preskoči na sadržaj
Vijesti iz školske knjižnice

Predstave "Hrvatska bajkovnica" i "Prva ljubav" u izvedbi Teatra Naranča oduševile naše učenike

    

    Nakon dugo vremena ugostili smo glumce Teatra Naranča u našoj školi i kao uvijek oni su nas oduševili svojim odličnim glumačkim izvedbama. U petak 11. lipnja posjetili su Područnu školu u Sv. Katarini gdje su za učenike razredne nastave PŠ Pićan i Sv. Katarina odigrali prestavu pod naslovom "Hrvatska bajkovnica". Učenici su uživali u obilju duhovitih dijaloga  i smiješnih situacija između Kikija i Viki koji su zajedno krenuli u pripremu predstave za kraj školske godine. Nakon izvedbe u Sv. Katarini, ista je predstava izvedena u matičnoj školi, također za učenike od 1. do 4. razreda. Nakon Hrvatske bajkovnice za učenike predmetne nastave odigrana je predstava „Prva ljubav“. U njoj dječak Branko pokušava skupiti hrabrosti priznati djevojčici Rini zaljubljenost, a uz nekoliko peripetija rađa se polako prva ljubav…

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 6. 2021. 15:08

"Botaničari" oduševili naše učenike

    U srijedu i četvrtak, 19. i 20. svibnja, učenici razredne nastave u matičnoj  i područnim školama zabavljali su se i učili o zaštiti prirode uz online predstavu „Botaničari“ u izvedbi Tetra to go. Komična avantura o sadnji biljke oduševila je naše učenike. Uz dinamičnu i interaktivnu radnju učenici su aktivno učili o prirodi i ekologiji, a obzirom da je predstava bila prožeta humorom, naši su se učenici odlično zabavili. Posebno im se svidjelo to što su nakon predstave imali priliku postavljati glumcima pitanja te uz pomoć moderatora razgovarati s njima.

Fotogalerija.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 5. 2021. 14:24

"Šumske životinje" učenika 2. razreda matične škole

     Povodom Svjetskog dana pripovijedanja koji se obilježava 21. ožujka učenici 2. razreda posjetili su knjižnicu. Ovaj put nismo zajedno čitali književna djela niti pripovijedali, već su učenici osmislili svoju priču i potom je ilustrirali. Na samom početku naše kreativne radionice, svaka je skupina učenika predložila temu, a odabrana je ona koja je osvojila najviše glasova, tj. odlučili su se za stvaranje priče o životinjama. Svaki je učenik smislio rečenicu, a rezultat je napeta i dirljiva u što se možete uvjeriti klikom na njihovu digitalnu slikovnicu: „Šumske životinje“.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 4. 2021. 11:57

Održano županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda"

     U ponedjeljak 1. ožujka u našoj je školi održano županijsko natjecanje znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ koje se ove godine zbog epidemioloških prilika održalo online. Podsjetimo, riječ je o projektu Hrvatske mreže školskih knjižničara i knjižničara Međimurske županije, a namijenjen je svim učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola. Naša se škola treći put uključila u ovo natjecanje, a tema ovogodišnjeg natjecanja glasi „U svijetu knjiga". Natjecanje u znanju i kreativnosti je manifestacija koja slavi knjigu, čitanost i načitanost, knjižnice i obrazovanje, promiče istraživački rad, timski rad, ali i individualni napor.

    Nakon školske razine u mjesecu prosincu na kojoj je sudjelovalo 12-ero učenika od 6. do 8. razreda, na županijskom natjecanju sudjelovale su tri učenice s najboljim uspjehom na školskom natjecanju: Anabel Stojšić, 6.a razred, Karmela Švić, 7. razred i Corina Glavičić, 8. razred, pod mentorstvom školske knjižničarke Marine Rade. Bez obzira što zbroj njihovih bodova nije bio dovoljan za plasman na državnu razinu, čestitamo im  na odličnim rezultatima, vremenu i velikom trudu koji su proteklih mjeseci uložile kako bi sva četiri romana detaljno pročitale i analizirale. Sigurni smo da su čitanjem ovih književnih djela obogatile svoje doživljajno iskustvo i približile se zvijezdama…smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 3. 2021. 11:22

"Ča/što je ljubav?"

    

   I ove su godine naš učenici pokazali plemenitu raskoš svojih osjećaja i misli ispisavši dirljive stihove o ljubavi…Na literarni natječaj pod naslovom Ča/što je ljubav? koji je školska knjižnica raspisala 6. godinu zaredom pristiglo je  mnogo radova na dijalektu i standardnome jeziku. Povjerenstvo u sastavu učiteljice hrvatskog jezika Tihane Franković Načinović i školske knjižničarke, Marine Rade, odabralo je najuspješnije radove u dvjema kategorijama: mlađih i starijih razreda. Učenici sedmog i osmog razreda pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Eni Blašković ilustrirali su nagrađene pjesme. Nagrađene i pohvaljene pjesme objedinili smo u digitalnoj zbirci i objavili na Valentinovo u nedjelju 14. veljače. Učenici su po dolasku u školu dobili prigodne pohvalnice i male slatke nagrade. Pored sudjelovanja u natječaju, učenici od 1. do 8. razreda  imali su mogućnost sudjelovati i u nagradnom kvizu na temu Dana zaljubljenih  koji je pripremila školska knjižničarka, a proveden je online u nedjelju u 18:00 sati.

Ovdje možete otvoriti zbirku i uživati u prekrasnim stihovima i ilustracijama naših učenika.heart

   

Fotogalerija Valentinovo 2021. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 2. 2021. 10:15

Razmijenili smo straničnike s učenicima iz Portugala

     Ove godine naša se škola po prvi put uključila u međunarodni projekt razmjene straničnika povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM). Ovogodišnji projekt organizirao se pod nazivom „Pronalaženje načina za zdravlje i dobrobit u školskim knjižnicama“ ("Finding ways to health and wellbeing in school libraries"). Škola  partner bila nam je škola iz grada Castelo Branco iz Portugala. Nakon međusobne komunikacije školskih knjižničarki započela je izrada straničnika. Straničnike su izradili učenici 7. i 8. razreda uz pomoć učiteljice Tihane F. Načinović i knjižničarke Marine Rade. Tema Mjeseca hrvatske knjige bila je „Razlistaj se“, stoga smo ju objedinili s temom međunarodnog projekta te na naše straničnike zalijepili jesensko lišće i isječke fotografija koje su učenici fotografirali povodom Međunarodnog dana pješačenja uz prigodnu motivacijsku poruku na engleskom jeziku. S radoznalošću smo iščekivali straničnike iz Portugala koji su nam stigli proteklog tjedna.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 12. 2020. 13:47

Održali smo školsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

    U petak 18.12. u našoj je školi održano natjecanje „Čitanjem do zvijezda“. Ovo je 12. sezona Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanja kulture čitanja u  koji se po drugi put uključila i naša škola. Tema ovogodišnjeg natjecanja glasi: „U svijetu knjiga“, a naslovi koje su učenici čitali su sljedeći: Miris knjigeJadranka Klepac, MatildaRoald Dahl, Demon školske knjižnice, Morea Banićević i  Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad), Liz Pichon.  Dvanaestero učenika od 6. do 8. razreda tijekom mjeseca listopada, studenog i prosinca čitalo je odabrane naslove, a budući da se proteklog tjedna za učenike od 5. do 8. razreda nastava odvijala na daljinu, pripreme za natjecanje i samo natjecanje odvijalo se online. Natjecanje je osmišljeno tako da  tri učenika koja su osvojila najveći broj bodova na školskoj razini odlaze na sljedeću, županijsku razinu natjecanja na kojoj se osvojeni bodovi svih triju učenika zbrajaju te skupina čiji je zboj bodova najviši odlazi na završnu, državnu razinu.

    Učenici su na natjecanju za odgovore na 40 pitanja imali na raspolaganju trideset minuta rješavajući na postavljena pitanja pomoću google forms alata. Iz 6. a razreda sudjelovali su: Matea Vujević, Alan Lukež i Enrico Tončić, iz 6.b: Anabel Stojšić, Evelin Baćac, Zita Lukšić i Lara Licul, iz 7. razreda: Karmela Švić, Rianna Bajerić, Linda Hil i Andrej Juričić te Corina Glavičić, učenica 8. razreda. Njihova mentorica bila je školska knjižničarka Marina Rade.  Prvo mjesto osvojila je Karmela Švić, drugo Corina Glavičić, a treće mjesto zauzeo je Alan Lukež.

Čestitamo svima na uloženom trudu i postignutom uspjehu, a Karmeli, Corini i Alanu želimo puno uspjeha na sljedećoj, županijskoj razini natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 12. 2020. 09:02

Čitalački izazov u Mjesecu hrvatske knjige

   

    U Mjesecu hrvatske knjige (15.10.-15.11.) učenici od 5. do 8. r. sudjelovali su u Čitalačkom izazovu koji je za njih pripremila školska knjižničarka Marina u suradnji s učiteljicom hrvatskog jezika Tihanom F. Načinović. Tijekom 30 dana čitanja jednog od ponuđenih naslova učenici su svakog dana imali određeni zadatak. Na popisu knjiga za čitanje našli su se brojni suvremeni naslovi za djecu i mlade, poput: Greška u našim zvijezdama, Deklaracija, Haj, ja sam online, Bilješke jedne gimnazijalke… Osim jednostavnijih zadataka kao što su: Čitaj pod dekicom ili Čitaj u pidžami, na popisu izazova  našlo se i nekoliko složenijih zadataka koji su od njih tražili kreativnost i promišljanje o pročitanom, primjerice: Napiši bajku o svom životu i ilustriraj naslovnicu, Smisli tri pitanja  koja bi postavio glavnom liku u knjizi i autoru, Izradi glavni lik pročitane knjige i sl. Najuspješniji glavni likovi izloženi su u knjižnici, a uskoro objavljujemo i digitalnu knjižicu s odabranim životnim bajkama naših učenika…

     Vjerujemo da smo našim učenicima mjesec posvećen knjizi i čitanju učinili zanimljivijim, a nadamo se i da smo neke od njih potaknuli na češće druženje s knjigama, jer kao što je jednom izjavio poznati pisac Orhan Pamuk: Jednog sam dana pročitao knjigu i cijeli mi se život promijenio.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 11. 2020. 12:10

Druženje s Josipom Milevoj

   

    Priče o brojnim pustolovinama psa po imenu Fleki razveselile su naše učenike  u utorak 24. studenog. U posjet nam je stigla Josipa Milevoj i predstavila svoju prvu zbirku priča pod naslovom Flekijeve pustolovine: istinite priče. Učenici su sa zanimanjem pratili dogodovštine koje su Josipa i njezina obitelj doživjeli sa psom na različitim mjestima na Labinštini i okolici.  Spisateljica  je najavila i nastavak priča o Flekiju, a mi se veselimo ponovnom susretu u kojem će nam gospođa Josipa pričati o nekim novim iznenađenjima koja im je Fleki u međuvremenu pripremio.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 11. 2020. 19:49

Sudjelovali smo u online Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2020.

  Uoči nadolazećeg Mjeseca knjige učenici šestih, sedmog i osmog razreda sudjelovali su u online Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji se u čitavoj Hrvatskoj provodi u školskim i narodnim knjižnicama u organizaciji Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Ovogodišnji kviz odvija se pod nazivom Istraživači planeta Z. te je prilagođen novonastaloj situaciji: umjesto čitanja knjiga, za točne odgovore na pitanja iz Kviza bilo je potrebno istražiti i proučiti ponuđene online izvore informacija koji su dio pitanja u Kvizu. Svi točno riješeni  upitnici Kviza, s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje pobjednika koje će se organizirati krajem listopada 2020. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu. Iz svake škole bit će odabran jedan učenik koji će sudjelovati u završnom izvlačenju. Ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, svi pobjednici i njihove pratnje sudjeluju u  završnoj svečanosti Kviza koja će se održati u četvrtak 13.11.2020.  Sretno svim učenicima!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 10. 2020. 11:47

Obilježili smo Dan škole, u školi i online.

    Situacija s korona virusom ove nam je godine priredila različite oblike nastave, od one „normalne“ u školi  do online  i mješovite pa sve do posljednje u kojoj je gotovo polovica učenika u školi, a druga polovica kod kuće, a čiji oblik još nema službeni naziv :-). 

     U skladu sa svim navedenim oblicima i mjerama, u petak 12. lipnja obilježili smo  Dan škole, u školi i online.  Kako bismo najmlađe upoznali sa životom i stvaralaštvom Vladimira Nazora, učenicima je u školskoj knjižnici knjižničarka održala predavanje nakon kojeg je uslijedilo kratko natjecanje pomoću digitalnog alata learningapps u formi Tko želi biti milijunaš? Natjecanju je prethodio zadatak tijekom kojeg su u što kraćem roku učenici trebali poredati zadane riječi abecednim redom. Nakon najbržeg prsta slijedila su pitanja na koja su učenici veoma uspješno odgovarali, a  „milijunaši“ su postali sljedeći učenici: Dea Matas, učenica 1. r., drugaši Ivano Valković, Rianna Mikolj i Andrej Šumberac, trećaši Noah Bilić, Katija Stojšić i Adeli Slivar te Maja Paola Matas, učenica 4. r. Svi su dobili prigodne nagrade u obliku pohvalnice i slatkog zalogajčića.

    Za učenike od 5. do 8. razreda školska knjižničarka pripremila je digitalne interaktivne materijale koje su učenici tog dana proučavali nakon čega je u digitalnom alatu myquiz.org održan kviz u kojem su sudjelovali svi učenici predmetne nastave. Najupješnija je bila Karmela Švić, učenica 6. razreda, drugo mjesto zauzela je sedmašica Tara Runko, dok se na trećem mjestu našla Dea Močinić, učenica 5. a razreda. Bravo!!

Učenici 6. razreda izradili su i zanimljive likovne radove o Vladimiru Nazoru i njegovom stvaralaštvu. Možete ih pogledati ovdje.

   Čestitke svim učenicima na aktivnom i uspješnom uključivanju u obilježavanje Dana škole! Najiskrenije  želimo da vam posljednji tjedni ove zahtjevne nastavne godine završe mirno, uspješno i sa spoznajom da smo veoma ponosni na sve vas.

Ove ste godine, dragi učenici, pokazali da se možete uspješno nositi sa svim izazovima!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 6. 2020. 14:56

Učenici 5.b razreda pohvaljeni za videonajavu knjige Davida Walliamsa "Najgora djeca na svijetu"

    U studenom 2019. Ministarstvo kulture u sklopu Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja za 2019. godinu objavilo je Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajavu knjige.

      U mjesecu siječnju, uz pomoć učiteljice hrvatskog jezika Tihane Franković Načinović i školske knjižničarke Marine Rade, učenici 5. b razreda odlučili su se okušati u glumi i izradi booktrailera za knjigu Davida Walliamsa pod naslovom Najgora djeca na svijetu. Nije im bilo odveć teško uživjeti se u ulogu nestašne djece, a njihov trud i kvalitetu prepoznali su i članovi Povjerenstva u čijem su sastavu bili: filmski redatelj Igor Bezinović, filmska redateljica Čejena Černić i književnica Ivana Bodrožić. Od ukupno 111 radova pristiglih u kategoriji od 5. do 8. razreda, videonajava naših petaša uvrštena je među četiri najuspješnije. Ove srijede je na školsku adresu stigla nagrada u obliku dvadeset i tri zanimljiva naslova različitih autora i žanrova, od stripova do avanturističkih i krimi romana za mlade. Videonajavu knjige možete pogledati ovdje ili klikom na fotografiju. 

Čestitke našim vrijednim i kreativnim petašima!yes

Rezultate Javnog poziva te najuspješnije videonajave možete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 5. 2020. 10:19

Druženje s „Vrajžom Istrijankom“ povodom Međunarodnog dana žena

   

  Ako pridjev vrajža označava upornu, strpljivu, toplu i susjećajnu ženu, onu koja ima snage i hrabrosti usuditi se koristiti svoj razum i srce kako bi drugima pomogla da lakše pronađu put do sebe i iskoriste svoje potencijale, onda sa sigurnošću možemo reći da je u našoj školi u petak bila prava „Vrajža Istrijanka“. Uoči Međunardonog dana žena, u petak 6. ožujka, imali smo zadovoljstvo ugostiti Željku Fonović, pjesnikinju i učiteljicu koja je čitav radni vijek provela odgajajući i obrazujući brojne generacije naših učenika u Područnoj školi u Tupljaku.

 Više o susretu pod opširnije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 3. 2020. 12:54

Ljubav, ništa više...

   U petak 14. veljače prigodnim programom na školskoj pozornici obilježili smo dan zaljubljenih. Ispunili smo ga pjesmom, glumom i ljubavnim stihovima naših mladih pjesnikinja i pjesnika… Više o danu zaljubljenih u našoj školi možete saznati pod opširnije i u priloženoj fotogaleriji.

Fotogalerija. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 2. 2020. 10:45

Učenici sedmog i osmog razreda posjetili Infobipov kampus u Vodnjanu i gledali film "Dnevnik Diane Budisavljević" u pulskom Kinu Valli

      U srijedu 22. siječnja učenici sedmog i osmog razreda proveli su zanimljiv dan posjetivši Infobipov kampus Pangea u Vodnjanu i projekciju filma Dnevnik Diane Budisavljević u pulskom Kinu Valli.

Više o našem danu provedenom u Vodnjanu i Puli saznajte pod opširnije...

Fotogalerija.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 1. 2020. 08:26

Petaši i šestaši posjetili Pulu

   U četvrtak 24. listopada učenici 5. i 6. razreda realizirali su sadržaje terenske nastave odlaskom u Pulu. Na samom početku našeg obilaska posjetili smo Muzej Memo – muzej dobrih uspomena. A da se iza dobrog naziva krije i podjednako dobar sadržaj uvjerili smo se sami. Riječ je o interaktivnom, multimedijalnom muzeju otvorenom 2018. godine koji prikazuje svakodnevni život građana Pule u razdoblju od početka pedesetih do kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

   Za razliku od klasičnih muzeja i njihovih postava, u ovome je posjetiteljima dopušteno da se poigraju eksponatima, tj. diraju ladice, otvaraju ormare, isprobavaju odjeću, sjednu za volan fiće... S nostalgijom su se neki od nas prisjetili predmeta koje je nekad svako kućanstvo posjedovalo, a učenici su s oduševljenjem istražili svaki kutak, od fiće do nekadašnje kuhinje, radne sobe, učionice i dnevnog boravka. Iznenađujuće ili ne, u ovom nam je muzeju vrijeme proletjelo, a naše sljedeće odredište bio je Circolo u kojem se održao jedan od koncerata u sklopu ciklusa edukativnih koncerata Glazbeni poučak 2019.  koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a cilj mu je predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje i izvođače. Na koncertu koji smo slušali učenicima su predstavljene neke od najpoznatijih klasičnih skladbi odsviranih na klaviru i klarinetu u izvedbi izvrsnih mladih glazbenika, Davida Kumparea i Sandra Vešligaja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 10. 2019. 10:40

Sudjelovali smo u online natjecanju „Europski kviz o novcu“

Upravljanje osobnim financijama jedna je od zahtjevnijih i neophodnih životnih vještina svakog od nas. Kako bismo i naše učenike potaknuli na stjecanje znanja o nekim najvažnijim pojmovima vezanih uz financije, prijavili smo se ovog mjeseca na online natjecanje u organizaciji Hrvatske udruge banaka povodom Europskog tjedna novca (25.-29. ožujka) u kojem  mogu sudjelovati učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole te učenici prvih razreda srednje škole.  

Na ovogodišnjem natjecanju, koje se u Hrvatskoj održava po drugi put, sudjelovalo je čak 1100 učenika iz čitave Hrvatske okupljenih unutar 170 timova iz 130 škola.  Iz naše škole natjecalo se četvero sedmaša: Dilan Bašić, Marko Krištofić, Mihael Mitanovski i Matias Celić, dok je Mihael Slivar bio spriječen. Točno u 13:00 sati ove srijede, 20. ožujka, putem youtube kanala i Kahoot platforme uključili smo se u kviz. Pitanja su obuhvaćala područja štednje, ulaganja, inflacija, kamatne stope i digitalne sigurnosti. Naši su se učenici izvrsno snašli i na većinu odgovora točno odgovorili, ali osim točnosti presudna je i brzina koja uvelike ovisi o internetskoj vezi. Sljedeći tjedan biti će objavljeni rezultati. Čestitamo natjecateljima na ukazanom interesu te im želimo puno sreće i sljedeće godine!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 3. 2019. 14:36

Sat lektire sa spisateljicom Bojanom Meandžija

  Sat lektire učenicima šestog i sedmog razreda ovog je puta bio zaista poseban. Posebnim ga je učinila spisateljica Bojana Meandžija čiji su autobiografski roman Trči! Ne čekaj me... učenici upravo pročitali. U utorak, 19. veljače, u prisustvu svoje majke, Bojana je učenicima šestog i sedmog razreda čitala i pričala  o odrastanju u ratom pogođenom Karlovcu. Pričala im je o sivim ljudima, o važnosti obitelji u najtežim trenucima te o izgubljenom djetinjstvu koje je tada svima nepovratno uništio rat. Učenici su bili pod snažnim dojmom, a zanimalo ih je mnogo toga: je li se baka vratila živjeti u kuću, jesu li na kraju pronašli psa te je li razmišljala o snimanju filma prema knjizi, a spisateljica im je ljubazno i s velikom pažnjom odgovorila na sva pitanja. Oduševljeni susretom ispratili smo našu dragu gošću s obećanjem da će zapamtiti njenu rečenicu: Obitelj je najtopliji pokrivač kad ti je najhladnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 2. 2019. 13:45

Sreća, ljubav i osjećaji...

     

     I ove smo godine prigodnim programom na školskoj pozornici obilježili dan zaljubljenih. Da je ljubav uvijek u zraku pokazali su nam naši mališani koji su se potrudili pretočiti svoje misli i osjećaje u stihove o ljubavi. Prije samog proglašenja nagrađenih radova  ovogodišnjeg, četvrtog po redu literarnog natječaja Ča/što je ljubav? koji raspisuje školska knjižnica, na pozornicu su stupili učenici prvog razreda. Pripremili su, pod vodstvom učiteljice Gordane Fable,  svoju prvu kazališnu predstavu. Dramatizirali su poznatu priču u stihu Plavu boju snijega Grigora Viteza  Sjajno su se snašli u ulogama hirovitog kralja Karaslava (Darian Celić), dvorske lude (Petra Klapčić), Kalopera (Jan Floričić) i zaljubljene Krizanteme (Chiara Rovis), upornog i šašavog generala Razbinosa (Ivano Benković), čarobnjaka Kačkavalja (Rianna Mikolj)…Predstava govori o pravoj ljubavi koja uvijek pronalazi svoj put bez obzira na prepreke. Čestitamo im na velikom trudu koji su uložili i sjajnoj izvedbi. Nakon kazališne premijere naših prvašića, uslijedilo je proglašenje najboljih literarnih radova ovogodišnjeg natječaja. Pohvaljene su pjesme čak četvero učenika, Ivane Stojšić, Enrica Tončića, Laurena Benića i Dariana Starčića. Treće mjesto zauzele su čak tri pjesme, Leone Širol, Anabel Stojšić i Vane Kalčić. Drugo mjesto osvojio je Viliam Puhar s pjesmom Što je ljubav?, dok je Matea Vujević s pjesmom Srce, ljubav i osjećaji osvojila 1. mjesto. Čestitamo učenicima na sjajnim pjesmama i želimo im još puno pjesničkog nadahnuća u daljnjem stvaranju. Veliko hvala pizzeriji Ferali i Kino Labinu koji su i ove godine velikodušno darovali našim mladim pjesnicima s osvojenim prvim i drugim mjestom pizzu i kino ulaznicu. Pohvale i osmašima Janu Čule, Keti Smoković i Antoniju Tončiću koji su se odlično snašli u ulogama voditelja valentinovskog programa!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 2. 2019. 13:14

U Puli na Adventu i kazališnoj predstavi

Učenici 5. i 6. razreda posjetili su proteklog tjedna, 17. prosinca, Pulu i uživali u raskoši njezinog adventskog ugođaja. Gledali su kazališnu predstavu Plava boja snijega u Teatru Naranča. Sjajna izvedba ove poznate drame Grigora Viteza o kralju Karaslavu, dogodovštinama njegove dvorske lude i raznim ljubavnim peripetijama mlade Krizanteme veoma se dojmila našim učenicima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 12. 2018. 17:19

Učenici osmog razreda sudjelovali u online kvizu povodom godine Europske kulturne baštine

     Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine. Tom su prigodom Hrvatska mreža školskih knjižničara i viša savjetnica za stručne suradnike knjižničara pripremili za učenike osmih razreda osnovne škole kviz s temom „Kulturna baština 2018.“ Kviz se održao online u utorak s početkom u 11:30. Učenici osmog razreda: Ema Jakupović, Luana Lukšić, Luka Baćac, Arvin Jakupović i Erik Burul bili su petero od ukupno 160 natjecatelja iz 31 škole diljem Hrvatske. Kviz se odvijao pomoću digitalnog alata Kahoot u kojem je osim točnog odgovora važna i brzina, a sastojao od 40 pitanja vezanih uz hrvatsku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Učenici su tako na zabavan način utvrdili i ponovili svoje znanje o hrvatskoj kulturnoj baštini, a na većinu pitanja brzo su i točno odgovorili. 

Čestitke učenicima na sudjelovanju i ukazanom interesu za učenje kroz zabavu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 12. 2018. 19:09

Posjetili smo Samobor i Zagreb

  Ove srijede, 12. prosinca, učenici sedmog i osmog razreda proveli su zanimljiv i ispunjen dan realizirajući sadržaje terenske nastave u glavnom gradu. Naš smo posjet započeli u prekrasnom gradiću u blizini prijestolnice, Samoboru. Obišli smo Samoborski muzej smješten u nekadašnjoj obiteljskoj kući Ferde Livadića, poznatog hrvatskog skladatelja, samoborskog gradonačelnika i suca, velikog preporoditelja i svestranog čovjeka 19. stoljeća. Kustos i kustosica Muzeja pobrinuli su se da svi učenici saznaju najvažnije činjenice o kulturnom, gospodarskom i političkom razvoju grada Samobora. Praćeni prekrasnim vremenom zaputili smo se prema Zagrebu gdje smo posjetili najdugovječniju i najveću televizijsku kuću smještenu na Prisavlju. Riječ je, naravno, o HRT-u.

Gospođa Nada Chedid provela je naše učenike i učitelje duž čitave zgrade pruživši im uvid u cjelokupan rad HRT-a u kojem je zaposleno gotovo tri tisuće ljudi. Ovaj put nam se posrećilo te smo imali priliku ući u gotovo sva studija. Čak smo pratili snimanje dviju emisija: Juhuhu i A strane. Oduševljeni posjetom HRT-u, uslijedila je nova, kazališna avantura. U blizini centra grada, u prostorijama kazališta Mala scena gledali smo predstavu Kamenje. Predstava  se bavi  problemom nasilja mladih i među mladima. Na naše je učenike ostavila snažan dojam i otvorila prostor za razmišljanje o mnogim temama, a posebno onoj o preuzimanju odgovornosti za vlastite  postupke. 

    Nakon dana ispunjenog brojnim sadržajima, vrijeme do povratka kućama ostavili smo za uživanje u ljepoti, blještavilu i žamoru zagrebačkog Adventa.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 12. 2018. 19:28

Gledali smo "Plavu boju snijega" i družili se s knjigama

   Učenici od 1. do 4. razreda Matične i Područnih škola u ponedjeljak, 3. prosinca posjetili su pulski Teatar Naranča. Kao i uvijek, u Teatru Naranča nas je i ovog puta dočekala prava kazališna poslastica. Riječ je o predstavi pod naslovom Plava boja snijega, dramatizaciji istoimenog igrokaza Grigora Viteza. Predstava je protkana originalnim humorom, a poručuje nam da trebamo slušati vlastiti razum, kritički promišljati i reagirati kad nam netko pokušava „prodati“ maglu.

   Naime, kraljevinom Murabijom vlada kralj Karaslav koji se za svaku svoju odluku konzultira sa svojim ne baš razboritim dvorskim savjetnikom Kačkavaljom.
Kralj želi zapovijedati ne samo ljudima već i prirodom pa naređuje, na primjer, da “gljive budu žive i neka na jednoj nozi trče”. Naposlijetku kralj zapovijeda čak i to da snijeg bude plave boje, a tko se tom zakonu protivi, general Razbinos smjesta će mu odrubiti glavu. Ipak, u tom kraljevstvu postoji i netko tko misli svojom glavom: kraljev pastir Kaloper, koji je zaljubljen u kraljevu kći jedinicu Krizantemu, usuđuje se ne samo primijetiti da snijeg nije plave boje, već da ono što trenutačno pada nije ni snijeg, već su to latice cvijeća.Ludosti kraljevih ideja suprotstavlja se pastirova hrabrost. Kaloper nam svojim primjerom pokazuje koliko toga možemo postići ako se odlučimo zauzeti za sebe, a ne samo šutke i pognutih glava prolaziti kroz život.

   Nakon uživanja u predstavi, uputili smo se na Sajam knjige gdje  nas je dočekalo mnoštvo knjiga i slikovnica te im kao i obično nismo mogli odoljeti, a većina učenika je sa sobom kući ponijela nešto što će ih u dokolici razveseliti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 12. 2018. 09:45

Prvašići posjetili Gradsku knjižnicu i Radio Labin

Jučer, 12. studenog učenici Matične i Područnih škola u Sv. Katarini i Pićnu proveli su zanimljivo jutro u Labinu. Najprije su u prostorijama Gradske knjižnice slušali edukativno predavanje koje je za njih pripremila knjižničarka Slavica Maršić. Saznali su što su to enciklopedije, knjige za odrasle i djecu, kako se u knjižnici treba ponašati te što sve ulazi u knjižnični fond. Predavanje je popraćeno prezentacijom, a za kraj im je knjižničarka pročitala priču Uljuđeni vuk u kojoj su svi uživali. Svi su učenici na kraju dobili i pozivnicu za besplatnim učlanjenjem u Gradsku knjižnicu.

 

Potom smo prošetali do Radio Labina. Kao i obično, djelatnici Radija zajedno s direktoricom Dezi Paliska priredili su toplu dobrodošlicu dočekavši naše mališane s grickalicama. Učenicima je najveću pozornost privukao studio sa slušalicama i mikrofonima.  Svatko je od njih dobio priliku nešto i reći. Zajedno su otpjevali i dvije pjesme te su pozdravili sve slušatelje Radio Labina. 

Hvala domaćinima na gostoprimstvu i ugodnom druženju!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 11. 2018. 13:24

Čitali smo najmlađima

 

Proteklog tjedna  svojim su nas dolaskom razveselili mališani iz jasličke grupe Dječjeg vrtića Kockica iz Kršana. Zajedno s  tetama, Loris i Ninom, proveli su vrijeme u školskoj knjižnici gdje su im učenici starijih razreda izveli predstavu "Tri praščića". Marin Smoković, Tina Glavač, Corina Glavičić i Larisa Ibrić odlično su odigrali predstavi i zaslužili glasan pljesak dječice. Knjižničarka im je pročitala priču pod naslovom "Balončica". Pažljivo su pratili dogodovštine u životu djevojčice Maše, a na kraju priče poklonila im je balon koji su ponijeli sa sobom u vrtić. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 11. 2018. 08:12

Filip Težak u završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

 I ove se godine školska knjžnica uključila u Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se provodi on line u školskim i narodnim knjižnicama diljem Hrvatske u okviru Mjeseca hrvatske knjige organizatori kojega su Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Natjecanje se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dulje od dvadeset godina te promiče domaću knjigu i čitanje.

     U kviz se ove godine uključilo šestero učenika (Keti Smoković, Tanja Čeh, Lora Miletić, Arvin Jakupović, Luana Lukšić i Filip Težak). Naslov i tema ovogodišnjeg kviza bio je: Do baštine na krilima baštine,a odgovore na pitanja učenici su pronašli u sljedećim knjigama: Snježana Babić Višnjić: Andautonac, Nena Lončar: Sve o Evi, Melita Rundek: Letači srebrnih krila. Iz svake škole početkom mjeseca studenog izvlači se jedan pobjednik. Ove godine najviše sreće imao je Filip Težak kojem želimo puno sreće  u završnici kviza, 15.11.2018., u osvajanju tableta, glavne nagrade ovog kviza. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 11. 2018. 10:45

Boo!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 10. 2018. 14:10

Književni susret sa Željkom Horvat-Vukelja

  Ovog ponedjeljka, 22. listopada, našu je školu posjetila poznata spisateljica za djecu i mlade, autorica popularnih Slikopriča, Hrabrice, Balončice, Reumatičnog kišobrana i brojnih drugih priča i drama,  Željka Horvat-Vukelja.  Druženje koje će nam svima ostati u trajnom sjećanju čitavo je vrijeme bilo ispunjeno smijehom i toplinom. Spisateljica  je važnost škole, obrazovanja, zabave, ljubavi i kreativnosti veoma uspješno prenijela koristeći se svojom maštom i različitim rekvizitima koje su imali priliku isprobati i učenici sudjelujući u procesu nastajanja priča. Čitav školski sat protekao je za čas, a gospođu Željku ispratili smo glasnim pljeskom uz želju da nam ponovo dođe u posjet.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 10. 2018. 11:59

Terenska nastava Alejom glagoljaša

     Proteklog tjedna 10. listopada učenici 6. i 8. razreda realizirali su terensku nastavu proučavajući i obilazeći najpoznatije spomenike glagoljaške pismenosti.  Uz pratnju prekrasnog vremena rano u zoru započeli smo naš uspon prema Humu. Učenici osmog razreda pripremili  su izlaganja. U paru su danima prije našeg polaska istraživali najvažnije podatke vezane uz pojedini spomenik o kojem su upoznali ostatak razreda i šestaše prilikom našeg obilaska. 

  Učenici 6. razreda nisu imali lagan zadatak. Svatko je od njih dobio tablicu s kriterijima prema kojima je ocjenom od jedan do pet ocijenio izlaganje. Vrednovali su zanimljivost izlaganja, jasnoću i razumljivost, pripremljenost sadržaja te uvjerljivost javnog nastupa i vještinu prezentacije. Pored ocjenjivanja izlaganja učenici 6. razreda dobili su i zadatak iz likovne kulture. Likovni uratci i kviz koji ćemo ovog tjedna s učenicima realizirati na satu povijesti i hrvatskog jezika bit će uskoro objavljeni. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 10. 2018. 11:02

"Složna obitelj" razveselila naše mališane

  Učenike razredne nastave matične i područnih škola  jutros je posjetila Produkcija Z i svojim lutkarskim mjuziklom izmamila osmijehe na njihova lica. Sa zanimanjem su pratili priču o Složnoj obitelji isprepletenu brojnim glazbenim dionicama. 

   Učenicima je veoma dinamičnom i nenametljivom izvedbom predstavljena obitelj kao osnovna i najvažnija cjelina njihovog odrastanja i sazrijevanja u kojoj stječu vještine i vrijednosti važne za čitav život. To su prije svega uzajamno pomaganje, briga, ljubav i razumijevanje, a uz sve to važno je i odoljeti iskušenjima i pobijediti nedaće koje mogu pomutiti obiteljsku sreću.

  Oduševljeni izvedbom, naše smo goste ispratili velikim pljeskom uz iskrene želje da nas uskoro posjete s još jednom od svojih predstava.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 10. 2018. 11:20

Književni susret za pamćenje

   Utorak. Kišovito proljetno jutro u našem kraju. Knjižnica spremna za početak književnog susreta s autorom brojnih književnih djela i dobitnikom vrijednih književnih nagrada, većini učenika najpoznatijem po romanu koji niti jednog čitača ne ostavlja ravnodušnim, romanu koji govori o hrabrosti, borbi, plemenitosti, strpljenju, prihvaćanju, ljubavi, istini i sreći, romanu u kojem je glavni lik konj u potrazi za odgovorima za kojima traga svako ljudsko biće u svemiru… Nije potrebno dalje nabrajati, riječ je autoru romana Divlji konj, a njegovo ime je Božidar Prosenjak. 

    Gospodin Prosenjak prenio je našim učenicima vrijedne poruke zaogrnuvši ih u priče iz vlastitog života. Priče koje im je književnik ispričao protkane su mudrošću koja dolazi kao plod iskustva i dubokog promišljanja. Školski sat prošao je za čas, a učenici i učitelji upijali su svaku njegovu riječ. Veliko hvala gospodinu Prosenjaku na susretu koji ćemo dugo pamtiti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 5. 2018. 09:23

Na predstavi "Debela"

  Na daskama Teatra Naranča ovog su ponedjeljka 14. svibnja učenici sedmog i osmog razreda pratili predstavu Debela, dramatizaciju popularnog romana Silvije Šesto koji ne silazi s liste najčitanijih  hrvatskih knjiga za mlade i koja je dobitnik vrijednik priznanja. Predstava u izvedbi teatra Mala Scena Zagreb jednako je zabavna, duhovita i zanimljiva. Sa zanimanjem smo pratili uzbudljivu priču petnaestogodišnje tinejdžerice Lade kojoj se događaju prva ljubavi, tulumarenja, prijateljstva, borba s kilogramima i još mnogo toga s čime se svaki tinejdžer mora u svom odrastanju susresti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 5. 2018. 11:00

Naši genijalci osvojili tri nova računala!

 

   Krajem travnja naša se škola prijavila na natječaj koji od 2015.g, raspisuje Hrvatska elektroprivreda d.d. pod naslovom „Za naše male genijalce“. HEP donacijom računalne opreme onim školama kojima je to potrebno želi poboljšati uvjete održavanja nastave i učenja u osnovnim školama.

   Za prijavu na natječaj bilo je potrebno ispuniti online obrazac te snimiti kreativni video u kojem će škola pokazati da baš ona zaslužuje dobiti nova računala. Naši su mali genijalci, vični u izradi video uradaka prionuli zadatku i uz malu pomoć učiteljica snimili video. Dokaz uspješno riješenog zadatka jest jutrošnji dolazak ljubazne ekipe iz HEP-a koja je našim učenicima uručila tri nova stolna računala. Ovom prilikom zahvaljujemo HEP-u  na velikodušnoj donaciji i na primjeru kojim je  pokazao zbog čega je „više od struje“.  

Video možete pogledati ovdje ili klikom na fotografiju.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 5. 2018. 14:00

Književni susret s Hrvojem Kovačevićem u Gradskoj knjižnici

     U utorak 27. ožujka uoči Međunarodnog dana dječje knjige koji se obilježava 2. travnja petero učenika trećeg i četvrtog razreda u pratnji knjižničarke i učiteljice Gordane Fable posjetili smo labinsku Gradsku knjižnicu u kojoj se održao zanimljiv književni susret s nagrađivanim književnikom za djecu i mlade, Hrvojem Kovačevićem. Autor je učenike upoznao sa zapletima romana Tajna zmajeva vrtaTajna šutljivog dječaka i Anđelova šala

   

    Učenici su druženje upotpunilii brojnim pitanjima, a prilikom interaktivnog druženja znatiželjnim je učenicima otkrio da inspiraciju crpi iz svakodnevnog života, vlastitog iskustva ili iskusva svojih poznanika te kako je bilo potrebno mnogo upornosti da uspije u književnom susretu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 3. 2018. 10:00

Manje rizika, više zabave!

     Povodom Svjetskog i europskog tjedna novca koji se u svijetu i kod nas obilježava od 12.-18. ožujka 2018. Hrvatski ured za osiguranje provodi kreativno-edukativni natječaj na temu Manje rizika-više zabave. Riječ je edukativnoj društvenoj igri koje je prošle godine distribuirana svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, a zadatak ovogodišnjeg natječaja bio je organizirati radionicu na kojoj maksimalno 12 učenika igra igru, fotografirati radionicu  te napisati kratki zajednički osvrt o tome kako je igra pomogla u shvaćanju  važnosti i uloge osiguranja.

   Jedanaestero osmaša proteklog je utorka 13. ožujka rado prionulo zadatku. Vođeni knjižničarkom i učiteljicom hrvatskog jezika Tihanom F. Načinović odigrali su ovu zanimljivu društvenu igru koja ih je na zabavan način upoznala s različitim opasnostima i rizicima s kojima se igrači mogu susresti tijekom života. Učenici su prilikom svake situacije zajedno razmatrali moguće rizike, naučili procjenjivati opasnosti i posljedice te iznositi svoja gledišta upoznavajući se s pojmom osiguranja koje nudi pomoć pojedincima prilikom nesretnog slučaja. Na kraju su napisali zajednički osvrt (koji vam donosimo pod opširnije), dok su Ana Švić i Ivan Švić uredili fotografije.

Benedicti Juranić, Nikol Vozila, Ani Švić, Mateu Lukšiću, Lorenu Benaziću, Ivanu Šviću, Vitu Juranu, Karli Maglica, Lani Brenko, Kristini Brenko, Dori Močinić želimo mnogo sreće prilikom odabira pobjedničke ekipe koja ima priliku osvojiti vrijedne nagrade.                                                                  

                          

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2018. 14:48

Kvizom i radionicom obilježili Mjesec hrvatskoga jezika

    Mjesec hrvatskoga jezika obilježava se od 21.2. do 17.3. kao podsjetnik o važnosti njegovanja materinskoga jezika. Ovog utorka, 20. ožujka, obilježili smo ga kvizom učenika 8.a i 8.b razreda koji su se okušali u prepoznavanju i ispravljanju različitih stilskih, gramatičkih i pravopisnih pogrešaka s kojima se svakodnevnu susreću u pisanju i komunikaciji. Nakon kviza obje su grupe dobile zadatak da pokušaju smisliti i predlože riječ za strane izraze poput Facebooka, USB stika, giftshopa, reprize i sl.  

A kako bi svi učenici ubuduće mogli izbjeći pogreške u školskim zadaćama, ali i svim ostalim pisanim uradcima, najčešće greške i njihove ispravne inačice našle su se i na školskim stepenicama.  

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2018. 14:05

„Ljubav je nedjeljiva“!

...odzvanjalo nam je u mislima nakon jučerašnjeg posjeta Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Na daskama INK-a, jučer 19. ožujka, učenici sedmog i osmog razreda, uoči Svjetskog dana kazališta, gledali su predstavu Pola-pola koja progovara o jednoj od najosjetljivijih, najbolnijih i sve češćih situacija u kojima se velik broj djece i odraslih nalazi, a to je razvod braka. Predstava kroz bučnu punk-glazbu vrišti: “LJUBAV!” Ljubav koja nam svima treba i ljubav kao spas. Četvero izvrsnih glumaca predstavilo nam je dvije nesretne obiteljske priče koje nisu imale kraj koji svi tako jako priželjkujemo, a to je „i živjeli su sretno do kraja života“. Kako god završila ljubavna priča jedno je sigurno, a to nam ova predstava i poručuje-svatko od nas treba nekoga tko ga voli, bez obzira na sve.

      Nakon kazališta osmaši su se uputili u posjet Strukovnoj školi gdje su im učitelji i stručna služba predstavili nastavne sadržaje i različite programe pojedinih struka, dok su sedmaši za to vrijeme obišli pulsku Gradsku knjižnicu gdje ih je ljubazno dočekao gospodin Daniel Horvat i  kroz zanimljivo predavanje upoznao s knjižničnim zbirkama. Nešto više pozornosti posvetio je stripu kao jednom omiljenih književnih vrsta koji nema generacijskih granica među čitateljima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 3. 2018. 12:02

U Puli na "Vlaku u snijegu"

     Još jedno hladno i pahuljama prošarano jutro svanulo je u ponedjeljak 19. veljače kao idealna uvertira u ono što slijedi, a to je predstava Vlak u snijegu. Učenici od 1. do 4. razreda Matične i Područih škola u pratnji učiteljica i knjižičarke posjetili su pulski Teatar Naranča i kao uvijek dobro se proveli.

    Na daskama Teatra odigran je svevremenski roman Mate Lovraka.  Kroz dramatizaciju Hrvoja Zalara priču nam pripovijeda Učitelj koji je svjedočio nemilom događaju svog 4.b razreda. Radnja prati hrabre učenike koji se, nakon što učitelju pozli na izletu u Zagreb, moraju sami vratiti vlakom u selo. Uz zajedništvo, slogu i prijateljstvo uspiju ostvariti svoj naum: osloboditi vlak od nanosa snijega i sretno se vratiti u selo. Naravno, u cijeloj avanturi pomoć im pruža i neizostavna pjesma Arsena Dedića  koja im daje snage i volje za rad „kad se male ruke slože“.

     

  Učenici su s oduševljenjem zapjevali zajedno s odličnim glumcima, a na povratku, unatoč hladnoći i jakom vjetru koji je mrsio  kosu, neka nova radost, vedrina i optimizam zasjala je na licima naših mališana i njihovih učiteljica. U produženom boravku s radošću su prionuli ilustraciji pogledanog, a dramatizirajući dio predstave odigrali su ulomak uživjevši se u ulogu učitelja i nestašnih učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 2. 2018. 18:01

"Idealno (ne) postoji!?"

     Kako je velik broj naših učenika na dan zaljubljenih bio zauzet osvajanjem brončanog odličja na Županijskom natjecanju u odbojci, a dan nakon Valentinova literarci i glumci dobivanjem  pohvala na županijskoj smotri LiDraNo, odlučili smo njegovo obilježavanje odgoditi za  petak, 16. veljače. Kao i svake godine, okupili smo se ispred školske pozornice,a naši su nas učenici ponovno oduševili sjajnim literarnim i video uratcima. Već treću godinu zaredom školska knjižnica objavljuje literarni natječaj povodom Valentinova pod naslovom Ča/što je ljubav?, a veoma smo sretni što svake godine pristiže sve veći broj radova, kako iz kategorije mlađih, tako i iz kategorije starijih razreda.

       Na samom početku programa učenici 2. razreda, koje je pripremila njihova učiteljica Vesna Atanasković, otkrili su nam kako izgleda ljubav njihovih roditelja, tj. kako znaju da se mama i tata vole. Bilo nam je  veoma drago čuti da mnogo tata pomaže mamama u kuhinji i pospremanju kuće, a često ih izvode i u kino…

      Uslijedilo je čitanje ljubavne poezije na dijalektu i standardu, a publika je mlade pjenike nagrađivala glasnim aplauzima. U kategoriji mlađih razreda pohvaljeni su radovi Anabel Stojšić (Što je ljubav?) i Zite Lukšić (Dvije pahuljice), učenica 3. razreda te Ivana Valkovića (Srce moje), četvrtaša. Na trećem su se mjestu našla čak tri pjesme pod naslovom Što je ljubav?- Davida Lukšića (3.razred), Heidi Lukšić (1.razred) i Tine Zidarić (1.razred). Drugo mjesto osvojio je četvrtaš Damjan Ivančić s pjesmom Ljubav, dok je pobjedu u kategoriji mlađih razreda odnio Kevin Dermit, učenik 3. razreda s pjesmom Što je ljubav?

       I u kategoriji starijih razreda ugodno nas je iznenadilo što su većinu ljubavnih stihova napisali dječaci i potvrdili da oni i te kako znaju što je romantika. Pohvaljene su pjesme Dilana Bašića (Što je ljubav?, 6. razred), Marina Smokovića (Ljubav, 5. razred) i Matiasa Celića (Netko kaže, 6. razred). Trećim mjesto osvojili su učenici petog razreda: Borna Mitanovski s pjesmom Što je ljubav? Leonard Brenko sa zanimljivom pjesmom Valentinovo u mojen selu. Drugo mjesto osvojio je Matias Celić sa šaljivom ljubavnom pjesmom Nitko me neće, dok je Dorina misaona ljubavna pjesma pod naslovom  Ljubav odnijela prvo mjesto ovogodišnjeg literarnog natječaja.

      Učenici s osvojenim 2. mjestom dobili su šišanje u frizerskom salonu Robi u Potpićnu i pizzu u Restoranu Ferali u Labinu. Učenicima koji su osvojili 1. mjesto uručena je kino ulaznica za film po izboru u labinskom Kinu. Ovom prilikom upućujemo veliko hvala svima koji su velikodušno nagradili naše mlade pjesnike!

      Nakon čitanja predivnih stihova, gledali  smo dokumentarni film pod naslovom Idealno (ne) postoji!? koji je nastao pod redateljskom palicom učenika osmih razreda (Ana Švić, Hana Depikolozvane, Nikol Vozila, Dora Močinić, Erik Bratičić, Thomas Katičić, Jakov Juran i Karlo Benazić). Proteklih tjedana raspršili su se po školskim učionicama i postavljali mnoga pitanja učenicima i učiteljima te snimili deset minuta pravog dokumentarnog filma o ljubavi koji ćete uskoro moći pogledati na stranici naše škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 2. 2018. 14:09

Gledali smo "Torbu punu sjećanja"

    Još jedan film u pulskom Kinu Valli koji nas je ostavio bez daha, duboko prodrmao naša srca i preispitao naše moralne vrijednosti. Gledali smo beskrajno toplu životnu priču, priču punu nadahnuća. Uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja, učenici 7. i 8. razreda naše škole, u srijedu 24. siječnja, gledali su francuski film pod naslovom Torba puna sjećanja koji je ekraniziran prema istinitoj potresnoj priči jednog od četvorice braće.  

     

     Film priča o dvojici braće Židova i njihovoj borbi za život koji su, kao i svim Židovima diljem Europe u to vrijeme, naumili skončati nacistički okupatori. Putujući od Pariza prema Nici i Italiji morali su sami, uz brojne domišljatosti i lukavosti savladati najokrutnijeg neprijatelja, a pritom nisu nikome smjeli priznati da su Židovi. Film, osim napetim i neizvjesnim trenucima, obiluje i onima u kojima nam poručuje kako nas nada nikada ne smije napustiti  te kako je obitelj izvor snage i hrabrosti, a  oprost, ili barem pokušaj istog, ponekad jedini izlaz iz ponora ljudskosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 1. 2018. 14:15

Blagdanska čarolija u našoj školi

       Učenici od  prvog do četvrtog razreda Matične i Područnih škola okupili su se jučer, 20. prosinca, kako bi dočekali Djeda Božićnjaka. No, prije toga, kako i priliči blagdanskom raspoloženju, čitavo su jutro proveli u zabavi, druženju i kreativnom stvaranju.

    Odlična zabava započela je plesnom radionicom Zumbe koju je vodila gospođa Monika Derossi Crnogorac. Naši mališani pratili su njezine ritmične pokrete, uživali u glazbi, a i učiteljice su  pokušavale uhvatiti ritam. Nakon sat vremena dobre glazbe i plesa uvjerili smo se u  poslovicu kako postoje prečice do radosti, a ples je jedna od njih.

     Nakon plesa uslijedile su kreativne radionice. Učenici prvog razreda izrađivali su božićne čestitke u obliku jelke, a otisak njihovih ručica postao je predivno ukrašena krošnja tog svima omiljenog zimskog stabla. Učenici drugog razreda mijesili su, valjali i pekli najpoznatije božićne kolače. Keksi različitih oblika bili su toliko fini da su nestali dok smo rekli keks, a jednostavan i provjereno odličan recept možete pronaći ovdje. Učenici trećih razreda svoju su kreativnost pokazali izrađujući svakojake božićne ikebane. Radionicu je vodio Mladen Matas, cvjećar i kreativac.  Učenici  četvrtih razreda ponovili su i utvrdili svoje znanje o božićnim običajima, pjesmama i različitim zimskim aktivnostima u božićnom kvizu koji je pripremila  školska  knjižničarka. Sve su od ukupno triju skupina bile veoma uspješne, a skupina pod imenom Pahuljice bodom razlike osvojila je prvo mjesto.  

     Po izlasku iz učionica, učenike su na školskoj pozornici dočekali božićni paketi, a pjesmom Rudolf crvenog nosa Mali zbor pozvao je Djeda Božićnjaka. Hana, Ana, Karlo, Emanuel, Thomas i Jakov, učenici osmog razreda,  bili su njegovi vrijedni pomagači.

       Hvala našim gostima, Moniki i Mladenu, što su se ljubazno odazvali našem pozivu i odvojili svoje dragocjeno vrijeme kako bi razveselili naše učenike i pridonijeli  stvaranju blagdanske čarolije u našoj školi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 12. 2017. 12:46

Gledali smo "Čudo"

         U srijedu 13. prosinca učenici 5. 6. i 7. razreda posjetili su Kino Valli gdje su  u dvorani pulskog kina gledali dugonajavljivanu filmsku adaptaciju bestselera Čudo autorice R. J. Palacio. Redatelj Stephen Chbosky  na najbolji moguć način ekranizirao je roman dodijelivši Juliji Roberts, Owenu Wilsonu i mladom Jacobu Tremblayu glavne  uloge. August (Auggie) je desetogodišnji dječak koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem, Treacher Collinsovim sindromom, zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice. Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole Beecher. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice strahujući kako će svakodnevno biti izložen  pogledima i zgražanju svojih vršnjaka. Teško je riječima opisati emocije koje je u nama izazvao ovaj film. Životna priča desetogodišnjeg dječaka ispričana je na dirljiv, snažan, a istovremeno i duhovit način. Radi se o filmu koji kroz različite perspektive likova prikazuje borbu jedne zajednice s empatijom, suosjećanjem i prihvaćanjem. Film nam na jedinstven i topao način poručuje kako je svatko od nas član neke zajednice i kao takvi dužni smo svakodnevno preispitivati svoje stavove i međusobne odnose. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 12. 2017. 13:58

Posjetili smo Istarsko narodno kazalište i Sajam knjiga u Puli

   Učenici od prvog do četvrtog razreda Matične i Područnih škola u pratnji učiteljica i knjižničarke proteklog petka, 8. prosinca, posjetili su Pulu. U prostorijama Doma hrvatskih branitelja održavao se 23. po redu Sa(n)jam knjige u Istri. Naši su učenici gotovo s ushićenjem promatrali i listali knjige s prepunih polica koje su izlagali neki od najpoznatijih izdavača, a većina je sa sobom kući ponijela omiljeni naslov.

    U dvorani Istarskog  narodnog kazališta gledali smo predstavu Eni u režiji Andree Gotovine. Na kazališnoj pozornici pratili smo dirljivu obiteljsku priču o ljubavi, nadi i hrabrosti dviju djevojčica, Eni i njezinoj sestri Emi, koje nakon pogibije roditelja žive u sirotištu kojim upravlja odgojiteljica Suzana Vincek. Nakon mnogo peripetija uz obilje smiješnih situacija i vrhunskih glumačkih izvedbi, Eni i Ema pronalaze tople i brižne roditelje, roditelje kakve svako dijete zaslužuje i ima pravo imati. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 12. 2017. 12:10

Bili smo u Zagrebu

      Posjet glavnom gradu Lijepe naše koji se zbio u petak, prvog dana mjeseca prosinca, mogli bismo opisati kao odličan provod uz ugodno druženje i pregršt kulturnog sadržaja. Učenici sedmog i osmog razreda vidjeli su mnogo toga, a nije nedostajalo niti zimskih radosti. Na  odmorištu u Gorskom kotaru ugodno nas je iznenadio snježni pokrivač, a učenici, kao i učiteljice nisu mogli odoljeti, a da ne ispale pokoju grudu snijega.  

     Po dolasku u Zagreb uputili smo se prema Meštrovićevom paviljonu u kojem je ove godine postavljena izložba Nikole Tesle pod nazivom The mind of future.  Kustosice muzeja provele su nas kroz postavu koja zaista impresionira svojim interaktivnim sadržajem. Riječ je o izložbi koja prije svega razbuđuje um i oduševljava  zvukovima kao i  različitim svjetlosnim efektima nadahnutima nekima od najpoznatijih Teslinih izuma. Postajemo svjesniji kako se, kada je riječ o Tesli, radi o jednom osebujnom i neponovljivom  geniju za kojeg Terry Gilliam kaže: Tesla je osobito zanimljiv zato što je on zapravo umjetnik, što je kreativan kao redatelji, slikari, pisci…mogli bismo reći da je, na neki čudan način, više umjetnik nego znanstvenik.  

    Razbuđenog uma i prodrmanih osjetila dolazimo do Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. U svečanom ozračju prostrane dvorane dočekao nas je pravi glazbeni spektakl  koji su za mladu publiku pripremili Simfonijski orkestar HRT-a i Jazz okestar HRT-a  u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži. Devedesetominutnom glazbenom poslasticom pod nazivom Putujmo od klasike do jazza dirigirao je Alan Bjelinski, dok je ulogu naratora i vokala imao izvrsni Marko Tolja. Uz njih su na pozornici nastupali učenici Škole za klasični balet, step plesačica Lucija Kaplowitz, a imali smo priliku čuti i dionicu iz opere Carmen koju je otpjevala sopranistica Kristina Kolar, prvakinja opere HNK Ivana Pl. Zajca iz Rijeke. Uživali smo u glazbi koja nas je vodila kroz vrijeme, od Beethovenove Ode radosti, Mozartove Male noćne muzike i poznatog Straussovog valcera do skladbe White Christmas, klasika nastalog iz pera američkog skladatelja i tekstopisca  Irvinga Berlina.

      Beethoven je rekao da glazba na najplemenitiji način povezuje ljude. I mi smo doista u tom trenutku osjetili međusobnu povezanost, to su oni trenuci u  kojima glazba "očisti" duh i ostaje samo nepomućena radost.

     Prožeti umjetnošću ostatak našeg putovanja proveli smo šečući i vozeći se tramvajem centrom grada Zagreba diveći se  najljepšem adventskom gradu u Europi. Naravno, ostavili smo nešto vremena i za blještavilo shopping centra ili kako bi naš prošlotjedni gost Korado Korlević rekao: za društvo snova.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 12. 2017. 12:30

Program R.E.A.D.-"Čitamo (o) psu" u našoj školi.

    Četrnaestero učenika od prvog do četvrtog razreda od proteklog petka, 17. studenog uključeno je u  program R.E.A.D.  (The Reading Education Assistance Dogs)-„ Čitaj (o) psu“ koji potiče čitalačke i komunikativne vještine kod djece. Pas u programu R.E.A.D je terapijski pas koji, zajedno s voditeljem, odlazi u  škole, knjižnice i slične ustanove gdje sluša djecu koja mu čitaju. Terapijski psi nadahnjuju, opuštaju, motiviraju, pouzdani su, pozivaju na milovanje i dodirivanje.

     Samo po sebi nameće se pitanje: zašto čitati psu kad možemo čitati učiteljici, mami, tati, seki, braci, djedu ili baki? Jedan od glavnih razloga je taj što jedini od sviju najstrpljivije sluša upravo pas. Svi imaju potrebu savjetovati, kritizirati, ispravljati ili samo dobronamjerno upućivati, ali pas to ne radi. On sluša.

    Uključivanjem terapijskog psa u rad s djecom djeluje se , prije svega, na podizanje razine motivacije. Na taj se način djeluje na različite razvojne aspekte kroz igru i zabavu, a djeca se osjećaju ugodno i opušteno. Pas, osim što djeluje opuštajuće, dopušta djetetu da čita vlastitim ritmom i nema straha kao pred vršnjacima.

   U društvu gospođice Lane Demark, vlasnice psa i voditeljice programa, i školske knjižničarke, Marine Rade, naši će učenici čitati psu po imenu Kyuss. Kyuss je već prilikom prvog posjeta našoj školi izmamio učenicima osmijeh na lice, djeca su mu trčala u susret, a on ih je mašući repom pozdravio i dopustio svima da ga pomaze.

   U petak 17. studenog u prostorijama školske knjižnice održana je prva radionica. U opuštenom ozračju školske knjižnice učenici uključeni u ovaj program odabrali su slikovnicu i započeli s čitanjem Kyussu, a on je strpljivo slušao naslanjajući se na njihove nožice, dok su ga  dječje ručice neprestano milovale. Prva radionica prošla je za čas i svi već s nestrpljenjem i radošću iščekujemo sljedeći susret koji je na redu u petak 24. studenog. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 11. 2017. 10:28

Čitali smo u Dječjem vrtiću Kockica u Kršanu

      U petak 10. studenog, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, osmašice Hana Depikolozvane, Ana Švić i sedmašica Keti Smoković zajedno su s knjižničarkom krenule u novootvoreni Dječji vrtić Kockica u Kršanu. S osmijehom na licu i znatiželjom u očima dočekala su nas dječica u skupinama Pužići i Zvončići.

        Pripremili smo Strašnu priču mlade spisateljice Ane Đokić. Hana je ovaj put postala strašni zmaj koji svojom vanjštinom plaši sve koji se pojave na prozorima kraljevskog dvorca. Prestrašila je tako i kraljicu Anabelu, čiji je lik utjelovila Ana. Jedini kojeg nije uspjela prestrašiti je princ Almo, u čiji se lik odlično unijela Keti. On je tog strašnog zmaja uspio otjerati, ni manje ni više, nego neugodnim pitanjima na koja zmaj nije znao odgovoriti te je posramljeno odletio u daljinu. Pričanje priče bilo je veoma interaktivno, a neki su se odvažili i odglumili ponovo čitavu priču. 

        Zahvaljujemo tetama na pozivu, a ravnateljici Ireni, pedagogici Ani i gospođi Almi  na gostoprimstvu te finim kolačima i čaju koji su za nas pripremile. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 10. 2017. 13:55

Tanja Čeh u završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

      I ove se godine naša škola uključila u Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se provodi on line u školskim i narodnim knjižnicama diljem Hrvatske u okviru Mjeseca hrvatske knjige organizatori kojega su Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Natjecanje se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dulje od dvadeset godina te promiče domaću knjigu i čitanje.

        U kviz se ove godine uključilo desetero učenika (sedmaši Keti Smoković, Ema Jakupović, Tanja Čeh, Lora Miletić, Arvin Jakupović, Luka Aničić i Simon Baćac te Ana Švić, Hana Depikolozvane i Dora Močinić, osmašice). Čitanje ne dolazi u pitanje bio je naslov ovogodišnjeg kviza s pitanjima iz sljedećih knjiga:  Maja Brajko Livaković: Milijunaši, Tihomir Horvat: Mali ratnik i Sanja Pilić: Pošalji mi poruku. Iz svake škole početkom studenog izvlači se jedan pobjednik. Ove godine najviše sreće imala je Tanja Čeh, a mi joj želimo puno sreće  u završnici  i osvajanju glavne nagrade.

Više informacija o kvizu možete pronaći ovdje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:44

"I mi smo članovi Gradske knjižnice"

      U ponedjeljak 6. studenog naši su učenici prvih razreda Matične i Područnih škola Sv. Katarina i Pićan  u pratnji učiteljica i knjižničarke slušali zanimljivo predavanje koje im je u labinskoj Gradskoj knjižnici priredila knjižničarka Slavica Maršić. Okruženi različitim slikovnicama na dječjem odjelu prekrasne Knjižnice pozorno su slušali svaku riječ i veoma aktivno sudjelovali u predavanju odgovarajući i postavljajući različita pitanja.

      Saznali su što su to enciklopedije, knjige za odrasle i djecu, kako se u knjižnici treba ponašati te što sve ulazi u knjižnični fond. Predavanje je popraćeno prezentacijom, a za kraj im je knjižničarka pročitala priču Uljuđeni vuk u kojoj su svi uživali. Učenicima su podijeljene besplatne članske iskaznice u sklopu aktivnosti u Mjesecu hrvatske knjige pod nazivom „I ja sam član Gradske knjižnice“. Hvala Knjižnici na tom velikodušnom poklonu.

        Hvala i roditeljima koji su ponudili prijevoz i na taj način omogućili da svi učenici posjete Gradsku knjižnicu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:35

Ana Švić na gradskom Natjecanju u čitanju naglas

         Naša se škola i ove  godine uključila u  Natjecanje u čitanju naglas, inicijatori kojega su na nacionalnoj razini Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo. Gradsko natjecanje održalo se jučer, 26. listopada u polivalentnoj dvorani labinske Gradske knjižnice, a sudjelovalo je 8 učenika podijeljenih u dvije kategorije- mlađa (3., 4. i 5. razred) i starija (6., 7. i 8. razred) iz triju škola.

        Ana Švić, učenica 8. razreda, kao i pretprošle godine kada je pobijedila na gradskoj razini ovog natjecanja, i ove je godine čitajući ulomak iz romana Divlji konj pokazala zavidno umijeće izražajnog čitanja glasom koji svojom toplinom, zvonkošću i samouvjerenošću ostavlja snažan dojam.

       Povjerenstvo u sastavu Marina Hrvatin, Zlata Jurcan-Vukelić i Slavica Maršić bodovalo je različite segmente čitanja naglas (kreativnost uvodnog dijela u kojem natjecatelj predstavlja knjigu, jasnoća i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu te sveukupni dojam). Ciljevi ovog natjecanja su poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, unapređenje čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanje usmenog izražavanja  te razvijanje motivacijskih sposobnosti.

Čestitamo našoj Ani na dojmljivom i poticajnom čitanju, a pobjednicima puno sreće na sljedećoj, županijskoj razini natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 13:30

Prvašići posjetili Radio Labin

    Učenici prvih razreda Matične i Područnih škola u četvrtak 26. listopada posjetili su vječno mlad Radio Labin i pritom se dobro zabavili. Djelatnici Radija- Rafaela Paliska, Silvana Fable i Haris Bašić, zajedno s direktoricom Dezi Paliska, ljubazno su dočekali  naše mališane pripremivši im stol prepun grickalica i slatkiša, a potom su nam pokazali kako to izgleda raditi na radiju.

     Naše je učenike zanimalo mnogo toga, a pozornost im je najviše privukao studio s mikrofonima iz kojeg se svakodnevno emitiraju razne emisije koje slušaju u svojim domovima, automobilima i na mnogim drugim mjestima. Neki su, unatoč tremi,  stali ispred mikrofona i pozdravili svoje najmilije,a za kraj smo svi zajedno pozdravili sve slušatelje Radio Labina.

Hvala domaćinima na gostoprimstvu i ugodnom druženju!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 12:15

Književni susret s Bojanom Meandžija

   Djetinjstvo i mladost trebali bi biti bezbrižna i najsretnija razdoblja u životu svake osobe. Nažalost, često nije tako...

         O ranoj mladosti provedenoj u ratu i svim strahotama koje on za sobom donosi govorila nam je naša gošća - spisateljica Bojana Meandžija u četvrtak 19. listopada. Predstavila nam je svoj autobiografski roman Trči, ne čekaj me! Otkrivajući nam detalje iz svojih  tinejdžerskih godina u razdoblju kada je Karlovac bio jedan od ratom najpogođenijih gradova u vrijeme Domovinskog rata, učenici sedmog i osmog razreda s  velikim su zanimanjem slušali kroz što je sve prolazila djevojčica njihovih godina. Autorica romana pričala im je o danima  provedenima u atomskom skloništu. Vrijeme koje su njezini vršnjaci negdje daleko provodili u igri, izlascima, zabavi i druženju, njoj je bespovratno izgubljeno slušajući zvuk sirena, pucnjave i granata u mračnom i hladnom skloništu. Predstavljanje romana popraćeno  je projekcijom na kojoj su se nalazile fotografije iz njezinog djetinjstva i iz vremena kada je Karlovac trpio najveća razaranja. Na kraju smo čuli snimke prve i posljednje sirene u gradu Karlovcu koje je Bojana snimila vlastitim radiom. 

      Učenici su našu dragu gošću ispratili  iskrenim i glasnim pljeskom. Zahvaljujemo joj što je svoju dirljivu životnu priču ispričala na jednostavan i topao način potaknuvši  u nama najsnažnije emocije, a to su osjećaj zahvalnosti za sve što u životu imamo i vjeru  u to da  i nakon  najbolnijih trenutaka  možemo u sebi pronaći snagu i biti sretni. Bojano, hvala vam!

Recenziju romana možete pročitati ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 10. 2017. 12:29

"Paunaš" razveselio naše mališane

     Petak rano ujutro. Učenici se okupiše pred pozornicom na kojoj ih je dočekala  prava kazališna poslastica u izvedbi popularnog MAK Teatra.  U predstavi pod naslovom Paunaš, odigranoj prema istoimenoj zbirci priča poznatog  književnika Tita Bilopavlovića, pratili smo priču o raznim dogodovštinama nestašnog, ali dobronamjernog dječaka Ivana koji se iz grada preselio na selo.

      Okosnicu priče predstavlja Ivanov složen odnos s vršnjacima i praćka koja će na kraju dovesti do tužnog svršetka ove dirljive priče. Predstava je popraćena igrom, glazbom, mađioničarskim trikovima i prekrasnim golubovima paunašima pa stoga ne čudi da su učenici s velikim zanimanjem pratili što se događa na pozornici, a sa sobom su ponijeli trajnu poruku o važnosti skrbi i ljubavi prema svim živim bićima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2017. 10:06

Naše sedmašice na Radio Labinu

        U ponedjeljak 22. svibnja sedmašice Hana Depikolozvane, Ana Švić i Dora Močinić bit će gošće Radio Labina povodom osvajanja drugog mjesta na državnom natjecanju "Čitanjem do zvijezda". Prijenos  možete pratiti na frekvencijama Radio Labina u 10:10 sati. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 5. 2017. 17:47

Drugo mjesto na Državnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“!

    Poznata latinska izreka per aspera ad astra, koja tvrdi  da se u životu samo preko trnja dolazi do zvijezda, većini je poznata. Ali zvijezde je moguće dostići i  čitanjem.

          U to su nas uvjerile sedmašice Hana Depikolozvane, Dora Močinić i Ana Švić koje su u pratnji  mentorice  Marine Rade  izborile sjajno  drugo  mjesto na Nacionalnom natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ .

       Trnovit put od pobjede na školskoj i zahtjevnoj županijskoj razini natjecanja odveo  ih je proteklog petka 5. svibnja u Srednju školu Čakovec  gdje se četvrtu godinu zaredom održava državno natjecanje kojemu je cilj poticati čitanje i kreativnost. Svake godine djela koja se čitaju kriju u sebi  određenu temu, a ove godine tema natjecanja bila je ljepota različitosti.  Za natjecanje su se učenice pripremale čitajući i obrađujući tri knjige – Bijeli klaun Damira Miloša, Zaboravljeni sin Mire Gavrana i Gumi - gumi Zorana Pongrašića. Svaki natjecatelj samostalno rješava zadatke iz svih triju romana, a potom se ostvareni bodovi zbrajaju i rangiraju ekipno.

        Na svim razinama natjecanja natjecatelji se susreću s veoma  iscrpnim i detaljnim pitanjima  koja obuhvaćaju razumijevanje sadržaja i fabule, uočavanje osobina i posebnosti pojedinih likova, prepoznavanje pripovjednih tehnika u djelu, uočavanje posebnosti jezika i stila pisca, razumijevanje  i procjenjivanje problema koje pojedino djelo nudi, kritičko razmišljanje te razvijen stav i  mišljenje o pročitanom djelu.

S velikim ponosom i radošću  čestitamo našim vrijednim učenicama što su nizu odličnih rezulata postignutih na brojnim ovogodišnjim natjecanjima pridružile još jedan velik uspjeh !

Fotogalerija:

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 5. 2017. 11:13

U Gradskoj knjižnici s Nenom Lončar

       Proteklog tjedna u Gradskoj knjižnici grada Labina održan je niz književnih susreta i događanja u sklopu Noći knjige (21.-24.IV), manifestacije kojom se potiče kultura čitanja, održavaju se razgovori o literaturi i književnosti te svemu onome što knjiga u društvu predstavlja. U srijedu 26. travnja Knjižnicu je posjetila Nena Lončar, nagrađivana književnica za djecu i mlade. Njezin prvi roman Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat osvojio je nagradu „Zvonko“ kao najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade u 2014. Drugi roman Bio sam pas i opet sam, koji je napisala pod pseudonimom Pepa Puh, pobijedio je na istom natječaju 2015. Godine 2016. objavila je roman Usvojili smo baku i djeda u Alfinoj biblioteci „Knjiga za mladež“.

         Učenici PŠ Tupljak u pratnji učiteljice Gordane Fable družili su se sa Nenom i imali priliku postavljati, ali i odgovarati na brojna pitanja poput onih o njihovim najdražim piscima, čitanju, pisanju, pjevanju… Nekoliko djevojčica je recitiralo svoje pjesme, a zatim su i zapjevali. Osim ugodnog druženja s književnicom, naši su Ivano i Toni iskoristili ovaj susret kako bi se u ugodnom prostoru Gradske knjižnice družili s knjigom i upoznali s novim, njima zanimljivim naslovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 5. 2017. 08:12

"Sijač sreće" posijao sreću i u našoj školi

      Školsku knjižnicu u utorak 4. travnja ispunila je prava sreća, a nju nam je posijao gospodin Dubravko Sidor odigravši "Sijača sreće", monodramu nastaloj prema istoimenoj zbirci priča Božidara Prosenjaka.

         Učenici od prvog do četvrtog razreda matične i područnih škola nisu nimalo skrivali oduševljenje predstavom gospodina Dubravka koji im je gotovo čitav školski sat u potpunosti zaokupio pažnju izvrsnom i uvjerljivom glumom. Nekoliko učenika pridružilo mu se na pozornici. Paola Maras postala je nakratko živčana mama kojoj je karijera najvažnija, Toni Smilović nervozni tata koji nema vremena za druženje sa svojim sinom, a Lauren Benić drvo koje samo što nije posječeno. Učenici su na zabavan način s lakoćom upijali poruke skrivene u djelu od kojih je najvažnija ona da sve što drugima radimo, kad tad biva uzvraćeno; drugim riječima: kako siješ, tako žanješ.

      Zahvaljujemo gospodinu Dubravku na ugodnom i zabavnom druženju te se iskreno nadamo kako će nas ponovno posjetiti nekom novom i jednako tako zanimljivom predstavom!

Fotogalerija:

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 4. 2017. 13:33

Obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika

 

        Potaknuti mišlju o važnosti njegovanja materinskoga jezika kao jednog od najjačih  instrumenata u očuvanju i razvoju materijalne i nematerijalne baštine, u školskoj smo knjižnici organizirali susret učenika od petog do osmog razreda. Podijeljeni u dva tima, kvizom koji je pripremila knjižničarka Marina Rade, učenici su odmjerili snage u poznavanju ključnih  činjenica vezanih uz razvoj hrvatskoga jezika, od njegovih početaka pa sve do 20. stoljeća. U kvizu su se našla pitanja vezana uz narječja i govore hrvatskoga jezika, istaknute ličnosti koje su obilježile njegov razvoj (M. Marulić, B. Kašić, I. K. Sakcinski…), različita pisma koja su se koristila na području Hrvatske  i dr.

       Pobjedničkom timu nakon kviza uručena su priznanja i prigodni darovi, a potom je uslijedila i radionica izrade društvene igre Memory – glagoljska slova. Matias, Tanja i Ema na kartonskim su kvadratima ispisivali glagoljska slova i njihove latinične parove koje će učenici moći koristiti kako bi na zabavan način upoznali glagoljicu-pismo hrvatske kulture.  

 

       Mjesec hrvatskoga jezika obilježava se od 21. veljače do 17. ožujka: 21. veljače Međunarodni dan materinskoga jezika, 22. veljače 1483. tiskan je Misal po zakonu rimskoga dvora, 14. ožujka 1835. objavljena je Horvatska domovina A. Mihanovića, 17. ožujka 1967. objavljena je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 3. 2017. 13:14

Bili smo u kinu i bilo nam je sjajno!

 

     Dugonajavljivani film redatelja Dejana Aćimovića u kojem igraju  neka od najpoznatijih domaćih, ali i stranih glumačkih imena (Goran Grgić, Rade Šerbedžija, Linda Begonja, mlada i nadarena Cvita Viljan, bivši proslavljeni profesionalni nogometaš Eric Cantona…) stigao je ovog četvrtka i na filmsko platno labinskog kina. Nakon gašenja svjetla u prepunoj kinodvorani, prepustili smo se priči o snazi ljubavi, mašte i neustrašivosti. Film Anka ekraniziran prema istoimenom romanu Mate Lovraka, klasiku dječje književnosti, u potpunosti je ispunio naša očekivanja. Učenici od prvog do šestog razreda matične zajedno s učenicima iz područnih škola Tupljak i Pićan u pratnji učiteljica i knjižničarke vratili su se sa jutrošnjeg kratkog i zanimljivog puta ispunjeni dojmovima o filmu, filmu u kojem su ljudske osobine poput ljubavi, plemenitosti, pravde i hrabrosti pronašle svoj put i pobijedile sve prepreke.

SADRŽAJ FILMA: Bajka smještena u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća, ANKA je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice te razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište. Put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj daju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…(izvor: http://www.blitz-cinestar.hr/najave-filmova/anka/4195/1/1)

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 3. 2017. 13:31

Prvo mjesto na Županijskom natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“

        Dora Močinić, Hana Depikolozvane i Ana Švić, učenice sedmog  razreda, u pratnji mentorice Marine Rade,  izborile su proteklog petka 24. veljače plasman za odlazak na državnu razinu natjecanja Čitanjem do zvijezda.

       Talijanska osnovna škola „Galileo Galilei“ Umag bila je domaćin ovogodišnjeg natjecanja  u znanju i kreativnosti  Čitanjem do zvijezda, natjecanja čiji je glavni organizator Hrvatska mreža školskih knjižničara. Učenici osnovnih škola  Istarske županije nadmetali su  se u rješavanju zadataka iz  triju popularnih romana za djecu i mladež: Gumi-gumija Zorana Pongrašića, Zaboravljenog sina Mire Gavrana i Bijelog klauna Damira Miloša.  Zadaci su uključivali poznavanje  radnje i problematike  svih triju romana, upućenost u  složene  odnose među likovima  i njihovu karakterizaciju, biografije  autora i sl.  Nakon rješavanja ispita, zbrajaju se osvojeni bodovi  svih triju učenica. Dora, Hana i Ana činile su ekipu koja je s najvećim brojem bodova izborila odlazak  na državno natjecanje koje će se početkom svibnja održati u Čakovcu.

Čestitke našim vrijednim  natjecateljicama na uloženom trudu i uspjehu te im želimo još mnogo uspjeha na „putu do zvijezda“!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 2. 2017. 09:25

"Valentinovo, o Valentinovo!"

         Obilježavanje Valentinova u našoj školi proteklog je tjedna bilo  ispunjeno zaljubljenim uzdasima…Danima prije samog Valentinova naši su osmaši na školskoj pozornici marljivo uvježbavali svoje uloge iz Romea i Julije i na programu posvećenom danu zaljubljenih, koji smo u organizaciji školske knjižničarke Marine Rade i učiteljice Hrvatskog jezika Tihane Franković Načinović  obilježili u petak 17. veljače, pokazali su svoje glumačke vještine sjajnom izvedbom poznatog svjetskog klasika Williama Shakespeara. Svojim nastupima oduševili su nas i učenici mlađih razreda: prvašići su nam rekli što je za njih ljubav, učenici  drugog razreda recitirali su nam poznate ljubavne pjesme: Kevin Dermit Ježevu ljubavnu izjavu, dok su  Anabel Stojšić i Ivona Baćac recitirale stihove pjesme Voljeti je lako.

        Učenici produženog boravka, kao i uvijek, pod vodstvom Maje Rajšić, počastili su nas sjajnom izvedbom ljubavnog igrokaza Valentinovo. Nakon dramskih točaka, uslijedio je već tradicionalni ljubavni kviz u kojem su dvije grupe odmjerile snage u  poznavanju ljubavnih parova, izreka i pjesama.                 

          Učenici su i ove godine imali priliku sudjelovati u literarnom natječaju Ča/što je ljubav?. Pobjednici ovogodišnjeg natječaja (u kategoriji mlađih razreda:1.mjesto: Simona Paliska s pjesmom Ča je ljubav?, 2. mjesto: Zita Lukšić s pjesmom Što je ljubav?, 3. mjesto: Ivano Valković i Toni Smilović s Bajkom o jabuci i orahu dok je u kategoriji starijih razreda 1. mjesto osvojio Dorijan Fonović s pjesmom Moja mat, 2. mjesto Hana Depikolozvane s pjesmom Ljubav, a 3. mjesto pripalo je Jakovu Juranu koji je napisao pjesmu Moj Nero)  podijelili su s nama ljepotu svojih radova, a nagrađeni su i vrijednim nagradama (priznanjima, slatkišima, besplatnim kino ulaznicama i pizzama). Na kraju našeg sadržajem raznolikog valentinovskog programa pogledali smo spot Zaljubila sam se nastao prema istoimenoj pjesmi poznate grupe Detour snimljen zajedničkim snagama 7.a i 7.b razreda. Publika nije nimalo skrivala svoje oduševljenje nagradivši ga dugim i glasnim pljeskom.

Fotogalerija:

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 2. 2017. 09:15

U Puli...

 

       Dirljiv, snažan, poučan i zanimljiv  samo su neki od pridjeva kojima bismo mogli opisati najnoviju verziju filma Dnevnik Anne Frank (redatelja Hansa Steinbichlera i scenarista Freda Breinersdorfea)  koji su učenici sedmog i osmog razreda imali priliku pogledati u petak 27. siječnja, čime smo obilježili Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, danom kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističih režima tijekom Drugog svjetskog rata.  Na platnu pulskog Kina Valli pratili smo potresnu  priču o ratnim stradanjima, ali i predivnu priču o nadi, ljubavi i čežnji za slobodom koju je u svom dnevniku ispričala trinaestogodišnja djevojčica Anne Frank prilikom ratnih zbivanja u razdoblju dvogodišnjeg skrivanja (1943.-1945.) na tavanu stražnjeg dijela jedne amsterdamske kuće.

        Nakon filma, koji je na naše učenike, ali i učitelje u pratnji, ostavio snažan dojam, uslijedilo je još jedno novo iskustvo, i to u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije. Centar je otvoren u svibnju 2015. godine od strane Istarske razvojne agencije i Zajednice tehničke kulture Pula kojemu je cilj promicanje interesa u znanosti među djecom i mladima. Naši su učenici s velikom pozornošću pratili zanimljivo predavanje gospodina Marija Turića koje je popraćeno demonstracijom pokusa  iz područja svjetlosti i topline.

Više o Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije možete saznati na službenoj stranici Centra: http://www.cpzi.eu/index.php?id=542

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 1. 2017. 11:46

Čarobno jutro...

           Jutro ispunjeno zabavom i čarolijom proteklo je u petak 16.prosinca. Školska pozornica zablistala je u pravom, predblagdanskom sjaju  na kojoj je održana božićna priredba mlađih razreda matične i područnih škola.  U čarobni svijet uveo nas je slavni Jozo Bozo koji je svojom predstavom „Čarolija u krug“   oduševio djecu i učitelje. Izveo je niz sjajnih trikova, a dvoje učenika, Armin i Vita, imali su priliku okušati se u ulogama asistenata. Kao nagradu  Jozo Bozo im je  dodijelio i posebno priznanje.  Našeg mađioničara ispratili smo  glasnim i  iskrenim aplauzom.  

          Na pozornicu su potom izašli učenici. Svojim su nas izvedbama na najljepši način uveli u nadolazaće blagdane i poželjeli nam čestit Božić i Novu godinu. Pjevački zbor otpjevao nam je prigodne božićne pjesme. Kao u pravom kazalištu, na pozornici su se nakon zbora  jedna za drugom nizale raznorazne izvedbe, od  sjajnih glumačkih i  plesnih do  veselih glazbenih i recitatorskih točaka. 

          Šećer, naravno, dolazi na kraju. Šećer našeg čarobnog jutra bio je posjet Djeda Božićnjaka. I ove  je godine razveselio naše vrijedne i marljive učenike torbom punom darova.  S Djedicom  su stigli i vrijedni  vilenjaci koji su mu pomogli u podjeli novogodišnjih poklona.

          Bila je ovo još jedna prava božićna priča u našoj školi ispunjena veselim druženjem i blagdanskim duhom, a u priloženoj fotogaleriji možete pogledati kako je proteklo naše slavlje.

Fotogalerija:

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 12. 2016. 10:58

Na filmskoj radionici "Sve o filmu od A do Ž"

 

          Sinopsis, concept art, modeliranje, UV mapiranje, rigging, skinning,  HDR osvjetljenje i renderiranje samo su neki od pojmova  o kojima je grupa učenika sedmog i osmog razreda naše škole ima priliku slušati  proteklog četvrtka,  15. prosinca, u labinskoj kino dvorani.  Pučko otvoreno učilište Labin i Felix-Laboratorij lulture organizirali su promotivnu radionicu na kojoj je gostovao jedan od najpoznatijih filmskih animatora Hrvatske – Filip Gašparović Melis. Gospodin Filip je učenike upoznao s metodologijom izrade 3D modela, pripremom modela za animaciju (rigging), njihovom animacijom, montiranjem filma i ubacivanjem animacija u film.  O tome koliko je proces 3D animacije kompleksan i zahtjevan svjedoči činjenica da je na stvaranju animiranog filma u trajanju od 5 minuta potrebno čak dvije godine rada. Našim učenicima ovo je svakako bio veoma poučan i zanimljiv uvod u proces proizvodnje animiranog filma, a raduje ih činjenica da će se i sljedeće godine održati filmske radionice u  kojima će moći sudjelovati.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 12. 2016. 10:55

"Čitali smo sto na sat"

       U sklopu Mjeseca hrvatske knjige  koji se svake godine obilježava u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog  školska knjižnica  uključila se u različite aktivnosti (Nacionalni kviz za poticanje čitanja, Natjecanje u čitanju naglas, Čitanjem do zvijezda, odlazak na književne susrete u GK Labin i GK Pazin, književni susreti i predstave u školi), a ove godine osnovala je i čitateljski klub učenika mlađih razreda koji se petkom okuplja  u knjižnici.

O aktivnostima čitateljskog kluba u Mjesecu hrvatske knjige i zanimljivim susretima u školskoj knjižnici pročitajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 11. 2016. 12:21

Na završnoj svečanosti Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja

       U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 15. studenoga 2016. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja, koji se ove godine odvijao pod naslovom "Čitam sto na sat". Podsjećamo, Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u okviru nacionalnog programa Mjesec hrvatske knjige, manifestacije koja u organizaciji Knjižnica grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dulje od dvadeset godina promiče domaću knjigu, čitanje i čitatelje.

      I ove se godine naša škola natjecala, a Ema Jakupović, učenica 6. razreda, kao dobitnica škole, zajedno s preko 200 učenika, sudjelovala je u završnom izvlačenju nagrade. Zajedno s Tanjom Čeh i Anom Švić, u pratnji knjižničarke, Ema je ovog utorka otputovala u Zagreb i prisustvovala završnoj svečanosti o kojoj možete pročitati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 11. 2016. 09:29

Susret s Robertom Frankom u Gradskoj knjižnici

       Nije lako odrastati, a s poznatom izrekom da je od kolijevke pa do groba, najljepše đačko doba mnogi  se  ne bi mogli složiti. O nedaćama s kojima se današnji tinejdžeri susreću progovorio je i Robert Frank u svom literarnom prvijencu „Hej, ne želim odrasti“ s kojim nas je jučer, 8. studenog, na veoma zanimljiv način i upoznao.  Hana, Dora i Ana, sedmašice, i Ema, učenica šestog razreda, zajedno s knjižničarkom, imale su priliku slušati o čemu je u romanu riječ, a riječ je o djevojčici koja prolazi kroz najosjetljiviji period svoga života u kojem mora spoznati dobre, ali i  one neugodne i nepoželjne ljudske osobine.  Bio je ovo jedan veoma dinamičan književni  susret, isprepleten razgovorima o knjizi, ali i uzbudljivim pričama iz novinarske karijere autora ovog romana.

Robert Frank rodio se 1971. u Rijeci gdje je završio srednju građevinsku školu, a nakon toga je studirao na Pravnom fakultetu. Od 1997. bavio se istraživačkim i reportažnim novinarstvom te bio dugogodišnji novinar Novog lista. Od rujna 2015. potpuno je neočekivano završio s novinarskom karijerom te postao šef Službe za odnose s javnošću Nogometnog kluba Rijeka. Otac je 15-godišnje gimnazijalke koja mu je bila inspiracija za pisanje knjige.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 11. 2016. 13:52

Klementina Miletić na gradskom Natjecanju u čitanju naglas

      Jučer, 24. listopada, Klementina Miletić, učenica 8. razreda, u pratnji mentorice Marine Rade, sudjelovala je na gradskom Natjecanju u čitanju naglas održanom u Gradskoj knjižnici Labin. Natjecanje se provodi u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak i Hrvatskog knjižničarskog društva, a boduje se kreativnost uvodnog izlaganja, jasnoća i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. 

      Naša Klementina  pročitala  je ulomak iz popularnog romana Nade Mihelčić "Bilješke jedne gimnazijalke". Bila je izvrsna te je s lakoćom i vrckavom duhovitošću, kojom odiše čitav roman, pročitala ulomak. Čestitamo!

       Čestitamo  pobjednicima, Dinu Perušku i Elin Franković, kojima želimo mnogo uspjeha u daljnjem natjecanju.

        

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 10. 2016. 08:22

Druženje s Katijom Romac u GK Labin

       Danas, 21. listopada, u labinskoj Gradskoj knjižnici  zavladalo je veliko iščekivanje, a zatim pravo oduševljenje kada se pred dječicom pojavila Katija Romac koja je utjelovila lik Vile pričalice. Sofija i Maja Paola, učenice prvog razreda i Paola, drugašica, zajedno s knjižničarkom provele su sat vremena punog uzbuđenja i pravog nadahnuća.

        Gospođa Katija je energičnim i uvjerljivim kazivanjem s lakoćom uvela djecu u slikoviti svijet svoje priče pod naslovom "Zajc Ivek".  Zajedno s Vilom upoznali smo tog malog nestašnog zeca. Kao i svih nas, i njega krase dobre, ali i one manje poželjne osobine. Često puta ponaša se kao obični zafrkant i umišljeni buntovnik, ali, poučen lošim iskustvom,  otkriva i svoju  plemenitu stranu shvaćajući kako je briga o bližnjima najvažnija.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 10. 2016. 14:09

Pravi prijatelj u našoj školi

 

         Našim mališanima jutros osmijeh nije silazio s lica. Razlog tomu je lutkarski mjuzikl  Pravi prijatelj  koji nam je izvela Produkcija Z i oduševila mnogobrojnu publiku  koju su činili učenici mlađih razreda matične i područnih škola zajedno sa svojim učiteljicama.  

        Sa zanimanjem smo pratili kako na školskoj pozornici nastaje jedna predivna i dirljiva priča o prijateljstvu između dvojice dječaka, Marka i Darka.  Na putu kroz Bajkosvijet, u koji ih je uvela Vila, dječak Marko je, susrećući  sve one likove iz bajke za koje je želio da mu postanu prijatelji,  poput Pinokija, Petra Pana, opasnog Vuka, Mačka u čizmama, shvatio da je pravi prijatelj cijelo vrijeme bio pokraj njega, a to je Darko.  Podsjetili smo se kako je pravi prijetelj onaj koji nas podupire u našim željama, brine o nama kada nam je teško, koji  s nama suosjeća i spreman nam je pomoći kad god nam je to potrebno.

         Naše smo goste ispratili velikim pljeskom i pjesmom koju smo svi zajedno zapjevali uz iskrene želje da nas uskoro posjete s još jednom od svojih predstava.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2016. 13:49

Književni susret s Ivonom Orlić

Ove srijede, 5. listopada,  naša je gošća bila Ivona  Orlić, etnologinja, pedagoginja i spisateljica. Svjetski dan učitelja i Dječji tjedan obilježeni su  na najljepši način-ugodnim druženjem, šalama, toplim i poučnim pričama… Učenici trećeg i četvrtog razreda matične škole zajedno s vršnjacima iz područnih škola  Tupljaka, Pićna i Sv. Katarine pozorno su slušali  kako nastaje slikovnica. Gospođa Orlić nam je  s velikim entuzijazmom na primjeru svoje slikovnice "Djed Mraz u Poreču"  objasnila što je sve potrebno da bi jedna slikovnica ugledala svjetlo dana.  Na zanimljiv,  jednostavan i duhovit način saznali smo tko je to autor, ilustrator, recenzent, urednik i nakladnik.  Čuli smo i  nekoliko priča iz njezine slikovnice "Poznati Porečani kad su bili mali". Slušajući priče shvatili smo da su se i oni,  kao i svi  mi, suočavali s brojnim izazovima prilikom odrastanja.  Iz priča gospođe Orlić  saznajemo mnogo i o životu istarskog čovjeka te bogatoj istarskoj prošlosti koja predstavlja okosnicu spisateljičinog rada, a to je etnologija.

 Nije bilo potrebno postaviti učenicima pitanje „Ima li tko pitanja?“.  Ručice su tijekom čitavog susreta bile u zraku, a gospođa Ivona  strpljivo je  i s velikom pažnjom svakome odgovorila na postavljeno pitanje.  Gdje pronaći inspiraciju, kome se sve obratiti kada želimo napisati knjigu, koliko  je vremena potrebno da bi knjiga nastala i još mnogo, mnogo toga saznali smo iz njezinih odgovora.

Sve što nam preostaje reći jest kako željno iščekujemo i radujemo se  prilici u kojoj ćemo se s gospođom Ivonom Orlić ponovo družiti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 10. 2016. 10:01

Beee...Ovca u kutiji! Posjet učenika Međunarodnom festivalu slikovnice u Pazinu

Uoči  dječjeg tjedna učenici PŠ Tupljak te Anabel Stojšić, Zita Lukšić i Tina Glavač iz matične škole  posjetili su u petak 30. listopada, u organizaciji pazinske Gradske knjižnice,  Međunarodni festival slikovnice pod nazivom Ovca u kutiji.  Zajedno s učiteljicom i knjižničarkom zavirili su maštovit, zanimljiv i inspirirajuć svijet slikovnica.

U nastavku otkrijte kako je izgledao naš susret sa slikovnicom…

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 10. 2016. 12:47

Klaun Čupko razveselio naše mališane

Učenici područnih škola iz Pićna i Tupljaka te polaznici Dječjeg vrtića Mali medvjed uživali su u utorak, 12.4.2016. u predstavi Dječje čarobne scene iz Zagreba. Glumac, autor i redatelj Zdravko Valentin, poznat kao Čupko, nakon devet godina gostovao je u pićanskom vrtiću.  Nakon predstave Idemo u zoološki vrt, dobili su na poklon CD s dječjim pjesmama klauna Čupka.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 4. 2016. 14:07

Znanje je beskonačno...

…glavna je misao  predstave "Čudno čudo" u kojoj su ovog jutra, 13. travnja, uživali učenici od  prvog do šestog razreda naše škole. U goste nam je stigao gospodin Silvestar.  Mnoštvom onomatopeja i mađioničarskim trikovima zabavio je naše učenike, a kroz sjajnu izvedbu, u kojoj  je imalo prilike sudjelovati nekoliko učenika, provlačile su se vrijedne poruke za svu djecu, ali i odrasle: pobijedi svog učitelja u znanju, ne kladi se jer ćeš  sve izgubiti, ne pij alkohol i ne puši cigarete, sa smiješkom dočekaj poteškoće u životu i uči jer ti znanje nitko ne može oduzeti i s njim možeš sve što poželiš!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 4. 2016. 09:28

"Crvena jabučica" u Gradskoj knjižnici

U utorak 5. travnja u labinskoj Gradskoj knjižnici, povodom Međunarodnog dana dječje knjige, održan je književni susret sa spisateljicom Ninom Vađić i ilustratoricom Anom Kadoić. Predstavile su slikovnicu "Crvena jabučica" kojom su pobijedile na natječaju "Piširiši". Tema posvojojenja u njoj je iznijeta na topao, jednostavan i veoma zanimljiv način. Šestero učenika prvog i drugog razreda naše škole radnju priče pratilo je sa zanimanjem, a ugodno druženje ovjekovječili smo zajedničkom fotografijom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 4. 2016. 08:39

Sretan rođendan, Andersene!

U petak 1. travnja učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda matične škole zajedno sa školskom knjižničarkom  u idiličnoj atmosferi školskog parka obasjani proljetnim suncem i uz lagan povjetarac čitajući su obilježili Međunarodni dan dječje knjige. To je dan koji se obilježava  drugog travnja svake godine, a njime se želi ukazati na važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju. Ovaj je datum izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki.

Andersenov rođendan proslavili smo čitanjem ulomaka iz nekih od njegovih najpoznatijih bajki. Čitanje smo pretvorili  u pravo  malo natjecanje. Učenici su pročitali zadani ulomak, a Povjerenstvo koje su činili  Nikolina Benković i Mihael Mitanovski iz četvrtog razreda, Maxim Vretenar iz trećeg te Rianna Bajerić i Antonio Matas iz drugog razreda ocijenili su svakog čitatelja ocjenom od jedan do pet.  Treće mjesto osvojili su Ana Buršić i Tara Runko, drugo mjesto pripalo je Luciji Burul i  Borni Mitanovskom, a prvo mjesto zauzela su dva dječaka – Mihael Slivar iz četvrtog i Andrej Juričić iz drugog razreda.  

Čestitke svim čitateljima i ocjenjivačima! Čitajte  jer:

„Knjiga nije predmet. Ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivo dogodi s ljudima i knjigama. Prepoznavanje, ljubav ili mržnja, razumijevanje, otkrivanje novoga i nepoznatoga, a katkad i staroga i poznatoga.“

                                                                              Melita Rundek

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 4. 2016. 13:08

Na kazališnoj predstavi "Moja obitelj i jedan jež"

         U petak 4.ožujka učenici 5., 6.i 7.razreda naše škole u prepunoj dvarani Pučkog otvorenog učilišta u Labinu  imali su priliku pogledati predstavu "Moja obitelj i jedan jež" redateljice Ivane Boban u izvedbi Kazališta „Smješko“ iz Zagreba. Uživali smo promatrajući kako nam jednu veoma zanimljivu životnu priču prikazuju izvrsni glumci Jelena Hadži-Manev, Lada Bonacci, Danijel Radečić.

          "Moja obitelj i jedan jež‘ osvojila je prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade 2015.godine, a za ulogu posvojene djevojčice Anje u toj predstavi Jelena Hadži-Manev dobila je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u kategoriji lutkarskih predstava i predstava za djecu i mladež.

        „Moja obitelj i jedan jež“ je predstava koja govori o tome kako su Anja, Sanja i Vanja postali obitelj koja se čekala, tražila i pronašla…  Riječ je o jednoj sasvim obično-neobičnoj obitelji koja se voli, podržava i koja se zajednički nosi sa svim životnim izazovima. Predstava govori o tome kako smo svi različiti, ali nam je svima potrebna  sigurnost, toplina i  ljubav.

Fotografije preuzete s interneta.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 3. 2016. 12:30

Ribar Palunko i njegova žena posjetili našu školu

       Da nije zlato sve što sja i da je kod kuće ipak najljepše podsjetili smo se ove srijede (2. ožujka), kada nam je u goste stigao Kazališni studio u čijem sastavu glume g. Darko i gđa Nerma Kreso Kavain.

       Pred mnoštvom oduševljenih učenika razredne nastave  izveli su poznatu bajku Ivane Brlić Mažuranić  "Ribar palunko i  njegova žena". Virtuoznom glumom g. Darka prikazana je Palunkova čežnja za bogatstvom, slavom i raskoši  zbog kojih je  napustio svoju obitelj. Na pravi put vratila ga je požrtvovnost, vjernost i strpljivost njegove supruge čiji je lik izvrsno odigrala gđa Nerma, a dvoje učenika imalo je priliku okušati se i u svojim glumačkim vještinama. Tako je  u jednom trenutku naša Lucia postala  Zora djevojka, a Matias Palunkov sin Vlatko.

       Sat odlične glume i ugodnog druženja zaokružili smo iskrenim i glasnim pljeskom te se nadamo kako će nas g. i gđa Kavain  ponovno razveseliti podjednako zanimljivom i kreativnom predstavom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 3. 2016. 12:13

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

       U ponedjeljak 22 .veljače u OŠ Ivana Batelića u Raši održano je Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti  „Čitanjem do zvijezda“. Ove godine po prvi je put na natjecanju čiji je glavni organizator  Hrvatska mreža školskih knjižničara i koje se organizira sedmu godinu zaredom  sudjelovala i naša škola.

        Natjecanje je sastavljeno od dva dijela: pismenog rješavanja kviza te izrade i prezentacije plakata. Tri učenice iz svake škole činile su ekipu u pismenom dijelu natjecanja. Našu ekipu, u pratnji mentorice Marine Rade, činile su Hana Depikolozvane, Dora Močinić i Kristina Brenko, a imale su zadatak pročitati tri knjige: „Poljubit ću je uskoro, možda“ autora Šime Storića, „Suvišan u svemiru“ Milivoja Matošeca te „Svašta u mojoj glavi“ Mire Gavrana.  Naše vrijedne i načitane šestašice tako su, uz natjecateljski dio, provele dan u pravom druženju s knjigom.  Sanela Isanović, gošća iz SŠ Mate Blažine iz Labina predstavila je učenicama i njihovim mentorima natjecanje u srednjoj školi te je svojim veoma zanimljivim izlaganjem proisteklog iz osobnog iskustva ukazala na važnost čitanja. Nakon toga su prošetale  do obližnje Rudarske memorijalne zbirke u kojoj im je gospodin Mladen Bajramović, predsjednik Istarskih ugljenokopa, predstavio izloške.

Čestitke curama i želimo im još mnogo čitanja na putu do zvijezda!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 2. 2016. 23:04

"Ljubav je svuda oko nas"

           Da je ljubav svuda oko nas i u nama uvjerili su nas učenici matične i područnih škola povodom Dana zaljubljenih koji smo u školi obilježili u petak 12. veljače. Naša je dramska grupa  prigodnom predstavom "Ljubav? Obična glupost" oduševila publiku. Slijedio je kviz kojim su dva tima odmjerila svoje snage u poznavanju poznatih ljubavnih pjesama,  parova i mudrih izreka, a pitanja su popraćena i PowerPoint prezentacijom projiciranoj na školskoj pozornici. Pravo uzbuđenje zavladalo je proglašenjem pobjednika natječaja "Ča/što je ljubav?" koji je u veljači raspisala školska knjižnica. Proglašena su tri najbolja rada u kategoriji mlađih i tri najbolja u kategoriji starijih razreda. Učenici su otvorili svoja srca i napisali prekrasne stihove koje možete pročitati u rubrici opširnije.               

         Nagrađeni su i vrijednim nagradama. Učenici čiji su radovi zauzeli prvo mjesto dobili su besplatnu kino ulaznicu u Kinu Labin, a oni čiji su se radovi našli na drugom mjestu osvojili su picu u pizzeriji Placa u Nedešćini. Nagrađenim i pohvaljenim učenicima uručene su i prigodne pohvalnice.

        Čestitamo i učenicama Ani Švić i Klememtini Miletić koje su bile odlične u ulogama voditeljica programa.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 2. 2016. 09:22

POSJETILI SMO INTERLIBER

U srijedu 11. studenog učenici 6.a, 7. i 8. razreda u pratnji predmetnih učiteljica i knjižničarke terensku nastavu iz matematike, fizike, likovne kulture, hrvatskog i talijanskog jezika realizirali su posjetom Interliberu koji je i ove godine kao jedan od najvećih međunarodnih sajmova knjiga i učila u regiji ponudio našim učenicima pregršt zanimljivosti. Knjigoljupci su imali priliku kupiti knjigu po veoma povoljnim cijenama, sudjelovati u različitim radionicama za djecu i prisustvovati promociji novih izdanja,  dok su ljubitelji informacijske tehnologije mogli uživati u posjetu infoGameru, najvećem sajmu videoigara u ovom dijelu Europe.
 

Ono što nikako nismo htjeli propustiti je i jedinstvena izložba koju Zagrebački Velesajam ove godine nudi, a to je izložba "Leonardo da Vinci, genij i njegovi izumi". Naši su učenici imali priliku vidjeti više od osamdeset izumljenih strojeva  koje su majstori iz Firence proizveli u realnoj veličini uporabom materijala koje je Leonardo da Vinci imao na raspolaganju. Izlošci obuhvaćaju vizionarske izume kao što su helikopter, podmornica, oklopno vozilo, katapult, zmaj za letenje i mnoge druge. Naše je učenike oduševilo to što su na izložbi imali priliku i sami upravljati nekima od tih strojeva.

Nakon veoma edukativne i interaktivne izložbe, posjetili smo i centar grada Zagreba, točnije Muzej iluzija. Riječ je o Muzeju koji nudi najveću zbirku holograma. Učenici, a i njihove učiteljice, s velikom su radoznalošću promatrali i otkrivali što se krije iza različitih instalacija. Iskusili smo kakav je osjećaj kada ti se glava nalazi na pladnju, kada ti ogledalo laže ili kada naoko obične slike odjednom postanu trodimenzionalne te se istovremeno mijenjaju, pojavljuju i nestaju pred očima.                

Osim holograma, Muzej je pripremio i niz igara koje potiču kognitivne sposobnosti i razgibavaju naše sive stanice; poput mozgalica, nemogućih čvorova, trikova, matematičkih igara...

Obogaćeni novim iskustvima i oduševljeni viđenim vratili smo se našim kućama..

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2015. 09:28

Druženje sa Ksenijom Kušec

U četvrtak 5. studenog u Gradskoj knjižnici grada Labina družili smo se sa Ksenijom Kušec, književnicom za djecu i odrasle. Gošća je radoznale učenike upoznala sa svojim književnim stavaralaštvom, a najviše pažnje posvetila je Prozirnoj Lili, svojoj najnovijoj slikovnici.

Riječ je o djelu koje je podjednako namijenjeno djeci i odraslima. Zanimljivom pričom o djevojčici Lili i njezinoj obitelji autorica ukazuje na sve veći problem u današnjem društvu, a to je manjak slobodnog vremena koje bi roditelji provodili s djecom u zajedničkom druženju. Priča potiče roditelje da pokušaju pronaći rješenje koje bi im omogućilo da više vremena provode sa svojom djecom i da djeci osiguraju odrastanje u kojem se ona neće osjećati prozirno za osobe iz svoje okoline, već zaštićeno i voljeno. Naši su mališani s pažnjom pratili što se u knjizi događa, a kraj druženja ovjekovječili su zajedničkom fotografijom.

         

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 11. 2015. 09:15

Jadranka Čunčić-Bandov u našoj školi

Bio je to pravi sat šala, trica i zvrndalica kada nas je u petak 30. listopada posjetila Jadranka Čunčić-Bandov, poznata književnica i lutkarica.  Učenike razredne nastave matične i područnih škola tog su dana uveseljavale mnogobrojne lutke iz životinjskog svijeta.

Predstava je započela zmajevima kojima je u priči bilo tijesno pa su oni tada svoje mjesto prepustili  praščićima, pijetlovima, ovnovima, krokodilima i još mogim drugim zanimljivim životinjama koje su maštovitošću i ljepotom izrade oduševile naše najmlađe. Razigrani i šaljivi dijalozi koje su vodile zanimljive lutke te scenski igrokazi u kojima su i učenici imali prilike sudjelovati glumeći slona i miševe potpuno su zaokupili pažnju naših učenika kojima do samoga kraja osmijeh nije silazio s lica. A kako slika govori više od tisuću riječi, evo i nekoliko fotografija koje će vam dočarati atmosferu našeg nezaboravnog susreta s Jadrankom Čučić-Bandov.                              

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 11. 2015. 19:02

"ČITANJE JE ZAKON"

Ove godine naša se škola uključila u Natjecanje u čitanju naglas inicijatori kojega su na nacionalnoj razini Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo. Ova nacionalna akcija organizira se s ciljem poticanja čitanja i popularizacije knjige  te razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena.

U Labinu je u Gradskoj knjižnici 26. listopada održano gradsko Natjecanje u čitanju naglas na kojem je u pratnji mentorice Marine Rade sudjelovalo pet učenica naše škole. U mlađoj kategoriji (za učenike od 3 do 5.razreda) natjecala se Erika Jakupović, učenica 5.razreda, dok su u starijoj kategoriji (za učenike od 6. do 8.razreda) sudjelovale šestašice Hana Depikolozvane, Dora Močinić i Ana Švić te Erika Jakupović iz 8. razreda. Svaki natjecatelj je u dvije minute trebao predstaviti prozno djelo na što inovativniji i kreativniji način, a potom u tri minute izražajno pročitati ulomak iz istog djela.

Naše su učenice bile izvrsne te smo uživali u njihovom čitanju. Svojom tečnošću govora, izražajnošću i posebnom toplinom glasa  Ana Švić oduševila  je prosudbenu komisiju osvojivši prvo mjesto u starijoj kategoriji.
Županijsko Natjecanje u čitanju naglas održano je 30.listopada u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli. Ana je pročitavši ulomak iz Malog princa svojim melodioznim glasom i sposobnošću prenošenja  snage emocija koje djelo u sebi sadrži ponovo oduševila komisiju koja joj je dodijelila visoko drugo mjesto.

Čestitke Ana!
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 10. 2015. 10:15

PRVAŠI U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Da su knjige poput vjernih prijatelja, da nas one nikada neće iznevjeriti i nikada prestati voditi uvjerili su se i naši prvašići prilikom posjeta Gradskoj knjižnici u Labinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 10. 2015. 10:46

ALISA U ZEMLJI ČUDESA Vijest ima dokument u privitku

U petak, 18.rujna, svi učenici razredne nastave matične i područnih škola u pratnji svojih učiteljica i knjižničarke posjetili su teatar Naranča u Puli. Gledali su poznati  klasik Lewisa Carrolla. Odzvanjanje smijeha u dvorani te super komentari nakon predstave znak su da su naši učenici zaista uživali. Pomoću otkvačenih likova poput Blizanaca, Lažljive Kornjače, Mačke, Gusjenice i još mnogih drugih, naučili su, kao i sama Alisa, da se nije lijepo svađati, da uvijek treba dijeliti, u životu biti strpljiv i s osmijehom dočekivati sve životne nedaće.

Zahvaljujemo općinama Kršan i Pićan koje su financirale prijevoz naših učenika i na taj način im omogućile jedan nezaboravan doživljaj.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 9. 2015. 10:49
 


Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Priznanje Mirotvorna škola 2020.

Digitalni školski list


Labinska republika

Videozapisi

Naše digitalne knjižice

Virtualna knjižnica


Škola za život

TV prilozi o provođenju ekperimentalnog programa "Škola za život" u našoj školi:

 

Više o eksperimentalnom programu "Škola za život" u koji je uključena i naša škola možete saznati ovdje.


Digitalni sadržaji

 


 


Korisni linkovi

 


Preporučujemo
Lokalni mediji

Učenje i zabava

Korisni linkovi

Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Bug
 • Drvo znanja
 • Meridijani


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju