preskoči na sadržaj
Vijesti

Zavičajni projekt "Zavičajnost-izvan kutije"

Zavičajni projekt „Zavičajnost – izvan kutije“ imao je za cilj dotaknuti temu zavičajnosti na do sada neuobičajen način, dakle ne osvrćući se na tradiocionalnu glazbu, nošnju ni kuhinju. Ovoga puta željeli smo upoznati gospodarstvo našega kraja, poduzetništvo, obrtništvo, i kontaktirati prave poduzetnike i obrtnike te od njih učiti.

Željeli smo učenike 7. i 8. razreda fascinirati svijetom rada, ambicije i karijere, te im pomoći da povežu svijet školovanja s onim što mogu postati kao majstori i profesionalci te im omogućiti da već i sada sudjeluju u poduzetničkim aktivnostima unutar škole, na način da vlastite proizvode (ukrasne platnene torbe, keramičke ukrase...)  prodaju i ostvare makar simbolički profit.

Više nego ponosni i zadovoljni smo, što smo u ovom neobičnom razdoblju od 2019./2020. godine na ovamo, protkanom online nastavom, uspjeli naše učenike upoznati s gostima iz poslovnog svijeta. Naši su gosti ove godine bili:

  • Klaudija Jelenić, bivša učenica naše škole, koja nam je predstavila firmu „Metallum d.o.o.“
  • Roland Runko, roditelj naše učenice predstavio nam je firmu „Roplast“
  • Karmen Gašparini, predsjednica Udruženja obrtnika Pazin, predstavila nam je svoj karijerni put i održala učenicima vrlo inspirativan govor
  • Domagoj Ostović, vlasnik firme „Lloyd Digital“ predstavio nam je vlastiti karijerni put i vlastitu djelantost.

A, u prošloj godini, kada je projekt i započeo, gostovali smo u firmi Infobip u Vodnjanu.

Od svakog smo gosta primili nevjerojatno mnogo. Uvodili su nas u svjetove koji su nam bili jako zanimljivi. Ono što smo primili bilo je sadržano u njihovim riječima i nadilazilo ih, jer su oni sami svojim stavom donosili ono nešto iskustveno već ucrtano u ličnost, a bitno da bi se čovjek otisnuo u poslovne odvažnosti i uspjehe.

Više o projektu možete pročitati pod opširnije. 

Pripremili smo i video koji možete pogledati ovdje ili klikom na fotografiju. 


I učenici, i mi školski djelatnici u pratnji, osjetili smo konstruktivnost poslovnih priča iz života naših gostiju, njihov entuzijazam i odgovornost, ambiciju, predanost poslu, poštovanje radnika, suradnika i kupaca, odanost visokim vrijednostima. Osjetili smo da su nam gosti bili zaista zainteresirani predstaviti se i nadahnuti učenike za perspektive koje im mogu biti dostupne ukoliko će ostati otvoreni za učenje, planiranje, ambicioznost te stjecanje strukovnih, ali i komunikacijskih vještina.

Zaista smo osjetili, što je jedan učenik i rekao, da smo učeći od vas bili prava  -  škola za život. Nadamo se da ćete pristati i za neke buduće učenike biti naši gosti u školi i želimo vam puno dobra u vašim osobnim i poslovnim životima.

Usput da pohvalimo i naše učenike. Oni su kroz aktivnosti izvannastavne skupine Građanski odgoj i obrazovanje učili o poduzetništvu te u suradnji sa učiteljicom likovne kulture osmišljavali i izrađivali platnene torbe, oslikavali ih te prodavali prilikom Dana žena.

Također, valja posebno istaknuti da su projektna sredstva (7.000,00 kn) predviđena za realizaciju aktivnosti zavičajne nastave investirana u nabavku lončarskog kola za oblikovanje gline, odnosno za izradu keramičkih proizvoda.

Nismo se zaustavili na lončarskome kolu, nego je Škola uz pomoć značajnih donacija ( Globo keramika Labin, Etradex d.o.o. Pićan, Kamenoklesarski obrt Mozaik Orič,  Vodoinstalacije Letaj, Rockwool Adriatic d.o.o. Potpićan) nabavila i keramičku peć te opremila prostor keramičke radionice u suterenu škole. Taj će prostor služiti i za izvannastavnu aktivnost modelarstva.

U ovoj nastavnoj godini učili smo se koristiti nabavljenu opremu, a dogodine očekujte prve likovne i uporabne keramičke i druge proizvode – u prodaji. Biti će to nastavak razvoja poduzetničkih vještina učenika naše škole.

Iz uloge koordinatorice projekta zahvaljujem i suradnicima u školi bez kojih se ovaj projekt ne bi realizirao, a to su:

  • prof. Eni Blašković
  • prof. Marina Rade
  • prof. Tihana Franković Načinović
  • prof. Tihana Horvatek
  • te ravnateljica Nada Peršić.

Zahvaljujemo našim gostima poduzetnicima, gđi Jelenić, g. Gašparini, g. Runko i g. Ostoviću, te timu Infobipa, što su nas uveli u zadivljujući svijet njihovih poslovnih stečevina i uspjeha, koji su plod obilnog znanja, iskustvenog učenja, usavršenih vještina, dogovora, jasnih prioriteta i podjela uloga, odvažnosti i rada.

Posebno zahvaljujemo i Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost Županije Istarske na dragocjenoj financijskoj potpori i motivaciji.

Mala napomena: Ovaj je projekt iako usmjeren zavičajnosti, vrlo jasan doprinos i profesionalnom usmjeravanju učenika.

 

Koordinatorica zavičajnog projekta:

                2019./2020./2021.

      Dubravka Ujčić Lukšić, prof.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 5. 7. 2021.

Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Priznanje Mirotvorna škola 2020.

Digitalni školski list


Labinska republika

Videozapisi

Naše digitalne knjižice

Virtualna knjižnica


Škola za život

TV prilozi o provođenju ekperimentalnog programa "Škola za život" u našoj školi:

 

Više o eksperimentalnom programu "Škola za život" u koji je uključena i naša škola možete saznati ovdje.


Digitalni sadržaji

 


 


Korisni linkovi

 


Preporučujemo
Lokalni mediji

Učenje i zabava

Korisni linkovi

Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Bug
 • Drvo znanja
 • Meridijani


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju