preskoči na sadržaj
vijesti

Uspjeh učenika naše škole nakon školskih natjecanja

    Početkom veljače  završila su ovogodišnja školska natjecanja “Znanost mladima 2018.“  na kojima su naši  učenici postigli zavidne rezultate te izborili  plasmane na višu, županijsku razinu natjecanja od kojih su se neka već i održala.     

      Uspješno su se predstavili na županijskom LiDraNu u Puli na kojem je sudjelovalo desetak učenika te škole, a kojima je mentorica učiteljica hrvatskoga jezika Tihana Franković Načinović.  U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupila je  Hana Depikolozvane s monologom iz romana Deklaracija Gemme Malley te je i ovog puta, kao i na općinskoj razini, svojom zadivljujuće energičnom i sugestivnom izvedbom uspjela oduševiti publiku i Povjerenstvo, ali nažalost, ovog puta bez plasmana na državnu smotru. Povjerenstvo je imalo prilike  poslušati vrlo zanimljivu  radio igru Trnoplesari u kojoj glavne uloge igraju polaznici medijske grupe: Hana Depikolozvane, Ana Švić, Dora Močinić, Borna Mitanovski, Armin Šahdanović, Katarina Fornažar, Ivana Smoković, Jan Čule, Leon Lukež i Antonio Tončić.

   U kategoriji samostalnih novinarskih radova  Prosudbeno  povjerenstvo predložilo je čak dva  intervjua potpićanskih učenica za državnu smotru: intervju pod naslovom I mi smo bili na radiju Ane Švić, učenice 8. razreda te intervju Dore Močinić, također osmašice, pod naslovom Anger-kad se učitelji  „razljute“.  

    Sredinom veljače održano je Županijsko prvenstvo školskih sportskih društava osnovnih škola  u odbojci za dječake na kojemu se naša odbojkaška ekipa okitila brončanim medaljama i ponosno, zajedno s učiteljem Ljubomirom Vilićem, donijela još jedan pehar u školsku vitrinu.

      U tijeku su intenzivne pripreme vrijednih Potpićanaca za daljnja županijska natjecanja i to: Hrvatski jezik-Dora Močinić 8. r.(mentorica Tihana Franković Načinović); Matematika-Gabrijel Franković i Dora Močinić 8. r. te Mihael Slivar 6. r. (mentorica Iva Jelenić Bačić)Fizika-Gabrijel Franković 8. r. (mentorice Eva Melegi Matković i Lea Butorac); Povijest-Ana Švić, Hana Depikolozvane, Riccardo Celić i Ivan Švić, 8.r te Erin Pamić 7. r. (mentor Dalibor Švić); Natjecanje mladih tehničara-Marko Krištofić 7.r.  (mentorica Tina Mihelčić).

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 2. 2018. 09:58

U Puli na "Vlaku u snijegu"

     Još jedno hladno i pahuljama prošarano jutro svanulo je u ponedjeljak 19. veljače kao idealna uvertira u ono što slijedi, a to je predstava Vlak u snijegu. Učenici od 1. do 4. razreda Matične i Područih škola u pratnji učiteljica i knjižičarke posjetili su pulski Teatar Naranča i kao uvijek dobro se proveli.

    Na daskama Teatra odigran je svevremenski roman Mate Lovraka.  Kroz dramatizaciju Hrvoja Zalara priču nam pripovijeda Učitelj koji je svjedočio nemilom događaju svog 4.b razreda. Radnja prati hrabre učenike koji se, nakon što učitelju pozli na izletu u Zagreb, moraju sami vratiti vlakom u selo. Uz zajedništvo, slogu i prijateljstvo uspiju ostvariti svoj naum: osloboditi vlak od nanosa snijega i sretno se vratiti u selo. Naravno, u cijeloj avanturi pomoć im pruža i neizostavna pjesma Arsena Dedića  koja im daje snage i volje za rad „kad se male ruke slože“.

     

  Učenici su s oduševljenjem zapjevali zajedno s odličnim glumcima, a na povratku, unatoč hladnoći i jakom vjetru koji je mrsio  kosu, neka nova radost, vedrina i optimizam zasjala je na licima naših mališana i njihovih učiteljica. U produženom boravku s radošću su prionuli ilustraciji pogledanog, a dramatizirajući dio predstave odigrali su ulomak uživjevši se u ulogu učitelja i nestašnih učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 2. 2018. 18:01

"Idealno (ne) postoji!?"

     Kako je velik broj naših učenika na dan zaljubljenih bio zauzet osvajanjem brončanog odličja na Županijskom natjecanju u odbojci, a dan nakon Valentinova literarci i glumci dobivanjem  pohvala na županijskoj smotri LiDraNo, odlučili smo njegovo obilježavanje odgoditi za  petak, 16. veljače. Kao i svake godine, okupili smo se ispred školske pozornice,a naši su nas učenici ponovno oduševili sjajnim literarnim i video uratcima. Već treću godinu zaredom školska knjižnica objavljuje literarni natječaj povodom Valentinova pod naslovom Ča/što je ljubav?, a veoma smo sretni što svake godine pristiže sve veći broj radova, kako iz kategorije mlađih, tako i iz kategorije starijih razreda.

       Na samom početku programa učenici 2. razreda, koje je pripremila njihova učiteljica Vesna Atanasković, otkrili su nam kako izgleda ljubav njihovih roditelja, tj. kako znaju da se mama i tata vole. Bilo nam je  veoma drago čuti da mnogo tata pomaže mamama u kuhinji i pospremanju kuće, a često ih izvode i u kino…

      Uslijedilo je čitanje ljubavne poezije na dijalektu i standardu, a publika je mlade pjenike nagrađivala glasnim aplauzima. U kategoriji mlađih razreda pohvaljeni su radovi Anabel Stojšić (Što je ljubav?) i Zite Lukšić (Dvije pahuljice), učenica 3. razreda te Ivana Valkovića (Srce moje), četvrtaša. Na trećem su se mjestu našla čak tri pjesme pod naslovom Što je ljubav?- Davida Lukšića (3.razred), Heidi Lukšić (1.razred) i Tine Zidarić (1.razred). Drugo mjesto osvojio je četvrtaš Damjan Ivančić s pjesmom Ljubav, dok je pobjedu u kategoriji mlađih razreda odnio Kevin Dermit, učenik 3. razreda s pjesmom Što je ljubav?

       I u kategoriji starijih razreda ugodno nas je iznenadilo što su većinu ljubavnih stihova napisali dječaci i potvrdili da oni i te kako znaju što je romantika. Pohvaljene su pjesme Dilana Bašića (Što je ljubav?, 6. razred), Marina Smokovića (Ljubav, 5. razred) i Matiasa Celića (Netko kaže, 6. razred). Trećim mjesto osvojili su učenici petog razreda: Borna Mitanovski s pjesmom Što je ljubav? Leonard Brenko sa zanimljivom pjesmom Valentinovo u mojen selu. Drugo mjesto osvojio je Matias Celić sa šaljivom ljubavnom pjesmom Nitko me neće, dok je Dorina misaona ljubavna pjesma pod naslovom  Ljubav odnijela prvo mjesto ovogodišnjeg literarnog natječaja.

      Učenici s osvojenim 2. mjestom dobili su šišanje u frizerskom salonu Robi u Potpićnu i pizzu u Restoranu Ferali u Labinu. Učenicima koji su osvojili 1. mjesto uručena je kino ulaznica za film po izboru u labinskom Kinu. Ovom prilikom upućujemo veliko hvala svima koji su velikodušno nagradili naše mlade pjesnike!

      Nakon čitanja predivnih stihova, gledali  smo dokumentarni film pod naslovom Idealno (ne) postoji!? koji je nastao pod redateljskom palicom učenika osmih razreda (Ana Švić, Hana Depikolozvane, Nikol Vozila, Dora Močinić, Erik Bratičić, Thomas Katičić, Jakov Juran i Karlo Benazić). Proteklih tjedana raspršili su se po školskim učionicama i postavljali mnoga pitanja učenicima i učiteljima te snimili deset minuta pravog dokumentarnog filma o ljubavi koji ćete uskoro moći pogledati na stranici naše škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 2. 2018. 14:09

Veliki uspjeh na Županijskom natjecanju i smotri LiDraNo 2018.- intervju Ane Švić i Dore Močinić predložen za državnu smotru

      U četvrtak 15.veljače u Zajednici Talijana u organizaciji OŠ Monte Zaro Pula održan je Županijski LiDraNo na kojem je nastupilo 212 učenika iz cijele Istre, od čega 139 iz osnovnih i 73 iz srednjih škola s ukupno 74 mentora.       

       Naša je škola, pod vodstvom kreativne i svestrane mentorice, učiteljice Tihane Franković Načinović, sudjelovala  u dvjema kategorijama – u kategoriji samostalnih novinarskih radova i dramskog stvaralaštva. U kategoriji samostalnih novinarskih  Prosudbeno  povjerenstvo predložilo je čak dva  intervjua naših učenica za državnu smotru: intervju pod naslovom I mi smo bili na radiju Ane Švić, učenice 8. razreda te intervju Dore Močinić, također osmašice, pod naslovom Anger-kad se učitelji  „razljute“.  

 U kategoriji samostalnih novinarskih radova Dora Močinić na Županijskom je LiDraNu sudjelovala i s putopisnom reportažom Dublin-grad pozitivaca i šarenih vrata.

      U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupila je Hana Depikolozvane (na gonjoj slici lijevo) s monologom iz romana Deklaracija Gemme Malley te je i ovog puta, kao i na općinskoj razini, svojom zadivljujuće energičnom i sugestivnom izvedbom uspjela oduševiti publiku i Povjerenstvo, ali nažalost, ovog puta bez plasmana na državnu smotru. Na ovogodišnjem Županijskom LiDraNu naša je škola  sudjelovala i sa zanimljivom  radio igrom pod naslovom Trnoplesari u kojoj glavne uloge igraju polaznici medijske grupe sastavljene od učenika starijih razreda, a to su: Borna Mitanovski i Armin Šahdanović (petaši), Katarina Fornažar i Ivana Smoković, učenice  6. razreda, sedmaši  Jan Čule, Leon Lukež i Antonio Tončić te osmašice Hana Depikolozvane, Ana Švić i Dora Močinić.

Čestitamo učenicima i njihovoj mentorici, učiteljici Tihani Franković Načinović, na uloženom trudu i zapaženim rezultatima, a Ani Švić i Dori Močinić (prva i četvrta zdesna na gornjoj slici) poziv na državnu smotru!!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 2. 2018. 15:06

Županijsko natjecanje u odbojci - naši dječaci ponovno brončani!

    U srijedu, 14. veljače 2018. godine, održano je Županijsko prvenstvo školskih sportskih društava osnovnih škola  u odbojci za dječake. Utakmice su se odigravale u Gradskoj sportskoj dvorani Valbruna u Rovinju, a domaćin natjecanja bila je TOŠ Bernardo Benussi iz Rovinja.  Cjelokupno natjecanje školskih sportskih društava  održava se pod organizacijom Školskog športskog saveza Istarske županije. Budući da  su dječaci iz OŠ V. Nazora Potpićan na nedavnoj 10. sportskoj Olimpijadi učenika OŠ Labinštine osvojili zlato u odbojci, izborili su plasman na Županijsko natjecanje. Pored OŠ V. Nazora Potpićan, na natjecanju je sudjelovalo još šest   osnovnih škola: „Veli Vrh“ iz Pule, TOŠ „Galileo Galilei“ iz Umaga, Jure Filipovića iz Barbana, Vladimira Nazora iz Pazina, TOŠ „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule te Jurja Dobrile iz Rovinja.

(Na donjoj slici stoje slijeva: Ljubomir Vilić, učitelj, Thomas Katičić, Manuel Smilović, Andro Lukšić, Luka Baćac,  Riccardo Celić, Karlo Benazić i Lovro Baćac, Vito Juran, Erik Burul, Marko Krištofić, Jan Čule i Mihael Slivar)

    Pod mentorstvom učitelja Ljubomira Vilića i uz veliku potporu s tribina na kojoj su ih bodrile osmašice i osmaši, naši su se mladi sportaši,  inače članovi ŠSD „Duga“ Potpićan, natjecali u skupini B odigravajući utakmice protiv ŠSD-a  „Veli Vrh“ iz Pule te umaškog ŠSD-a  „Galileo Galilei“ .  U utakmici protiv Velog Vrha izgubili su sa 0:2 (20:25, 22:25), ali su fantastično odigrali protiv Galileaca izborivši pobjedu sa 2:0 (25:18, 25:19) te tako bili drugi u svojoj skupini.

     Kako su u  skupini A drugo mjesto osvojili  učenici iz pazinske OŠ V. Nazora,  uslijedila je borba za treće mjesto između Potpićanaca i Pazinjana. Tu su naši odbojkaši pokazali izuzetnu borbenost i htijenje te nakon zanimljiva tri seta zasluženo osvojili brončanu medalju pobjedom sa 2:1 (25:22, 13:25, 15:13). Tako su, sretni i uzbuđeni, drugu  godinu za redom donijeli brončani pehar sa Županijskog natjecanja u svoju školu. 

Konačni poredak nakon natjecanja:

1. OŠ Jurja Dobrile Rovinj

2. OŠ Veli Vrh Pula

3. OŠ Vladimira Nazora Potpićan

4. OŠ Vladimira Nazora Pazin

5. TOŠ Giusseppina Martinuzzi Pula

6. TOŠ Galileo Galilei Umag

7. OŠ Jure Filipovića Barban

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 2. 2018. 12:55

Maškareee!

     I ove se godine maškarana povorka učenika razredne nastave Matične i Područnih škola okupila u Područnoj školi u Sv. Katarini i priredila pravo pokladno slavlje. Zabava je započela svirkom, plesom i pjesmom najmlađih, dok su trećaši i četvrtaši ozbiljno prionuli sastavljanju dugačke liste  optužbi na račun glavnog krivca za sve nedaće – Pusta! Okrivljen je za mnogo toga: za male džeparce, mnogo zadaće, teške ispite i dosadne lektire do zaraznih bolesti i terorističkih napada. Naravno, snašla ga je i prava kazna, a to je, prema običaju, javno spaljivanje.  

       Obilaskom kuća u blizini škole razigrane maškare razveselile su čitavo mjesto, a veselo druženje nastavilo se i u produženom boravku.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 2. 2018. 09:54

"Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati" Vijest ima dokument u privitku

  Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske izdao je brošuru za roditelje pod naslovom Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati

   Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrže nove psihoaktivne tvari te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, svrha predmetne brošure je informirati roditelje o toj pojavi. U njoj će roditelji pronaći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari. Također, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoaktivnih tvari, odnosno kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije. 

Brošuru možete pronaći  u priloženom dokumentu pod opširnije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 2. 2018. 09:59

OPĆINA PIĆAN VAS POZIVA NA MAČKARANU POVORKU

MAČKARANA POVORKA PIĆANŠTINOM KREĆE U NEDJELJU 11.02.2018. U 11:00 SATI S DVIJE GRUPE:
 

 

 • Prva grupa:
  Prijave - 095 825 45 33 Tina Širol
  Okupljanje u Sv.Katarini, kreće se redom Muntovani, Zatkari, Orič, Jurani, Jandretići, Benići, Belušići, Obrš, Išići, Benazići, Šimunici, Žudigi, Perinići, Barišići, Marišće, Vodogradnja i Tupljak.
 • Druga grupa:
  Prijave – 095 815 0306 Jasmina Slivar
  Okupljanje u Švićima, kreće se Floričići, Jakomići, D.Kralji, Zajci, Kukurini, Pićan, Lukeži, Pedrovica i Klesari.

Obje grupe se sastaju na večernjem maskenbalu u zgradi na igralištu u Švićima uz svirku i ples. Sudionicima će za okrijepu biti skuhan grah, a za djecu će se naručiti pizze.

DOBRO DOŠLI!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 2. 2018. 08:34

Obavijest o promjeni radnog vremena u produženom boravku

Od danas, 5. veljače 2018., produženi boravak započinje  s novim radnim vremenom: 11:30 - 16:30. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 2. 2018. 08:21

Općinsko/gradska smotra i natjecanje - LiDraNo 2018. za učenike osnovnih škola Labinštine

       U petak 26. siječnja naša je  škola bila domaćin ovogodišnjeg natjecanja i smotre LiDraNo 2018. Zadovoljstvo nam je što smo imali čast u našoj školi ugostiti preko šezdesest natjecatelja  što potvrđuje da učenici vole i njeguju umjetnost izražavanja, kako  literarnog i dramskog, tako i novinarskog.

    U program dobrodošlice uvela nas je Erin Pamić odsviravši nježne melodije na gitari, a nakon toplog i motivirajućeg  pozdrava naše ravnateljice Nade Peršić, uslijedio je solo nastup Simone Paliska, učenice 3.razreda,  koja nam je  otpjevala pjesmu pod naslovom Mlada dama.  Za kraj je naša dramska skupina izvela igrokaz pod naslovom Kakav ćemo igrokaz pripremiti za LiDraNo?, a zahvaljujući sjajnim izvođačima zasluženo je sa sobom odnijela glasan pljesak publike. Nakon programa dobrodošlice uslijedio je natjecateljski dio. Najprije su svoje umijeće govornog izražavanja pokazali učenici u kategorijama pojedinačih scenskih nastupa, a potom su na red stigle i skupne scenske izvedbe.  O najboljima je odlučivalo Povjerenstvo u sastavu: Marina Rade iz škole domaćina, Romina Miletić iz čepljanske i raške osnovne škole, Marina Hrvatin iz Osnovne škole „Vitomir Širola Pajo“ Nedešćina, Vesna Brenčić iz Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“, Silva Tenčić Stemberger iz Osnovne škole Matije Vlačića te Kristian Stepčić Reisman kao vanjski suradnik.

    Ono zbog čega smo naročito sretni je to što je iz godine u godinu sve više nagrađenih radova i nastupa učenika naše škole. Veoma smo ponosni na  učenike koji su plasman na Županijsko natjecanje izborili u dvjema od triju kategorija, u kategoriji samostalnih novinarskih radova i dramskog stvaralaštva. Od ukupno pet  odabranih samostalnih novinarskih radova, čak su tri rada plod naših učenica koje su se okušale u novinarstvu. Dora Močinić, učenica 8.razreda, autorica je dvaju radova, putopisne reportaže Dublin-grad pozitivaca i šarenih vrata te intervjua pod naslovom Anger-kad se učitelji „razljute“.  I mi smo bili na radiju naslov je intevjua koji također odlazi na županijski LiDraNo, a autorica mu je  Ana Švić, osmašica.  U kategoriji samostalnih novinarskih radova okušala se još jedna osmašica, Nikol Vozila, koja je napisala intervju pod naslovom Konjički klub Accordia.

    U kategoriji pojedinačnih scenskih  nastupa slušali smo i gledali našu Hanu Depikolozvane, učenicu 8. razreda, čija je izvedba ulomka iz romana Deklaracija autorice Gemme Malley  oduševila ne samo publiku, već i Povjerenstvo koje je Haninu izvedbu nagradilo odabravši ju, među ukupno 12 pojedinačnih nastupa,  kao jednu od dvije pojedinačne izvedbe koja će predstavljati škole Labinštine na županijskoj smotri LiDraNo.  U kategoriji pojedinčanih scenskih nastupa izvrsna je bila Leona Širol, učenica 1.razreda iz PŠ Pićan koja je pod mentorstvom učiteljice Jasmine Vretenar Zulijani izvela monolog Kocka sa šest lica Nade Iveljić, a u kategoriji monologa veoma uspješno okušala se i Matea Vujević, učenica 3. razreda PŠ Pićan, pod mentorstvom učiteljice Đurđice Matuhina, u izvedbi priče Želimira Hercigonje pod naslovom Mačka Keki. Imali smo priliku čuti i odličnu izvedbu u kategoriji kazivanja poezije. Ana Švić, pod mentorstvom učiteljice Tihana Franković Načinović, interpretirala je pjesmu Kutija koja pokazuje kakvo će biti vrijeme Luke Paljetka. 

      Ove godine naša se medijska grupa okušala u još jednoj kategoriji dramskog stvaralaštva, a to je radioigra. Svojom kvalitetom zasluženo je plasirana na županijsku smotru LiDraNa, a riječ je o veoma zanimljivoj i radnjom dinamičnoj  radioigri pod naslovom Trnoplesari.

   Čestitke našim vrijedim učenicama i učenicima na izvanrednom uspjehu!! Puno sreće želimo im na županijskom natjecanju i smotri LiDraNo 2018. koje će se održati 15. veljače u Zajednici Talijana Circolo u organizaciji OŠ "Monte Zaro" Pula.  

       Voditeljica medijske grupe i mentorica sviju  spomenutih odabranih radova i nastupa je učiteljica Tihana Franković Načinović kojoj ovim putem iskreno čestitamo na uloženom trudu, nepresušnom entuzijazmu u radu  s učenicima i značajnim uspjesima koji je na tom putu prate!! 

Više o radovima,  natjecateljima i mentorima ovogodišnje općinsko/gradske smotre LiDraNo 2018. možete doznati ako zavirite pod rubriku opširnije. 

Fotogalerija.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 1. 2018. 21:57

Hvala roditeljima!

        U Mjesecu hrvatske knjige (15.10.-15.11.2017.) školska knjižnica pokrenula je akciju doniranja novca u iznosu od 10, 00 kn po učeniku za kupnju lektirnih naslova.

   Akcijom je sakupljeno 1580,00 kn kojima je fond knjižnice upotpunjen s 20 novih primjeraka lektirnih naslova za učenike od 1. do 8. razreda.

          Srdačno zahvaljujemo svim roditeljima koji su se uključili u akciju i svojom donacijom omogućili školskoj knjižnici kupnju novih primjeraka lektire.

Školska knjižničarka: Marina Rade

Knjiga nije predmet. Ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivo dogodi s ljudima i knjigama. Prepoznavanje, ljubav ili mržnja, razumijevanje, otkrivanje novoga i nepoznatoga, a katkad i staroga i poznatoga.“

                                                                                                      Melita Rundek

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 1. 2018. 20:52

Gledali smo "Torbu punu sjećanja"

    Još jedan film u pulskom Kinu Valli koji nas je ostavio bez daha, duboko prodrmao naša srca i preispitao naše moralne vrijednosti. Gledali smo beskrajno toplu životnu priču, priču punu nadahnuća. Uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja, učenici 7. i 8. razreda naše škole, u srijedu 24. siječnja, gledali su francuski film pod naslovom Torba puna sjećanja koji je ekraniziran prema istinitoj potresnoj priči jednog od četvorice braće.  

     

     Film priča o dvojici braće Židova i njihovoj borbi za život koji su, kao i svim Židovima diljem Europe u to vrijeme, naumili skončati nacistički okupatori. Putujući od Pariza prema Nici i Italiji morali su sami, uz brojne domišljatosti i lukavosti savladati najokrutnijeg neprijatelja, a pritom nisu nikome smjeli priznati da su Židovi. Film, osim napetim i neizvjesnim trenucima, obiluje i onima u kojima nam poručuje kako nas nada nikada ne smije napustiti  te kako je obitelj izvor snage i hrabrosti, a  oprost, ili barem pokušaj istog, ponekad jedini izlaz iz ponora ljudskosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 1. 2018. 14:15

Započela natjecanja „Znanost mladima 2018.“ Vijest ima dokument u privitku

     Ovogodišnja natjecanja „Znanost mladima 2018.“ u našoj školi prva je započela Ana Švić, učenica 8.b. razreda koja se prijavila za natjecanje iz engleskoga jezika održanog  u srijedu 24. siječnja. Osim  Ane, za natjecanje se prijavila i Dora Močinić,ali je zbog bolesti bila spriječena. Šteta!

       U četvrtak, 25. siječnja natječu se mladi matematičari, učenici od 4. do 8. razreda. Školskom natjecanju pristupilo je njih devetnaest. Poželimo im sreću.

       U petak, 26. siječnja domaćini smo općinsko-gradske smotre LiDraNa na kojem također sudjeluju naši učenici.

    Svim natjecateljima želimo sreću, a mentorima zahvaljujemo na uloženom trudu u pripremi natjecatelja.

U priloženom dokumentu pod opširnije možete pogledati Vremenik daljnjih natjecanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 1. 2018. 13:59

Održano predavanje za roditelje osmaša o HPV-u te izboru budućeg zanimanja

    U utorak, 23. siječnja održan je tematski roditeljski sastanak za roditelje učenika 8. razreda. Sastanak je bio podijeljen u dva dijela.

        U prvom dijelu naša školska pedagoginja Nada Švraka  govorila je o izboru budućeg zanimanja kao jednoj od vrlo važnih odluka u životu svakog čovjeka te upoznala roditelje s mogućnošću nastavka srednjoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te načinom izračuna bodova prema kojima se učenici rangiraju, elementima vrednovanja za upis te postupkom prijave, odabira programa  i upisa. Naglasila je važnost roditeljske pomoći i podrške prilikom odabira željene srednje škole.

       U drugom dijelu sastanka, školska liječnica dr.  Loreta Načinović Magaš održala je predavanje o humanom papiloma virusu (HPV-u) kao najčešćoj spolnoj prenosivoj bolesti te s mogućnošću dobrovoljnog cijepljenja osnovnoškolske djece protiv HPV-a koje je u našoj zemlji započelo 2007. godine, a u organizaciji pojedinih gradova, općina i županija.

Više informacija o HPV-u možete možete potražiti pod opširnije. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 1. 2018. 12:55

Svim učenicima želimo sretan i uspješan početak drugog obrazovnog razdoblja!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 1. 2018. 08:24

"Kad bi barem Božić bio svaku, baš svaku, subotu!"

   Tada bi svaki tjedan izgledao upravo ovako: malo pjesme, sviranja, plesa, glume pa ponovo malo glazbe i pjesme. Nije loše, zar ne?

 

      Ovako je u našoj školi izgledao petak, 22. prosinca. Raspjevani i rasplesani učenici pobrinuli su se da nam posljednji nastavni dan u prvom obrazovnom razdoblju protekne u pravom blagdanskom raspoloženju.   

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 12. 2017. 18:34

Prosinac u produženom boravku

     U prosincu nam je u produženom boravku bilo jako zabavno. Izrađivali smo čizmice za svetog Nikolu, koji ih je napunio slatkišima. Od papira smo napravili pahuljice pa smo njima ukrasili prozore naše učionice. Cijeli mjesec igramo igru „Tajni prijatelj“, gdje potajno činimo dobra djela i uveseljavamo jedni druge.  Ove godine okitili smo čak dva bora i izradili ukrasne lance kako bi nam razred još ljepše izgledao. Adventski kalendar koji smo napravili sadrži naše crteže i skrivenu poruku što trebaš ili možeš učiniti tog dana.

     Najsretniji smo bili kad je učiteljica rekla da tog dana pečemo božićne kekse. Bili su jako dobri i lijepo su izgledali. Uključili smo se i u humanitarnu akciju za pomoć obitelji Marinić iz Žminja. Donijeli smo u školu puno hrane, šampona, kalodonta, pelena, igračaka, odjeće i drugih stvari. Darovali smo jako puno svega. Nešto od toga smo zamotali u ukrasni papir i na njih napisali imena djece. Izradili smo im i veliku božićnu čestitku na kojima smo napisali svoje najljepše želje za njih. Svi smo bili sretni što ćemo pomoći nekome drugome. Učiteljica Maja i Tonijeva mama Žaklina (koja se prva uključila u tu akciju) odvezle su sve to u Žminj na njihovu adresu. S njima su bili i naša prvašica Adeli, Toni Č. i Tanja. Tata Ivan i njegova djeca jako su se razveselili svemu što smo im sakupili i nisu se mogli načuditi broju kutija koje su im donesene u kuću. Svima se od srca zahvaljuju i šalju puno pozdrava, uz obećanje da će doći na druženje u našu školu. Zadnja dva dana uz božićnu glazbu izrađivali smo čestitke za svoje najmilije s pahuljicama od umjetnog snijega. Sretan Božić i ugodni praznici svima!!

                                                                                              Vaši „Produženci“

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 12. 2017. 16:56

Blagdanska čarolija u našoj školi

       Učenici od  prvog do četvrtog razreda Matične i Područnih škola okupili su se jučer, 20. prosinca, kako bi dočekali Djeda Božićnjaka. No, prije toga, kako i priliči blagdanskom raspoloženju, čitavo su jutro proveli u zabavi, druženju i kreativnom stvaranju.

    Odlična zabava započela je plesnom radionicom Zumbe koju je vodila gospođa Monika Derossi Crnogorac. Naši mališani pratili su njezine ritmične pokrete, uživali u glazbi, a i učiteljice su  pokušavale uhvatiti ritam. Nakon sat vremena dobre glazbe i plesa uvjerili smo se u  poslovicu kako postoje prečice do radosti, a ples je jedna od njih.

     Nakon plesa uslijedile su kreativne radionice. Učenici prvog razreda izrađivali su božićne čestitke u obliku jelke, a otisak njihovih ručica postao je predivno ukrašena krošnja tog svima omiljenog zimskog stabla. Učenici drugog razreda mijesili su, valjali i pekli najpoznatije božićne kolače. Keksi različitih oblika bili su toliko fini da su nestali dok smo rekli keks, a jednostavan i provjereno odličan recept možete pronaći ovdje. Učenici trećih razreda svoju su kreativnost pokazali izrađujući svakojake božićne ikebane. Radionicu je vodio Mladen Matas, cvjećar i kreativac.  Učenici  četvrtih razreda ponovili su i utvrdili svoje znanje o božićnim običajima, pjesmama i različitim zimskim aktivnostima u božićnom kvizu koji je pripremila  školska  knjižničarka. Sve su od ukupno triju skupina bile veoma uspješne, a skupina pod imenom Pahuljice bodom razlike osvojila je prvo mjesto.  

     Po izlasku iz učionica, učenike su na školskoj pozornici dočekali božićni paketi, a pjesmom Rudolf crvenog nosa Mali zbor pozvao je Djeda Božićnjaka. Hana, Ana, Karlo, Emanuel, Thomas i Jakov, učenici osmog razreda,  bili su njegovi vrijedni pomagači.

       Hvala našim gostima, Moniki i Mladenu, što su se ljubazno odazvali našem pozivu i odvojili svoje dragocjeno vrijeme kako bi razveselili naše učenike i pridonijeli  stvaranju blagdanske čarolije u našoj školi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 12. 2017. 12:46

Blagdanska čarolija u Gradskoj knjižnici Labin

Gradska knjižnica Labin poziva sve zainteresirane osnovnoškolce da svoje slobodno vrijeme tijekom zimskih praznika provedu u Knjižnici na prigodnim likovnim radionicama koje će se održavati od 27. 12. 2017. do 12. 01. 2018. godine u poslijepodnevnom terminu od 17.30h do 19.00h pod stručnim vodstvom profesorice Katje Ćus.

Sudjelovanje u radionicama je besplatno, a prijaviti se možete na broj tel. 852-257, e-mailom  na gradska.knjiznica.labin@pu.t-com.hr ili osobno u Knjižnici.

Prva radionica održat će se u srijedu, 27. prosinca 2017. u 17.30 sati.

Draga djeco, dođite, osjetite radost i čaroliju stvaranja!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 12. 2017. 12:45

Gledali smo "Čudo"

         U srijedu 13. prosinca učenici 5. 6. i 7. razreda posjetili su Kino Valli gdje su  u dvorani pulskog kina gledali dugonajavljivanu filmsku adaptaciju bestselera Čudo autorice R. J. Palacio. Redatelj Stephen Chbosky  na najbolji moguć način ekranizirao je roman dodijelivši Juliji Roberts, Owenu Wilsonu i mladom Jacobu Tremblayu glavne  uloge. August (Auggie) je desetogodišnji dječak koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem, Treacher Collinsovim sindromom, zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice. Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole Beecher. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice strahujući kako će svakodnevno biti izložen  pogledima i zgražanju svojih vršnjaka. Teško je riječima opisati emocije koje je u nama izazvao ovaj film. Životna priča desetogodišnjeg dječaka ispričana je na dirljiv, snažan, a istovremeno i duhovit način. Radi se o filmu koji kroz različite perspektive likova prikazuje borbu jedne zajednice s empatijom, suosjećanjem i prihvaćanjem. Film nam na jedinstven i topao način poručuje kako je svatko od nas član neke zajednice i kao takvi dužni smo svakodnevno preispitivati svoje stavove i međusobne odnose. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 12. 2017. 13:58

U gostima na TV Istri

Učenici naše škole, nagrađivani literarci i ovogodišnji sportaši na Olimpijadi, ovog utorka, 12. prosinca, bili su gosti emisije Šareni svijet.

Snimku možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 12. 2017. 09:48

Posjetili smo Istarsko narodno kazalište i Sajam knjiga u Puli

   Učenici od prvog do četvrtog razreda Matične i Područnih škola u pratnji učiteljica i knjižničarke proteklog petka, 8. prosinca, posjetili su Pulu. U prostorijama Doma hrvatskih branitelja održavao se 23. po redu Sa(n)jam knjige u Istri. Naši su učenici gotovo s ushićenjem promatrali i listali knjige s prepunih polica koje su izlagali neki od najpoznatijih izdavača, a većina je sa sobom kući ponijela omiljeni naslov.

    U dvorani Istarskog  narodnog kazališta gledali smo predstavu Eni u režiji Andree Gotovine. Na kazališnoj pozornici pratili smo dirljivu obiteljsku priču o ljubavi, nadi i hrabrosti dviju djevojčica, Eni i njezinoj sestri Emi, koje nakon pogibije roditelja žive u sirotištu kojim upravlja odgojiteljica Suzana Vincek. Nakon mnogo peripetija uz obilje smiješnih situacija i vrhunskih glumačkih izvedbi, Eni i Ema pronalaze tople i brižne roditelje, roditelje kakve svako dijete zaslužuje i ima pravo imati. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 12. 2017. 12:10

Matematika je zakon!

    U četvrtak 7. prosinca u 18:00 sati već petu godinu zaredom u našoj je školi održana Večer matematike inicijator koje je Hrvatsko matematičko društvo, a održava se u osnovnim i srednjim školama i vrtićima diljem Hrvatske.  I ove su godine sudjelovali učenici od 1.do 8. razreda sa svojim roditeljima, bakama, djedovima, starijom braćom i sestrama… Igrali su zabavne matematičke igre, računali, slagali i nadmetali se u raznoraznim matematičkim zadacima koji su ih čekali na pojedinim radnim centrima.

    Učiteljica matematike i voditeljica ovog zabavnog matematičkog druženja, Iva Jelenić Bačić, zajedno s  učiteljicama razredne nastave te ostalim učiteljicama i učiteljima uz pomoć izuzetno vrijednih sedmaša pripremili su, vodili igre, bilježili bodove i nadgledali događanja. Večer matematike i ove je godine protekla u veselom druženju, igri i zabavi za sve generacije, a tom prigodom u školi se skupilo preko 180 ljubitelja matematike! 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 12. 2017. 12:09

Hvala

      U ime djelatnika i učenika škole zahvaljujemo gospodinu  Šumanu koji je i ove godine velikodušno darovao našoj školi pozamašnu količinu mandarina te mu ovom prilikom želimo sve najbolje povodom nadolazećih blagdana!

 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 12. 2017. 13:11

Bili smo u Zagrebu

      Posjet glavnom gradu Lijepe naše koji se zbio u petak, prvog dana mjeseca prosinca, mogli bismo opisati kao odličan provod uz ugodno druženje i pregršt kulturnog sadržaja. Učenici sedmog i osmog razreda vidjeli su mnogo toga, a nije nedostajalo niti zimskih radosti. Na  odmorištu u Gorskom kotaru ugodno nas je iznenadio snježni pokrivač, a učenici, kao i učiteljice nisu mogli odoljeti, a da ne ispale pokoju grudu snijega.  

     Po dolasku u Zagreb uputili smo se prema Meštrovićevom paviljonu u kojem je ove godine postavljena izložba Nikole Tesle pod nazivom The mind of future.  Kustosice muzeja provele su nas kroz postavu koja zaista impresionira svojim interaktivnim sadržajem. Riječ je o izložbi koja prije svega razbuđuje um i oduševljava  zvukovima kao i  različitim svjetlosnim efektima nadahnutima nekima od najpoznatijih Teslinih izuma. Postajemo svjesniji kako se, kada je riječ o Tesli, radi o jednom osebujnom i neponovljivom  geniju za kojeg Terry Gilliam kaže: Tesla je osobito zanimljiv zato što je on zapravo umjetnik, što je kreativan kao redatelji, slikari, pisci…mogli bismo reći da je, na neki čudan način, više umjetnik nego znanstvenik.  

    Razbuđenog uma i prodrmanih osjetila dolazimo do Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. U svečanom ozračju prostrane dvorane dočekao nas je pravi glazbeni spektakl  koji su za mladu publiku pripremili Simfonijski orkestar HRT-a i Jazz okestar HRT-a  u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži. Devedesetominutnom glazbenom poslasticom pod nazivom Putujmo od klasike do jazza dirigirao je Alan Bjelinski, dok je ulogu naratora i vokala imao izvrsni Marko Tolja. Uz njih su na pozornici nastupali učenici Škole za klasični balet, step plesačica Lucija Kaplowitz, a imali smo priliku čuti i dionicu iz opere Carmen koju je otpjevala sopranistica Kristina Kolar, prvakinja opere HNK Ivana Pl. Zajca iz Rijeke. Uživali smo u glazbi koja nas je vodila kroz vrijeme, od Beethovenove Ode radosti, Mozartove Male noćne muzike i poznatog Straussovog valcera do skladbe White Christmas, klasika nastalog iz pera američkog skladatelja i tekstopisca  Irvinga Berlina.

      Beethoven je rekao da glazba na najplemenitiji način povezuje ljude. I mi smo doista u tom trenutku osjetili međusobnu povezanost, to su oni trenuci u  kojima glazba "očisti" duh i ostaje samo nepomućena radost.

     Prožeti umjetnošću ostatak našeg putovanja proveli smo šečući i vozeći se tramvajem centrom grada Zagreba diveći se  najljepšem adventskom gradu u Europi. Naravno, ostavili smo nešto vremena i za blještavilo shopping centra ili kako bi naš prošlotjedni gost Korado Korlević rekao: za društvo snova.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 12. 2017. 12:30

Bio je kod nas Korado i prodrmao nam um

      Ponosni smo i radosni što je Korado Korlević, u četvrtak 30. studenog 2017.g., posjetio našu školu, družio se sa nama i održao nam dva predavanja, za učenike 7. i 8. razreda, a drugo za učitelje.

      Učenicima se obratio predavanjem naslova „Futurologija“  što bi se moglo prevesti riječima predavača u naslov: „Kako mudro poput lisice dočekati budućnosti koja nam dolazi“, a drugo predavanje bilo je namijenjeno učiteljima i bavilo se potencijalom i ljepotom učiteljskog posla te naglaskom na poruci da je učitelj taj koji ima moć potaknuti i zapaliti i podržavati strast učenika za učenjem i napredovanjem u nekom području, uživajući u uspjehu učenika koji ga s godinama nadrasta u znanju svog učitelja. Jer, iza velikih osoba, velikih znanstvenika i izumitelja, često su samozatajni učitelji koji su poduprli i zapalili strast za neko područje.

      A učenik, učitelj i bilo koji čovjek koji živi svoju strast, koji živi svoj san, tome će se okolnosti slagati da ga podupru u realizaciji njegovih nauma i vještina. Jer, upitao je Korado učenike, da li Janica Kostelić mora plaćati skije? Ne, jer kad si jako dobar, proizvođači opreme se guraju da uzmeš baš njihovu… Ovi drugi ljudi, koji ne žive svoju strast, koji trate svoj dar i ne koriste ga, oni će svoj dar izgubiti, i živjet će isprazan život. Ovi drugi, rekao je Korado, su luzeri u pravom smislu, jer su potratili i izgubili nešto što su imali, čime su mogli učiniti svijet boljim mjestom.

    Korado je probudio učenike apelom da nikad ne prestaju tražiti što je njihov interes, što vole, u čemu su oni bolji od drugih… i čak i ako ne znaju odgovor na ta pitanja, neka nastavljaju tražiti ga pa i preispitivati ga i predomišljati se i naći se ponovno na nekom drugom području koje osjećaju pravim za sebe. Jer, nije grijeh ne znati, nego ne tražiti odgovor, ne pitati se.

...

    Jedna od značajnih misli kroz predavanje bila je i ta da smo rođeni s određenim darom i da je velika stvar shvatiti što sa njim možemo dobroga učiniti za ovaj svijet, i da je još bolja stvar to i učiniti, predano i zdušno. Tada čovjek nosi zadovoljstvo u sebi, jer samo stjecanje materijalnog nije dovoljno da nas istinski ispuni, potrebno je predano živjeti svoj san, ono što nam je važno, te učiniti ponešto da svijet zbog nas bude malo bolje mjesto.

     Toliko smo toga čuli, saznali, čudili se… Ne može se sve ispisati… i treba vremena da se ta uskovitlana saznanja slegnu i sazdaju neku novu sliku stvarnosti i prioriteta u nama, učenicima i učiteljima. Namireni ovim susretom i s nekom puninom u sebi odlazimo našim domovima, osjećajući zahvalnost za susret sa ovim jednostavnim i velikim čovjekom, koji će za sebe reći da je prvenstveno učitelj, a da je astrofizika mamac za rad sa visokomotiviranim učenicima.

            Hvala, Korado.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 12. 2017. 08:33

Promjene u rasporedu za četvrtak i petak.

Promjene u vremenu povratka iz škole i  rasporedu sati  za četvrtak 30. 11. (u goste nam dolazi Korado Korlević, astronom iz Višnjana) i petak 1. 12. (učenici 7. i 8. razreda odlaze u Zagreb na terensku nastavu):

 • U četvrtak 30. 11.  učenici V. – VIII. razreda odlaze kućama u 13:15 (umjesto u 14:05)
 • U petak 1. 12. svi učenici I. – VII. razreda  odlaze kućama u 12:25 (učenici područnih škola krenut će kućama 15 minuta kasnije).
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 11. 2017. 13:38

Poznati enigmatičar u našoj školi.

    U petak 24. studenog gospodin Valter Kvalić, proslavljeni enigmatičar, ponovno nam je stigao u posjet. Nakon predavanja održanih učenicima 3. i 4. razreda u mjesecu listopadu, ovom prilikom održao je radionice enigmatike za učenike 7. i 8. razreda.

Kako rješavati neke od najpoznatijih logičkih zadataka poput sudoku, dijagonalnog sudoku, kakuro i kendoku učenici su imali čast naučiti od trostrukog prvaka Hrvatske u sastavljanju zagonetki koji se tijekom  dugogodišnjeg strastvenog bavljenja enigmatikom okitio brojnim nagradama i priznanjima. Učenici su pažljivo pratili svaki korak u rješavanju, a sigurni smo kako će održane radionice dati našim učenicima, ljubiteljima enigmatike, a i onima koji će to tek postati,  novi podstrek u razvijanju interesa za ovaj zahtjevan, ali veoma zanimljiv način zabave i ugodne razbibrige. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 11. 2017. 13:10

Dan otvorenih vrata

srijedu 29.11.2017. godine održat će se DAN OTVORENIH VRATA OŠ Vladimira Nazora Potpićan u vremenu od 17:30 do 18:30 satiRoditeljima će na raspolaganju za informacije biti svi razrednici, predmetni učitelji i stručni suradnici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 11. 2017. 09:02

Program R.E.A.D.-"Čitamo (o) psu" u našoj školi.

    Četrnaestero učenika od prvog do četvrtog razreda od proteklog petka, 17. studenog uključeno je u  program R.E.A.D.  (The Reading Education Assistance Dogs)-„ Čitaj (o) psu“ koji potiče čitalačke i komunikativne vještine kod djece. Pas u programu R.E.A.D je terapijski pas koji, zajedno s voditeljem, odlazi u  škole, knjižnice i slične ustanove gdje sluša djecu koja mu čitaju. Terapijski psi nadahnjuju, opuštaju, motiviraju, pouzdani su, pozivaju na milovanje i dodirivanje.

     Samo po sebi nameće se pitanje: zašto čitati psu kad možemo čitati učiteljici, mami, tati, seki, braci, djedu ili baki? Jedan od glavnih razloga je taj što jedini od sviju najstrpljivije sluša upravo pas. Svi imaju potrebu savjetovati, kritizirati, ispravljati ili samo dobronamjerno upućivati, ali pas to ne radi. On sluša.

    Uključivanjem terapijskog psa u rad s djecom djeluje se , prije svega, na podizanje razine motivacije. Na taj se način djeluje na različite razvojne aspekte kroz igru i zabavu, a djeca se osjećaju ugodno i opušteno. Pas, osim što djeluje opuštajuće, dopušta djetetu da čita vlastitim ritmom i nema straha kao pred vršnjacima.

   U društvu gospođice Lane Demark, vlasnice psa i voditeljice programa, i školske knjižničarke, Marine Rade, naši će učenici čitati psu po imenu Kyuss. Kyuss je već prilikom prvog posjeta našoj školi izmamio učenicima osmijeh na lice, djeca su mu trčala u susret, a on ih je mašući repom pozdravio i dopustio svima da ga pomaze.

   U petak 17. studenog u prostorijama školske knjižnice održana je prva radionica. U opuštenom ozračju školske knjižnice učenici uključeni u ovaj program odabrali su slikovnicu i započeli s čitanjem Kyussu, a on je strpljivo slušao naslanjajući se na njihove nožice, dok su ga  dječje ručice neprestano milovale. Prva radionica prošla je za čas i svi već s nestrpljenjem i radošću iščekujemo sljedeći susret koji je na redu u petak 24. studenog. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 11. 2017. 10:28

Narančasti u atletici osvojili 6 medalja, ukupno 15 na 10. Olimpijadi OŠ Labinštine!

    U petak 17. studenog na gradskom stadionu održano je natjecanje u atletici čime je okončana 10. Olimpijada OŠ Labinštine. Naši su učenici i na ovom natjecanju postigli sjajne rezultate okitivši se sa šest medalja, od kojih su 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane. 

Gabriel Franković je u disciplini 60 m dječaci istrčao 7:17, što od 5. Olimpijade nije još nikome uspjelo te zasluženo osvojio zlato. 

Sljedeće zlato osvojio je Andro Lukšić u disciplini skok u dalj

Disciplina u kojoj su naše djevojke bile veoma uspješne je bacanje loptice. Benedicta Juranić osvojila je srebro, a Lucia Burul broncu. 

Djevojke su se iskazale i u štafeti 4x100 m osvojivši broncu, dok su u istoj disciplini dječaci osvojili srebro.

Izuzetno smo ponosni na naše učenike koji su pored 15 medalja osvojenih na Olimpijadi sa sobom ponijeli  i pehar za fairplay!

Čestitke još jednom svim natjecateljima na sjajnim rezultatima i fair play igri kao i njihovom voditelju, učitelju Ljubomiru Viliću, na uloženom trudu i veoma uspješnom vodstvu!!

Budući da su si pobjednici po sportovima automatski osigurali odlazak na županijska prvenstva krajem ove školske godine, naši će se učenici i ove godine  natjecati u odbojci. 

Više o 10. Olimpijadi OŠ Labinštine možete doznati pod opširnije. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 11. 2017. 16:25

Obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

   Učenici 7. i 8. razreda naše škole i ove su godine obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara, najtužnijeg dana u povijesti toga grada. U petak 17. studenog na satu povijesti  pogledali su dokumentarni film Grotlo pakla. U tišini, ozbiljnih lica, slušali su potresna svjedočanstva ljudi koji su preživjeli ratne strahote, ljudi koji su bez obzira na proživljeno odlučili ostati u svom rodnom gradu, pogleda uprtog prema budućnosti prkositi tuzi, nepravdi i boli koja im je nanijeta.

Nakon dokumentarnog filma, mirno i spokojno, učenici su zajedno s učiteljem povijesti Daliborom Švićem i Damirom Depikolozvane, vjeroučiteljem, zapalili svijeće ispred škole u sjećanje na sve žrtve koje su Vukovar učinile gradom herojem. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2017. 19:30

"Velu forcu imaju besede!"

       Iza nas je još jedan Ca je ča, a naši su učenici i ove godine pokazali kako njeguju dijalektalni izričaj, i to veoma uspješno. Među sedamdesetak literarnih radova učenika osnovnih škola Labinštine pristiglih na ovogodišnji literarni natječaj, odabrano je petnaest radova čiji su autori pozvani ove srijede, 15. studenog, u Gradsku knjižnicu. Povjerenstvo je među petnaest radova koji su sinoć pročitani pred prepunom dvoranom  odabralo čak sedam iz naše škole. Troje učenika mlađih razreda pročitalo je svoje razigrane i slikovite stihove: Ivona Baćac, učenica 3. razreda, pod mentorstvom učiteljice Jadranke Ferboković pročitala nam  je pjesmu Miš, Karlo Ilić, učenik 2. razreda iz PŠ Sv. Katarina, pod mentorstvom učiteljice Samante Starčić Paliska, dočarao nam je nezgodu s Bičikletom, dok nam je  Toni Smilović, učenik 4. raz. iz PŠ Tupljak, pročitao zanimljivu pjesmu pod naslovom Cha, a njegova  mentorica bila je učiteljica Gordane Fable. Tara je u svojoj pjesmi napisala da su neke besede teple kako sunce. Eto, upravo takve su bile njihove pjesme, tople poput sunca.

         Tara nadalje pjeva: Besede moru volit, grlit, smijat se. I to je točno, a u istinitost ovih misli uvjerili su nas  Riccardo Celić,  učenik 8. razreda, s pjesmom Sanji i Thomas Katičić s pjesmom San, također učenik 8. razreda. A da velu forcu imaju besede pokazao nam je Paolo Fonović, prošlogodišnji laureat natječaja,  u pjesmi Noćas san opet bi mučan osvojivši drugo mjesto ovogodišnjeg Ca je ča. Čestitke Paolu! Nadamo se da barem noćas ni bi mučan. Stihove pjesme koji se provlače ovim retcima djelo su naše Tare Runko, petašice koja već veoma zrelo promišlja o snazi riječi, a to nam je i dokazala posljednjim stihovima svoje pjesme Besede: kad doperomo besede, moramo trdo pensat!

     Iskrene čestitke svim učenicima na predivnim stihovima kao i njihovim mentoricama na uspješnom vodstvu!

    Treba istaknuti ime koje se sinoć najviše prozivalo, čak četiri puta, ono je ime Paolove, Tarine, Riccardove i Thomasove  mentorice. Riječ je o učiteljici  koja već dugi niz godina motivira i potiče učenike u otkrivanju vlastitih talenata te ih nenametljivo i sigurno vodi pjesničkim prostranstvima. Njezino ime je Tihana Franković Načinović. Čestitke, Tihano!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2017. 13:26

OBAVIJEST ZA PETAK 17. 11. 2017. – ZAVRŠNI DAN OLIMPIJADE (ATLETIKA – STARIJI RAZREDI)

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 11. 2017. 12:09

Čitali smo u Dječjem vrtiću Kockica u Kršanu

      U petak 10. studenog, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, osmašice Hana Depikolozvane, Ana Švić i sedmašica Keti Smoković zajedno su s knjižničarkom krenule u novootvoreni Dječji vrtić Kockica u Kršanu. S osmijehom na licu i znatiželjom u očima dočekala su nas dječica u skupinama Pužići i Zvončići.

        Pripremili smo Strašnu priču mlade spisateljice Ane Đokić. Hana je ovaj put postala strašni zmaj koji svojom vanjštinom plaši sve koji se pojave na prozorima kraljevskog dvorca. Prestrašila je tako i kraljicu Anabelu, čiji je lik utjelovila Ana. Jedini kojeg nije uspjela prestrašiti je princ Almo, u čiji se lik odlično unijela Keti. On je tog strašnog zmaja uspio otjerati, ni manje ni više, nego neugodnim pitanjima na koja zmaj nije znao odgovoriti te je posramljeno odletio u daljinu. Pričanje priče bilo je veoma interaktivno, a neki su se odvažili i odglumili ponovo čitavu priču. 

        Zahvaljujemo tetama na pozivu, a ravnateljici Ireni, pedagogici Ani i gospođi Almi  na gostoprimstvu te finim kolačima i čaju koji su za nas pripremile. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 10. 2017. 13:55

Program 10. Olimpijade osnovnih škola Labinštine

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:55

Bili smo na Susretu prijateljstva u Puli

         U srijedu 8. studenog  petnaestak učenika Malog pjevačkog zbora zajedno s voditeljicom Sandrom Novaković, pedagoginjom i knjižničarkom te vršnjacima iz susjedne čepićke škole nastupali su na Kulturnom susretu osoba s intelektualnim teškoćama koji se ove godine održava po 15. put u organizaciji Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije sa sjedištem u Puli. Na susretu su sudjelovali izvođači iz raznih ustanova s područja Istre (škole, vrtići, dnevni centri za rehabilitaciju, udruge itd.). Naš se Mali pjevački zbor predstavio dvjema točkama: En ten tini i Pjesmom mira te solo nastupom naše mlade pjevačke nade, Simone Paliska, učenice 3. razreda iz PŠ Sv. Katarina.  Kao prava mala dama Simona je svojim sigurnim nastupom izmamila osmijeh na licu mnogobrojne publike izvevši pjesmu pod naslovom Mala dama. Tom istom pjesmom Simona se ljetos uspješno predstavilla na Dječjem mikrofonu u Rijeci. 

         U znak sjećanja na ovaj susret učenici su dobili vrećicu prijateljstva u kojoj se nalazila majica, magnetić i medalja prijateljstva. 

      Zadovoljni smo što se naša škola uključila u ovaj oblik druženja čiji je cilj senzibilizirati najmlađe za razumijevanje i prihvaćanje različitosti među ljudima, u ovom slučaju osoba s teškoćama u razvoju. Ovaj susret planiran je našim Školskim kurikulumom, a ovakvom aktivnošću uspješno se provode sadržaji Građanskog odgoja i obrazovanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:45

Tanja Čeh u završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

      I ove se godine naša škola uključila u Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se provodi on line u školskim i narodnim knjižnicama diljem Hrvatske u okviru Mjeseca hrvatske knjige organizatori kojega su Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Natjecanje se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dulje od dvadeset godina te promiče domaću knjigu i čitanje.

        U kviz se ove godine uključilo desetero učenika (sedmaši Keti Smoković, Ema Jakupović, Tanja Čeh, Lora Miletić, Arvin Jakupović, Luka Aničić i Simon Baćac te Ana Švić, Hana Depikolozvane i Dora Močinić, osmašice). Čitanje ne dolazi u pitanje bio je naslov ovogodišnjeg kviza s pitanjima iz sljedećih knjiga:  Maja Brajko Livaković: Milijunaši, Tihomir Horvat: Mali ratnik i Sanja Pilić: Pošalji mi poruku. Iz svake škole početkom studenog izvlači se jedan pobjednik. Ove godine najviše sreće imala je Tanja Čeh, a mi joj želimo puno sreće  u završnici  i osvajanju glavne nagrade.

Više informacija o kvizu možete pronaći ovdje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:44

"I mi smo članovi Gradske knjižnice"

      U ponedjeljak 6. studenog naši su učenici prvih razreda Matične i Područnih škola Sv. Katarina i Pićan  u pratnji učiteljica i knjižničarke slušali zanimljivo predavanje koje im je u labinskoj Gradskoj knjižnici priredila knjižničarka Slavica Maršić. Okruženi različitim slikovnicama na dječjem odjelu prekrasne Knjižnice pozorno su slušali svaku riječ i veoma aktivno sudjelovali u predavanju odgovarajući i postavljajući različita pitanja.

      Saznali su što su to enciklopedije, knjige za odrasle i djecu, kako se u knjižnici treba ponašati te što sve ulazi u knjižnični fond. Predavanje je popraćeno prezentacijom, a za kraj im je knjižničarka pročitala priču Uljuđeni vuk u kojoj su svi uživali. Učenicima su podijeljene besplatne članske iskaznice u sklopu aktivnosti u Mjesecu hrvatske knjige pod nazivom „I ja sam član Gradske knjižnice“. Hvala Knjižnici na tom velikodušnom poklonu.

        Hvala i roditeljima koji su ponudili prijevoz i na taj način omogućili da svi učenici posjete Gradsku knjižnicu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:35

Ana Švić na gradskom Natjecanju u čitanju naglas

         Naša se škola i ove  godine uključila u  Natjecanje u čitanju naglas, inicijatori kojega su na nacionalnoj razini Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo. Gradsko natjecanje održalo se jučer, 26. listopada u polivalentnoj dvorani labinske Gradske knjižnice, a sudjelovalo je 8 učenika podijeljenih u dvije kategorije- mlađa (3., 4. i 5. razred) i starija (6., 7. i 8. razred) iz triju škola.

        Ana Švić, učenica 8. razreda, kao i pretprošle godine kada je pobijedila na gradskoj razini ovog natjecanja, i ove je godine čitajući ulomak iz romana Divlji konj pokazala zavidno umijeće izražajnog čitanja glasom koji svojom toplinom, zvonkošću i samouvjerenošću ostavlja snažan dojam.

       Povjerenstvo u sastavu Marina Hrvatin, Zlata Jurcan-Vukelić i Slavica Maršić bodovalo je različite segmente čitanja naglas (kreativnost uvodnog dijela u kojem natjecatelj predstavlja knjigu, jasnoća i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu te sveukupni dojam). Ciljevi ovog natjecanja su poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, unapređenje čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanje usmenog izražavanja  te razvijanje motivacijskih sposobnosti.

Čestitamo našoj Ani na dojmljivom i poticajnom čitanju, a pobjednicima puno sreće na sljedećoj, županijskoj razini natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:30

Osmaši posjetili SŠ Mate Blažine Labin

      Jučer, 26. listopada naši su osmaši posjetili SŠ Mate Blažine Labin u pratnji svojih razrednica i školske pedagoginje. Posjet je organiziran s ciljem da se učenicima, koji su na pragu izbora zanimanja,  približe karakteristike pojedinih zanimanja i programa srednje  škole.


       

       Učenike je na samom početku pozdravio ravnatelj Čedomir Ružić koji im je predstavio osobnu kartu škole, a potom su psihologinja Mirjana Dobrić i profesori-voditelji pojedinih programa predstavili programe koji se mogu upisati u SŠ Mate Blažine Labin. Budući da radovi na obnovi školske zgrade su još u tijeku, domaćini nisu bili u mogućnosti da nas prevedu školom. No, obećali su nam da ćemo opet biti pozvani na njihov Dan otvorenih vrata kada ćemo moći i prošetati školom.

        Zahvaljujemo domaćinima na susretljivosti i ljubaznosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:00

Prvašići posjetili Radio Labin

    Učenici prvih razreda Matične i Područnih škola u četvrtak 26. listopada posjetili su vječno mlad Radio Labin i pritom se dobro zabavili. Djelatnici Radija- Rafaela Paliska, Silvana Fable i Haris Bašić, zajedno s direktoricom Dezi Paliska, ljubazno su dočekali  naše mališane pripremivši im stol prepun grickalica i slatkiša, a potom su nam pokazali kako to izgleda raditi na radiju.

     Naše je učenike zanimalo mnogo toga, a pozornost im je najviše privukao studio s mikrofonima iz kojeg se svakodnevno emitiraju razne emisije koje slušaju u svojim domovima, automobilima i na mnogim drugim mjestima. Neki su, unatoč tremi,  stali ispred mikrofona i pozdravili svoje najmilije,a za kraj smo svi zajedno pozdravili sve slušatelje Radio Labina.

Hvala domaćinima na gostoprimstvu i ugodnom druženju!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 12:15

Predstavljanje judo sporta u Područnoj školi Sv. Katarina

       Učenike Područne škole Sv. Katarina u srijedu 25. listopada posjetili su polaznici judo kluba METO zajedno sa svojim trenerima.

        Veoma zainteresiranim učenicima koji su budno pratili svaki pokret predstavili su neke od vještina tog popularnog sporta za koji među mlađom populacijom iz godine u godinu raste zanimanje.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 10:51

Organizacija aktivnosti za četvrtak, 26. listopada

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 10. 2017. 11:28

Blagoslov kruha u Područnoj školi Pićan

      Dan kruha uvijek je dobra prigoda za druženje naših učenika. Ove godine učenici iz Tupljaka pridružili su se svojim prijateljima u Pićnu kako bi zajedno obilježili jednu od najdražih jesenskih svečanosti. Mijesili su  tijesto za kruh koji su ispekli  u pekaču i pećnici.

        Od mirisnih dunja skuhao se kompot,a jeli su i mandarine. Bogatu trpezu za koju su zaslužne vrijedne mame naših učenika blagoslovio je vjeroučitelj, a upriličen je i kratki program prigodnih recitacija i pjesama.  Svaki je učenik ponio kući svoj kruščić ukrašen različitim sjemenkama.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 10. 2017. 12:44

Književni susret s Bojanom Meandžija

   Djetinjstvo i mladost trebali bi biti bezbrižna i najsretnija razdoblja u životu svake osobe. Nažalost, često nije tako...

         O ranoj mladosti provedenoj u ratu i svim strahotama koje on za sobom donosi govorila nam je naša gošća - spisateljica Bojana Meandžija u četvrtak 19. listopada. Predstavila nam je svoj autobiografski roman Trči, ne čekaj me! Otkrivajući nam detalje iz svojih  tinejdžerskih godina u razdoblju kada je Karlovac bio jedan od ratom najpogođenijih gradova u vrijeme Domovinskog rata, učenici sedmog i osmog razreda s  velikim su zanimanjem slušali kroz što je sve prolazila djevojčica njihovih godina. Autorica romana pričala im je o danima  provedenima u atomskom skloništu. Vrijeme koje su njezini vršnjaci negdje daleko provodili u igri, izlascima, zabavi i druženju, njoj je bespovratno izgubljeno slušajući zvuk sirena, pucnjave i granata u mračnom i hladnom skloništu. Predstavljanje romana popraćeno  je projekcijom na kojoj su se nalazile fotografije iz njezinog djetinjstva i iz vremena kada je Karlovac trpio najveća razaranja. Na kraju smo čuli snimke prve i posljednje sirene u gradu Karlovcu koje je Bojana snimila vlastitim radiom. 

      Učenici su našu dragu gošću ispratili  iskrenim i glasnim pljeskom. Zahvaljujemo joj što je svoju dirljivu životnu priču ispričala na jednostavan i topao način potaknuvši  u nama najsnažnije emocije, a to su osjećaj zahvalnosti za sve što u životu imamo i vjeru  u to da  i nakon  najbolnijih trenutaka  možemo u sebi pronaći snagu i biti sretni. Bojano, hvala vam!

Recenziju romana možete pročitati ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 10. 2017. 12:29

Pješačenjem do Starog grada Kršana obilježili smo Međunarodni dan pješačenja

      Gotovo dvije stotine učenike naše škole u pratnji učiteljica i učitelja krenulo je jučer, 16. listopada za učiteljem geografije Elvisom Vickićem. Putem koji broji nešto više od 4 kilometra pratilo nas je sunčano vrijeme kao stvoreno za ugodno pješačenje prekrasnim krajem. Okupani jutarnjom rosom i prvim zrakama jesenjeg sunca uživali smo u svakom koraku koji nas je vodio do srednjovjekovnog kaštela Staroga grada. Nakon prolaska kroz sela Čambarelići, Lazarići, Veljaki i Sošići zašli smo u duboku šumu. Uskom stazicom probijali smo se do cilja. Učenici starijih razreda pomagali su nam usmjeravajući nas na raskršćima, a uskoro nas je dočekao i maleni proplanak.

       Nakratko smo odmorili i napunili baterije za naše „osvajanje“ Starog grada. Nakon svega nekoliko minuta stigli smo do odredišta. Ugledali smo crkvu sv. Antuna i s olakšanjem usporili. Veselo smo se raštrkali prostranim Kaštelom, a nakon toga podijelili u grupe i započeli obilazak grada koji na svakom koraku odiše bogatom poviješću, ali istovremeno svjedoči i o prolaznosti vremena… Dalibor Švić, Eva Melegi Matković i  Marina Rade, učitelj i učiteljice povijesti zajedno s Paolom Peršić, apsolventicom hrvatskoga jezika i povijesti umjetnosti održali su učenicima predavanja te ih upoznali s kulturom, arhitekturom i brojnim društvenim previranjima tijekom povijesti ovog očaravajućeg gradića. Stariji su se učenici imali priliku uspeti stepenicama na vrh starogradske kule s koje se pruža nezaboravan pogled. Gledajući u daljinu, prožeti mirom i diveći se ljepotama koje nas okružuju postajemo svjesni koliko smo sretni što smo rođeni, ili nas je životni put doveo, u ovaj prekrasni kutak svemira...

    Nakon upoznavanja učenika s crticama iz kršanske prošlosti, učenici mlađih razreda autobusima su krenuli svojim kućama, dok su učenici starijih razreda prepuni dojmova i ispunjeni nekom novom energijom krenuli pješice u Potpićan.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2017. 11:18

Obavijest za danas, 17. listopada

Danas, u utorak 17. 10., neće se održati zadnji sat nastave. Učenici od 5. do 8. razreda kreću autobusom u 13:15.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2017. 09:46

Obavijest

MEĐUNARODNI DAN PJEŠAČENJA

(15. 10.)–OBILJEŽAVAMO U PONEDJELJAK 16. 10. 2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 10. 2017. 09:23

Dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo posjetom Čepiću

      Povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje u utorak 10 listopada  učenici mlađih razreda matične i područnih škola posjetili  su farmu BioAdria, siranu Zlata i salon poljoprivrednih strojeva Entrada u Čepiću. 

     Prepuna farma goveda dojmila se našim učenicima koji su pozorno pratili proces mužnje i hranjenja krava, a imali su i privilegiju prisustvovati  dolasku na svijet još jednog telčića.  Sa čizmama na nogama naši su mališani veselo  gacali po stajskom blatu. O kravama koje inače vidimo samo na paši u prolazu kroz Čepić Polje govorili su nam djelatnici farme Suzana i Marin. Nakon skakutanja po balama sijena, vozili smo se plodnim livadama na kojima se nekad davno prostiralo Čepićko jezero.

       Na cesti koja vodi prema Kožljaku smjestila se poznata sirana Zlata koju vodi složna obitelj Šahdanović. Ponosni smo da u našoj blizini postoje vrlo uspješni proizvođači sira. Osim što su proglašeni najboljim OPG-ovcima u Hrvatskoj, mogu se pohvaliti i nedavnom medaljom za najbolji sir na sajmu sira u Savičenti.  Ljubazno su nas primili, počastili različitim vrstama sira, sokovima i slatkišima. Imali smo priliku i kupiti  sireve koji su nam se najviše sviđali. Znatiželjni učenici postavljali su mnoga pitanja. Otkrili su nam kako im je velika želja otvoriti agroturizam s kušaonicom sira, a mi im od srca želimo da im se planovi ostvare.

      U nastavku našeg obilaska Čepićem, ugledali smo poslovno-prodajni centar Entrada, a znatiželjni kakvi jesmo, zamolili smo gospodina Kristijana Kontuša da nam otkrije što se to krije u tako velikim halama. Obišli smo salon  poljoprivrednih strojeva i trgovinu dijelova.  Ovog puta nismo ništa kupili, ali smo sa sobom ponijeli prospekte proizvoda koji će njihove roditelje zasigurno zanimati.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 10. 2017. 09:44

U gostima na Radio Labinu

    Na valovima Radio Labina, ove nedjelje 8. listopada, mogli ste slušati domoće besede naših učenika koje je  gospodin Josip Pino Knapić pozvao u svoju emisiju Užonci našega kraja. Hana Depikolozvane, Dora Močinić i Paolo Fonović, osmaši, zajedno s Karlom Ilićem i Matijom Brenkom, učenicima iz PŠ Sv. Katarina, bili su gosti ove popularne emisije. Učenici su čitali svoje nagrađene  literarne radove, odgovarali na razna pitanja o doživljajima u školi i obitelji. Početna trema zbog emitiranja uživo za čas je nestala, a zamijenio ju je ugodan razgovor s gospodinom Pinom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 10. 2017. 14:23

Poznati enigmatičar predstavio našim učenicima logičke zagonetke

     U petak 6. listopada imali smo čast ugostiti trostrukog prvaka Hrvatske u sastavljanju zagonetki, dvostrukog prvaka u rješavanju zagonetki, dobitnika Fallerove nagrade za novu zagonetku, osobu koja je 2011. u Mađarskoj osvojila 1. mjesto na međunarodnom prvenstvu u rješavanju križaljki,  člana i bivšeg predsjednika Svjetske enigmatske federacije, natjecatelja  četiriju HTV-ovih kvizova i RTL-ove emisije „Superljudi“, enigmatičara  kojemu je od 1971. do danas objavljeno preko 8 000 radova…ako već niste odgonetnuli-riječ je Valteru Kvaliću.

     Gospodin Valter ljubazno se odazvao našem pozivu i učenicima 4. i 5. razreda održao enigmatsku radionicu. Učenici su s velikim interesom pratili njegovo zanimljivo izlaganje u kojem im je detaljno objasnio korake rješavanja  različitih logičkih zagonetki kao što su većini poznate-anagrami i sudoku, ali i one manje poznate poput kakuro. Gospodin Valter je na kraju našeg ugodnog edukativnog druženja poklonio svakom učeniku primjerak časopisa za logičke zagonetke pod nazivom Logo.  Školski sat protekao nam je za čas, a gospodina Valtera ispratili smo sa željom da nas ponovno posjeti te da i s ostalim učenicima podijeli svoje zavidno umijeće sastavljanja i rješavanja  zagonetki.  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2017. 13:19

"Paunaš" razveselio naše mališane

     Petak rano ujutro. Učenici se okupiše pred pozornicom na kojoj ih je dočekala  prava kazališna poslastica u izvedbi popularnog MAK Teatra.  U predstavi pod naslovom Paunaš, odigranoj prema istoimenoj zbirci priča poznatog  književnika Tita Bilopavlovića, pratili smo priču o raznim dogodovštinama nestašnog, ali dobronamjernog dječaka Ivana koji se iz grada preselio na selo.

      Okosnicu priče predstavlja Ivanov složen odnos s vršnjacima i praćka koja će na kraju dovesti do tužnog svršetka ove dirljive priče. Predstava je popraćena igrom, glazbom, mađioničarskim trikovima i prekrasnim golubovima paunašima pa stoga ne čudi da su učenici s velikim zanimanjem pratili što se događa na pozornici, a sa sobom su ponijeli trajnu poruku o važnosti skrbi i ljubavi prema svim živim bićima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2017. 10:06

Obilježen Svjetski dan učitelja

       Dana 5. listopada 2017. godine, Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićan obilježila je Svjetski dan učitelja, na drugačiji način od do sada uvriježenih. Naime, stručna suradnica psihologinja Dubravka Ujčić Lukšić pozvala je u školsku knjižnicu pet dama, pet učiteljica različitih profila koje rade na svim razinama obrazovne vertikale, te pripremila pitanja za iscrpan razgovor o različitim zanimljivim segmentima učiteljskog zvanja koji su izabrale i  koji je na neki način utkan u njihovo iskustvo, vrijednosti i ličnost.

          

Gošće u programu bile su:

 • Željka Fonović, učiteljica razredne nastave u mirovini
 • Teodora Fonović Cvijanović, docentica na Odsjeku kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli
 • Jasmina Vretenar Zulijani, učiteljica razredne nastave u PŠ Pićan
 • Tea Peloza, učiteljica hrvatskog jezika i književnosti iz Srednje škole Buzet te
 • Margareta Gumilar, učiteljica fizike i strojarske grupe predmeta iz Srednje škole Buzet.

            Programu su bili nazočni učenici osmih razreda, a poveznica između osmaša i naših gošći bile su već iskusne voditeljice Ana Švić i Hana Depikolozvane. Program su glazbenim izvedbama uveličali, na gitari Erin Pamić, 7.r. i na harmonici Jakov Juran, 8.r.

            Dakle, da vam kažemo što smo sve naučili? Dakle…

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2017. 08:27

Obavijest učenicima o prijevozu za danas, 6.10.

Obavještavaju se učenici i roditelji da će danas, u petak 6.10., autobusi iz Potpićna umjesto u 14:05 krenuti u 13:15.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 10. 2017. 12:52

Obavijest učenicima od 1. do 4. r. za petak, 6.10.

Sutra, u petak, 6. 10, učenici područnih škola dolaze uobičajenim školskim prijevozom u matičnu školu.

Autobus u povratku kreće za sve učenike od 1.do 4. razreda u 12:15.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 10. 2017. 08:39

Gljivarski izlet učenika produženog boravka

       Proteklog su tjedna učenici produženog boravka kao i inače bili veoma aktivni i vrijedni. S učiteljicom Majom i učiteljicom engleskog jezika, Antonjetom Troskot, vrsnom gljivaricom, uputili su se u obližnju šumu.

       Više o njihovoj uspješnoj berbi i izložbi gljiva možete doznati u rubrici produženog boravka.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 10. 2017. 10:12

Kreće Zumba i u Potpićnu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 10. 2017. 09:41

Obilježili smo Međunarodni dan starijih osoba

            U petak 29. rujna, grupa učenika viših razreda posjetila je Dnevni centar za starije osobe na Marcilnici u pratnji ravnateljice, školske pedagoginje i knjižničarke. Ovaj se posjet već nekoliko uzastopnih godina obilježava povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba-1. listopada.

          Lijep, sunčan dan pogodovao je našem susretu. Kako bi naše „stare prijatelje“ razveselili, sa sobom smo ponijeli muzičke instrumente- harmoniku i gitaru znajući da će štićenike Centra pjesma i glazba razveseliti. Naravno, nismo zaboravili na poklon. Ove smo godine, umjesto voća, poklonili  kutiju zdravih kolača. Svi su se učenici viših razreda nesebično uključili i svojim prilogom sudjelovali u poklonu.

O tome kako je proteklo naše ugodno i veselo druženje možete saznati ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 10. 2017. 11:00

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA O PRIJEVOZU UČENIKA PUTNIKA NA ODLASKU IZ ŠKOLE DANAS, 28. 9. 2017. (četvrtak)

Obavještavaju se učenici putnici  i njihovi roditelji da će zbog kvara na autobusu koji prevozi učenike OD 1. DO 4. RAZREDA na relaciji (Lazarići-Veljaki-Ćambarelići-Vodogradnja-Zajci-Švići-Floričići-Tupjlak- Gol. Dol) umjesto u 12:25 krenuti u 12:45 iz Potpićna.

Autobus koji prevozi učenike od 5. do 8 u 14:10  će prevesti svu djecu kućama pa će učenici kasniti kućama oko pola sata.

Autobus koji polazi iz Potpićna u 12:10 (za mlađe razrede) kreće uobičajeno.

                                                                                                                                                         Ravnateljica:                                                                                                          

mr.sc. Nada Peršić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 9. 2017. 12:08

Sigurnost je najvažnija!

         Prvašićima u matičnoj i područnim školama Pićan i Sv. Katarina danas je na nastavi bilo veoma zanimljivo i živahno. Posjetili su ih policijski službenici  te im održali predavanje na temu sigurnosti u prometu. Nakon predavanja uslijedila je bujica pitanja, a svakom učeniku uručena je i svjetleća kabanica koja će im za vrijeme mnogobrojnih  kišnih dana poslužiti kako bi još sigurnije prelazili cestu na putu do škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 9. 2017. 12:24

Obavijest za četvrtak, 14. rujna

Roditeljski sastanak za roditelje učenika od 1. do 4. razreda naše Škole održat će se u četvrtak, 14.rujna 2017., u MŠ Potpićan.

Za učenike 1. razreda:

 • 17:00-17:30- predavanje pedagoginje Nade Švraka

Za učenike od 1.do 4. razreda:

 • 17:30-17:45- predavanje učiteljice matematike Ive Jelenić Bačić  s temom e-Dnevnika
 • 17:45-učiteljice razredne nastave predstavit će prijedlog Kurikuluma
 • nakon prijedloga Kurikuluma sastanak će se nastaviti s razrednicima

Veselimo se susretusmiley

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 9. 2017. 12:55

Uspješno smo obilježili Hrvatski olimpijski dan

      Povodom Hrvatskog olimpijskog dana i ove su godine školsko igralište ispunile bijele majice učenika od 1. do 8. razreda. Pod vodstvom učitelja tjelesne i zdravstvene kulture, Ljubomira Vilića, u petak 8. rujna, mlađi razredi matične škole odmjerili su snage  u štafetnim igrama, odbojci i nogometu, a stariji u odbojci, nogometu i košarci. Kao i obično, na školskom igralištu vladalo je odlično raspoloženje, fair play i ugodno druženje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 9. 2017. 13:46

Obavijest za ponedjeljak, 11. rujna

Od ponedjeljka, 11. rujna, autobus u jutarnjem prijevozu umjesto u 7:15 iz Dolina kreće u 7:10 pa učenici na toj relaciji moraju na svim autobusnim stanicama čekati autobus 5 min ranije.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 9. 2017. 12:52

Vesela dobrodošlica prvašićima!

U matičnoj i područnim školama Sv. Katarina i Pićan veselo i živo dočekali smo učenike prvog razreda koji su u ponedjeljak po prvi puta sjeli u školske klupe. Nakon toplih riječi  dobrodošlice koje im je uputila ravnateljica škole Nada Peršić, stariji učenici razredne nastave priredili su im pregršt pjesmica i igrokaza, plesalo se, sviralo, a prvašiću Novaku otpjevali smo svi zajedno i rođendansku pjesmicu .

 

Dragi učenici prvih razreda, želimo vam mnogo veselih, radosnih i uspješnih dana u našoj školi!smiley

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 9. 2017. 09:11

Kreativno ljeto naših učenika

       Nova školska godina je pred nama, a još jednu, ispunjenu različitim kreativnim aktivnostima, ostavili smo u ugodnom sjećanu. Jedna od takvih aktivnosti vezana je uz ljeto i naše učenike.  Naime,  učenici razredne nastave matične i područne škole Tupljak, potaknuti svojim učiteljicama (Jadranka Ferboković, Vesna Atanasković, Nadija Marušić i Gordana Fable),  bili su likovno i literarno nadahnuti  pa su na satovima likovne kulture stvarali i na temu More i snovi čime su sudjelovali na natječaju pod nazivom LegendArt ovogodišnjeg LegendFesta u Pićnu. Kreativni i vizualno veoma dojmljivi radovi bili su izloženi  u pićanskoj galeriji 29. i 30. srpnja. Među nagrađenim radovima našla su se čak tri rada naše škole.  Radovi Sofije Močinić (3.r.), pod mentorstvom učiteljice Vesne Atanasković i Une Drndić (4.r.), pod mentorstvom učiteljice Nadije Marušić, nagrađeni su u kategoriji likovnih radova, dok je rad Ivana Valkovića, učenika 4.r., pod mentorstvom učiteljice Gordane Fable, nagrađen  u kategoriji literarnih radova.

         Duhovite i veoma zanimljive stihove našeg Ivana   pod naslovom  More va Pićne možete pročitati pod opširnije. Preporučamo vam da to svakako i učinite.smiley

Čestitke učenicima i njihovim mentoricama na uloženom trudu te im želimo mnogo kreativnih trenutaka i u ovoj školskoj godini!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 9. 2017. 12:13

Obavijest o uvođenju e-Dnevnika

      S početkom ove školske godine naša škola nalazi se u sustavu e-Dnevnika. e-Dnevnik je web aplikacija za vođenje razredne evidencije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

       e-Dnevnik za učenike i roditelje  je web aplikacija koja omogućava učenicima pregled ocjena, izostanaka, bilješki te rasporeda pisanih zadaća koje su njihovi nastavnici upisali u e-Dnevnik sustav.

      Učenici se u aplikaciju prijavljuju sa svojim elektroničkim identitetom (npr. pero.peric@skole.hr) iz sustava AAI@Edu.hr. Elektronički identitet dobivaju u školi od administratora imenika.

       Roditelji se u aplikaciju mogu prijaviti isključivo putem sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica uz uvjet da je u e-Dnevnik unesen OIB roditelja. Putem ove aplikacije roditeljima je omogućen uvid u podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli u e-Dnevnik.

Više informacija o e-Dnevniku možete pronaći ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 9. 2017. 12:16

Dobro došli!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 8. 2017. 12:55

Ljetna škola matematike

         Naše učenice Ana Švić, Nikol Vozila i Dora Močinić sudjeluju na Ljetnoj školi matematike koja se ovih dana po prvi puta održava u Roču kao projekt Matematičkog društva "Istra". U sklopu Ljetne škole posjetili su Aleju Glagoljaša, Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci i Astronomski centar u Rijeci te sudjelovale na brojnim predavanjima i radionicama.

        Djevojčice kažu kako su im predavanja bila veoma zanimljiva. Ističu kako su proširile svoje znanje iz matematike koje će im koristiti u daljnjem školovanju. Stekle su nova prijateljstva i odlično se zabavile te kažu kako bi voljele da je sve malo duže potrajalo.smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 8. 2017. 15:13
» Arhiva naših vijesti    
 


Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


 

Najavljujemo

 


Upisi u srednje školeKorisni linkovi

 


Preporučujemo
Lokalni mediji

Učenje i zabava

Korisni linkovi

Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Bug
 • Drvo znanja
 • Meridijani


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju