preskoči na sadržaj

Projekt PŠ Tupljak:  To sam ja

      Namjera školskog projekta „To sam ja“ bila je da učenici razvijaju samopouzdanje i sigurnost u svoje  sposobnosti. Upoznavali su sebe kroz prepoznavanje osjećaja, bilježenje osobnih dojmova o raznim događajima tijekom godine, razgovor s bliskim ljudima oko sebe, kreativno usmeno, pisano, likovno i glazbeno stvaralaštvo. Sadržaje predviđene planom i programom za treći razred učili su kroz vlastito iskustvo pa je time i motivacija za učenjem i istraživanjem bilo veće. Sudjelovali su na raznim natječajima na školskoj, općinskoj i županijskoj razini te postigli značajne rezultate. Osobni identitet obogaćivali  su zavičajnim, hrvatskim, etničkim, vjerskim i kulturnim identitetom. To su ostvarivali kroz različite  aktivnosti koje su se odvijale u organizaciji ravnateljice, knjižničarke, pedagoginje, učiteljica razredne nastave i svih djelatnika škole.

        Na prezentaciji projekta u PŠ Tupljak, 7. lipnja 2017. g. učenici su predstavili na zanimljiv način svoju knjižicu, krunu svoga rada i truda,  roditeljima i ravnateljici. Koncipirana je u nekoliko podnaslova: Ja sam dijete, Ja sam učenik, Ja sam sin, Ja sam  brat, Ja sam unuk, Ja sam nećak, Ja sam bratić, Ja sam prijatelj, Ja sam  susjed, Ja sam Tukljačan, Ja sam Istrijan, Ja sam Hrvat, Ja sam  Europljan, Ja sam Zemljanin. Na prvim stranicama knjižice napisan je citat R. Bacha: „Vjerujte sebi. Najjednostavnija pitanja ujedno su i najteža: Tko sam? Gdje mi je dom? Kamo idem? Što radim? Razmisli o tome ponekad i gledaj kako se odgovori mijenjaju.“ Time je naglašeno razmišljanje pojma osobnog identiteta kroz vremenski kontinuitet.

Dojmovi učenika:

TONI SMILOVIĆ:

      Nikad u životu nisam napravio knjigu. U trećem razredu sam napisao knjigu koja se zove To sam ja. Pomogla mi je učiteljica Gordana Fable. Ona je tipkala na svom računalu i sve isprintala. Tako je nastala. Na početku godine mislio sam da ću nacrtati svoj portret i da će to biti to. Ali, posla je bilo cijelu godinu. Pisao sam sastavke i pjesmice o sebi i svemu što me okružuje. Ilustrirao sam svoju knjižicu i jako mi je lijepa.

      Istraživao sam puno toga, a najljepše mi je bilo učiti o Giusepini Martinuzzi. Vidio sam  njene stvari i namještaj u Narodnom muzeju Labin. Volim kad idemo u Labin, Pulu, Pazin, Rijeku, ali  više volim biti u razredu i učiti  matematiku. Volim učiti engleski jezik jer ću moći komunicirati s ljudima iz zemalja Europe i cijelog svijeta.

 

IVANO VALKOVIĆ:

     Tijekom godine sam upisivao na plakat kako se osjećam toga dana: sretno, tužno ili ravnodušno. Rijetko kada sam bio loše volje. U školi se osjećam sretno jer  se igram i učim.

     Svi smo jednaki ispod kože, svi imamo jednake osjećaje. Sretan sam kad usrećim nekoga, ali i sam sebe.

     Ljudi zagađuju prirodu i ne znaju se brinuti o njoj. To me potaknulo da napišem pjesmicu Žalosno sunce. Ta pjesma govori da Zemlju trebamo čuvati. To mi je najdraža pjesmica jer sam osvojio za nju prvo mjesto u Istarskoj županiji.

    U školi sam naučio kako se šalju poruke mailom i istraživati po internetu. Kad nešto ne znam onda potražim na internetu. Kad smo učili o našoj županiji onda smo posjetili stranicu naše općine Pićan. Više sam naučio o sebi kroz projekt  nego iz  udžbenika  jer je to bilo učenje za mene. Ta knjiga govori o meni pa mi je zato zanimljivija od svih drugih knjiga. Moji roditelji jedva čekaju da je pročitaju.


Projekt PŠ  Sv. Katarina: Bogatstvo različitosti

     Učenici PŠ Sv. Katarina ove su se godine uz učenje posebno posvetili poštivanju različitosti među ljudima kroz školski projekt pod nazivom „Bogatstvo različitosti“.

       Cilj projekta bio je uočiti sličnosti i razlike među ljudima te vrijednost različitosti, podizanje svijesti o potrebama i mogućnostima osoba s posebnim potrebama, učenje o njihovim pravima te razvijanje empatije i solidarnosti.

       Projekt smo realizirali kroz brojne aktivnosti tijekom godine (radionice, posjete, susrete, kroz literarne i likovne radove, kroz rad na tekstovima s tom tematikom i dr.). Istaknut ćemo neke od njih:

-dvije radionice naše pedagoginje Nade Švraka održane 7.10. „Jednaki i različiti“ i 17. 11. „Super je biti različit“

-posjeta udruge slijepih i slabovidnih osoba Logos Media Pula i radionica „Djeca - prijatelji bijelog štapa“

-dva vrlo srdačna i emotivna susreta s našom sumještankom Samantom Lukšić, osobom s cerebralnom paralizom, u našoj školi te u njezinom domu

-susret s budućim učenikom naše škole koji nam je predstavio svoje različitosti kao i sličnosti s nama

-radionicu „Nemoj mi se smijati“

-radionicu povodom Tjedna solidarnosti nakon koje smo svojim prigodnim darovima pokazali svoju solidarnost prema djeci u Domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Majmajoli te posjetili naše bivše učenike smještene u tom domu

-sudjelovanje na 10. literarnom natječaju Crvenog križa povodom Tjedna Crvenog križa s radovima na temu „Ispod kože svi smo jednaki“. Na tom natječaju pohvaljeni su i pozvani na čitanje svojih radova učenici Dea Močinić, Gabrijel Hekić i Tina Ilić, a nagrada za treće mjesto pripala je Damjanu Ivančiću.

Prezentacija projekta održana je u sklopu završne priredbe PŠ Sv. Katarina, 8. lipnja 2017.g.

 

 
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Pratite nas na youTubeu

Digitalni sadržaji

 


Škola za život

TV prilozi o provođenju ekperimentalnog programa "Škola za život" u našoj školi:

 

Više o eksperimentalnom programu "Škola za život" u koji je uključena i naša škola možete saznati ovdje.


 


Korisni linkovi

 


Preporučujemo
Lokalni mediji

Učenje i zabava

Korisni linkovi

Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Bug
 • Drvo znanja
 • Meridijani


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju