2020-12-15 11:12:56

Naša škola primila je Priznanje “Krunoslav Sukić” MIROTVORNA ŠKOLA 2020.

    

   S velikim ponosom i radošću u petak 11. prosinca primili smo Priznanje “Krunoslav Sukić” MIROTVORNA ŠKOLA 2020.

  Nagrada i priznanje „Krunoslav Sukić“ su namijenjeni pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj.

   Za ovu prestižnu nagradu škola se prijavila te je nominirana tijekom školske godine 2018./2019. i 2019./2020. Ovim priznanjem Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ iskazao je našoj Školi osobitu čast:

    Priznanjem Odbor želi iskazati da cijenimo višegodišnje ustrajno nastojanje da Vaša škola postane zajednica učenja za život i iz života – možda točnije, učeća zajednica za mir. Vidljivo je to po izvrsnosti Vaših učenika u različitim područjima što govori o nenasilnom okruženju poticajnom za podučavanje i za kreativno zajedništvo; po modeliranju odnosa koje se iz razreda prenosi na Vašu školu, iz Vaše male škole u Vašu zajednicu i povezuje Vas sa Svijetom!

   Tijekom 2018. i 2019. godine u školi su realizirani projekti i programi koji su uključivali suradnju učenika u školi, lokalnoj zajednici i šire s ciljem promicanja odgoja za mir i sudjelovanjem u životu lokalne zajednice. U sklopu izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje učenici provode aktivnosti kojima potiču vršnjake na njegovanje ljudskih vrijednosti organizirajući volonterske akcije, izrađujući različite ankete o toleranciji u školi, posjećujući medijske kuće gdje stječu znanja o medijskoj pismenosti, odlazeći na Festival prava djece, a u posljednje tri školske godine realiziranim projektima osvojili su nagradu Foruma za slobodu odgoja na natječaju Oboji svijet. Teme mira, humanosti, prijateljstva, tolerancije i ljudskih vrijednosti utkane su u nastavne satove, ali i ostale izvannastavne aktivnosti i školske projekte u koje su uključeni svi učenici matične i područnih škola s nastojanjem da ih učinimo sretnim i odgovornim pojedincima. O tome svjedoče zapaženi rezultati na brojnim likovnim, literarnim i sportskim susretima i natjecanjima.

   Zbog epidemioloških razloga svečano proglašenje nagrađenih odvijalo se online putem ZOOM aplikacije  u petak  11. prosinca u 18 sati, s prijenosom iz svečane dvorane HNK Osijek. Ravnateljica Škole, Nada Peršić, obratila se okupljenoj publici u osječkom HNK-u i ZOOM sudionicima svečane podjele priznanja kako bi uputila riječi zahvale u ime svih djelatnika i učenika Škole.

  O ostalim dobitnicima ovogodišnje nagrade „Krunoslav Sukić“ možete pročitati ovdje.

  Priznanje i nagradu za Mirotvornu školu čine plaketa-zahvalnica te nagradni šestodnevni edukativno-studijski posjet skupine učenika/ca i nastavnica Osijeku, Vukovaru i Zlatnoj Gredi koje je predviđeno za proljeće 2021.

    Više o Krunoslavu Sukiću i nagradi možete saznati na službenim stranicama Centra za mir, nenasilje i ljudska prava-Osijek

 

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićan