2023-01-10 11:05:08

U matičnoj i područnim školama održane edukativne radionice o važnosti konzumiranja svježe ribe u svakodnevnom životu

 U sklopu provedbe projekta „Riba ribi grize rep“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, tijekom studenog i prosinca za učenike, roditelje, učiteljice i školske kuharice u matičnoj i područnim školama održane su edukacije.

  Edukacije su održavali Katja Pilar, mag. nutr. pri Savjetovalištu Nastavnog ZZJZ IŽ Pula, Nina Penezić Blažević, mag. nutr., Olga Dabović Rac, dr. med. spec. epidemiologije i Alan Čače, mag. ing. techn. alimet. iz Savjetovališta za prehranu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ.

  Sadržaj edukacija bio je usmjeren na važnost ribe u svakodnevnoj prehrani, nutritivnim svojstvima ribe i ribljih obroka te važnosti češćeg uvođenja ribe u jelovnik školske kuhinje i prehrane kod kuće.

  Za učenike su osmišljene različite zanimljive i zabavne aktivnosti. Na pripremljenim listićima crtežom su prikazali kako bi trebao izgledati zdravi morski obrok te su rješavali zadatke na kojima su upisivanjem riječi naučili za što je sve riba važna kako bi naše tijelo i um bili zdravi.

   Roditeljima su predstavljene mogućnosti pripreme ribe na način da takav obrok izgleda primamljivo i bude ukusan. Školskim kuharicama detaljno su prezentirane sve tehnike pripreme ribe te mnoštvo praktičnih savjeta i finih recepata koji će se ubuduće nalaziti na školskom meniju.


Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićan