preskoči na sadržaj
Građanski odgoj i obrazovanje

Šestero učenika polaznika Građanskog odgoja i obrazovanja sudjelovalo u finalu projekta Čačkalica

Ove godine prvi put održano je natjecanje Čačkalica  u kojem su imali priliku sudjelovati učenici od 5. do 8. razreda iz čitave Hrvatske. Natjecanje je osmišljeno kroz Čačkolov i Čačkorješenje organizatori kojega su članovi tima  Impact Huba u Zagrebu i udruga Surla iz Samobora uz podršku brojnih partnera poput FER-a, Hrvatskog robotičkog saveza i ostalih. Tim iz naše škole, pod  mentorstvom učiteljice Tihane Franković Načinović i Marine Rade, činili su Ema Benazić, Tara Runko, Marin Smoković i Sara Ilić, učenici 6. razreda te Ela Jeromela i Nika Zidarić, učenice 5. razreda.

    Nakon prijave u mjesecu veljači pred učenike okupljene pod imenom Amateri postavljen je veoma izazovan zadatak u kojem su tebali razmisliti što mogu poboljšati u svojoj školi te izraditi ili preoblikovati postojeći predmet koji će doprinijeti školskoj zajednici. Uz osmišljavanje i izradu rješenja učenici su istovremeno rješavali mnogobrojne zadatke iz Čačkolova koji su im donosili bodove, a čak 250 bodova bilo je potrebno sakupiti kako bi ostvarili mogućnost ulaska u finale. U Čačkolovu su učenici istraživali i smišljali različita rješenja: osmislili su originalnu klackalicu, komad drva koji je u Marinovim rukama postao zlatna poluga, pronalazili su prednosti i mane različitih materijala, promišljali o prošlim i budućim zanimanjima, slagali kulu od karata, procjenjivali i mjerili koliko spjalica stane u čašu vode, osmislili zastavu i himnu svog tima, promišljali za što sve mogu iskoristiti olovku, tko sve radi u školi i shvatili da je kvalitetno odrađen posao svakog djelatnika podjednako važan za cjelokupan rad škole. Fokus ovog natjecanja bio  je na procesu suradnje, inovacije, rješavanju problema i komunikaciji, tj. na usavršavanju vještina potrebnih u profesionalnom životu i životu  općenito. Naši su Amateri na satovima Građanskog odgoja i obrazovanja, razgovarajući o poštivanju različitosti i toleranciji,  došli na ideju o tome kako izmjeriti toleranciju i poboljašti je unutar škole. Test o toleranciji pokušali su učiniti što zanimljivijim pa su odlučili izraditi poseban prostor kako bi svatko neometano ispunio kviz, provjerio koliko je tolerantan i promislio o svojim postupcima u svakodnevnim situacijama. Obratili su se stolaru koji im je velikodušno donirao potrebne daske te uz pomoć našeg domara Zlatka Bulića radovi na kutiji proteklog su tjedna uspješno privedeni kraju. U osmišljavanju programa u koji će učenici unositi odgovore i dobivati povratne informacije o svojoj toleranciji veliku pomoć pružila im je učiteljica matematike Ana Milanović.

    Ulaskom među deset najboljih timova od ukupno 50 prijavljenih iz čitave Hrvatske ušli su u finale koje je održano ove nedjelje 14. travnja u prostoru Centra za mlade u Samoboru. Na Sajmu Čačkorješenja svaki tim morao je prezenirati što je radio i kako funkcionira njihovo rješenje nakon čega je šestero sudaca iz različitih struka detaljno propitkivalo učenike  o rješenju i čitavom procesu njegove realizacije. Učenici su strpljivo i iscrpno odgovarali na sva pitanja uvjerivši se kako je prezentacija zahtjevna vještina. Na kraju predstavljanja uručeno im je priznanje. U kasnim večernjim satima naši su se Amateri umorni vratili svojim domovima noseći sa sobom nova iskustva, poznanstva i spoznaje, ali i s novim idejama za iduću Čačkalicu.  

Pripremili smo i video o tome kako izgleda i funkcionira Kutija za mjerenje tolerancije koji možete pogledati ovdje ili klikom na fotografiji ispod. 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 15. 4. 2019.

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Priznanje Mirotvorna škola 2020.

Digitalni školski list


Videozapisi

Labinska republika

Naše digitalne knjižice

Virtualna knjižnica


Škola za život

TV prilozi o provođenju ekperimentalnog programa "Škola za život" u našoj školi:

 

Više o eksperimentalnom programu "Škola za život" u koji je uključena i naša škola možete saznati ovdje.


Digitalni sadržaji

 


 


Korisni linkovi

 


Preporučujemo
Lokalni mediji

Učenje i zabava

Korisni linkovi

Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Bug
 • Drvo znanja
 • Meridijani


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju